Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μητσοτάκης: Τα παιδιά των προσφύγων να είναι Έλληνες – Είμαι υπερήφανος για μια πολυπολιτισμική Ελλάδα

Μητσοτάκης: Τα παιδιά των προσφύγων να είναι Έλληνες – Είμαι υπερήφανος για μια πολυπολιτισμική Ελλάδα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

«Ούτε φράχτες θέλουμε, ούτε τείχη, κανόνες θέλουμε» απάντησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις επικρίσεις του επικεφαλής του ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη για το μεταναστευτικό, κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή.

Ο κ. Μητσοτάκης καταλόγισε στον κ. Βαρουφάκη ότι «αγνοεί παντελώς τους κανόνες του διεθνούς δικαίου», τονίζοντας ότι ο ΟΗΕ είναι αυτός που κάνει διάκριση μεταξύ προσφύγων και μεταναστών και προσθέτοντας ότι η διαδικασία ασύλου είναι μία εξατομικευμένη πράξη που κρίνει τα ειδικά χαρακτηριστικά του κάθε αιτούντος ξεχωριστά.

Σχολιάζοντας σχετική αναφορά του κ. Βαρουφάκη, ο Πρωθυπουργός σημείωσε πως όταν οι οικονομικοί μετανάστες των προηγούμενων γενιών έφταναν στις ΗΠΑ γνώριζαν ότι θα πήγαιναν πρώτα στη νήσο Έλις, όπου θα καταγράφονταν και θα ταυτοποιούνταν.

«Μη συγκρίνετε μία χώρα η οποία χτίστηκε από μετανάστες, μία πολυπολιτισμική χώρα –όπως οι ΗΠΑ– με την Ελλάδα ή άλλες ευρωπαϊκές χώρες» πρόσθεσε.

Αναφέρθηκε επίσης στο παράδειγμα της Αυστραλίας, που –όπως σημείωσε- είναι μια φιλελεύθερη χώρα που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και βρίσκεται στη κορυφή των δεικτών αξιολόγησης για την ποιότητα της Δημοκρατίας:

«Δεν υπάρχει περίπτωση παράνομο σκάφος να φτάσει στις ακτές της Αυστραλίας, το λένε ξεκάθαρα: “Δεν θα φτάσετε”.

»Και ξέρετε γιατί το λένε; Όχι γιατί είναι απάνθρωποι, αλλά γιατί θέλουν να σπάσουν τα κυκλώματα των διακινητών».

«Με ρωτήσατε εάν φοβόμαστε τους πρόσφυγες ως μια δύναμη που θα μπολιάσει την ελληνική κοινωνία.

»Σας λέω όχι, δεν τους φοβάμαι. Αρκεί να είναι αυτοί οι οποίοι πληρούν τους κανόνες για να απολαμβάνουν διεθνούς προστασίας.

»Και αν η Ευρώπη ή η Ελλάδα θέλει να κάνει μια συγκεκριμένη μεταναστευτική πολιτική για να ενισχύσει το δημογραφικό της πρόβλημα έχει τη δυνατότητα να το κάνει, αλλά θα το κάνει οργανωμένα και θα το κάνει με κανόνες» πρόσθεσε.

«Η Ευρώπη δεν έχει δείξει επαρκή δείγματα αλληλεγγύης»

Ο κ. Μητσοτάκης αναγνώρισε ότι η Ευρώπη «δεν έχει δείξει ακόμη επαρκή δείγματα αλληλεγγύης», εστιάζοντας την κριτική του στις χώρες του Βίζενγκραντ οι οποίες «έχουν μείνει συστηματικά έξω από οποιαδήποτε προσπάθεια δίκαιης κατανομής προσφύγων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Σε αυτούς λοιπόν τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων λέω ξεκάθαρα ότι ως πρωθυπουργός της Ελλάδος θα θέσω το ζήτημα ότι πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένες κυρώσεις για ευρωπαϊκές χώρες που δεν συμμετέχουν σε δίκαιη κατανομή των προσφύγων σε ευρωπαϊκό επίπεδο» ανέφερε, επισημαίνοντας πως αν δεν συμμετέχουν οι χώρες αυτές στην κατανομή των προσφύγων δεν θα πρέπει να απολαμβάνουν τα δικαιώματα της Σένγκεν.

Η έννοια της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης δεν εξαντλείται μόνο στο να δίνουμε χρήματα στις χώρες οι οποίες αποτελούν τα εξωτερικά σύνορα, αλλά και στην απορρόφηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο ενός σοβαρού έως μεγάλου αριθμού προσφύγων, είπε, υπογραμμίζοντας πως θα θέσει το θέμα στη Σύνοδο Κορυφής.

«Μακριά από εμάς η ξενοφοβία»

Ο Πρωθυπουργός τόνισε πως τα παιδιά των προσφύγων που θα επιλέξουν να κάνουν τη χώρα μας τη δεύτερη πατρίδα τους πρέπει να αισθάνονται και θα αισθάνονται Έλληνες».

«Αυτό είναι το σωστό. Να πάνε σε ελληνικό σχολείο και εάν είναι άριστοι μαθητές, να σηκώσουν την Ελληνική σημαία» είπε για να συμπληρώσει:

«Μακριά από εμάς οποιαδήποτε ξενοφοβία ή οποιοσδήποτε ρατσισμός.

»Είμαι υπερήφανος όταν πηγαίνω σε παρελάσεις και βλέπω μια κοινωνία η οποία μετατρέπεται σε πολυπολιτισμική σιγά – σιγά.

»Δεν αμφισβητείται η εθνική μας ακεραιότητα με αυτό τον τρόπο».

Σε ό,τι αφορά τη Μόρια είπε ότι αντέχει 3.500 μετανάστες και έχει πολύ περισσότερους και διαβεβαίωσε ότι «θα μειωθεί ο αριθμός στο επίπεδο που μπορεί να διαχειριστεί» το νησί.

«Αυτό είναι το πρόβλημα με τη Μόρια.

»Το πρόβλημα με τη Μόρια είναι ότι έχει πολύ περισσότερους σήμερα απ’ όσους μπορούμε να διαχειριστούμε.

»Αν κλείσει η Μόρια, θα πρέπει να φτιάξουμε ένα άλλο κέντρο στη Μυτιλήνη.

»Υπάρχει η Μόρια. Έχουν επενδυθεί σοβαροί πόροι.

»Θα πρέπει η Μόρια να είναι στο επίπεδο και να διαχειρίζεται τους ανθρώπους που μπορεί να υποστηρίξει» δήλωσε.

Για τη συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας είπε ότι είναι το μόνο εργαλείο που έχουμε απέναντι στην Άγκυρα και κάλεσε τον επικεφαλής του ΜέΡΑ25 να αναζητήσει τις ευθύνες «στους προηγούμενους σύντροφούς του που δεν έκαναν επιστροφές στην Τουρκία και γιατί άφηναν τους ανθρώπους για χρόνια ολόκληρα σε μια διαδικασία ασύλου που δεν τελεσιδικούσε ποτέ, μόνο και μόνο για να κάνουν κάποιοι δήθεν δικαιωματιστές το δικό τους κομμάτι».

«Η συμφωνία λοιπόν υπάρχει. Έχει προβλήματα.

»Πρέπει να επικαιροποιηθεί. Θα αγωνιστούμε σε αυτήν την κατεύθυνση» συμπλήρωσε.

Απαντώντας στη σχετική κριτική του κ. Βαρουφάκη είπε πως το μεταναστευτικό/ προσφυγικό ζήτημα μεταφέρθηκε στην αρμοδιότητα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, καθώς υπάρχει και ζήτημα εθνικής ασφάλειας «όταν ανεξέλεγκτα μπαίνουν εντός των ελληνικών συνόρων αρκετοί 25χρονοι, μόνοι, νέοι από δύσκολες περιοχές, οι οποίοι δεν φαίνεται να είναι και πολύ κατατρεγμένοι, με αρκετά χρήματα στη διάθεσή τους».

Διαβάστε ΕΔΩ την πρωτολογία του Κυρ. Μητσοτάκη

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ανδρουλάκης σε βουλευτές ΝΔ: Χειροκροτώντας τον κ. Καραμανλή, είστε όλοι συνυπεύθυνοι για τις πράξεις του

Φάμελλος για Φλωρίδη: «Πολιτικός γενίτσαρος, … ακροδεξιός, … χωρίς ηθική»

Κώστας Αχ. Καραμανλής: Πέταξε και πάλι τη μπάλα στην εξέδρα για την τραγωδία στα Τέμπη

Καταψηφίζει την πρόταση μομφής ο πρώην «Σπαρτιάτης», ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Κατσιβαρδάς

Υπέρ της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης ο ανεξάρτητος βουλευτής Μιχάλης Χουρδάκης

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...