Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αμερικανός αξιωματούχος: Η νέα αμυντική συνεργασία αναβαθμίζει τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας

Αμερικανός αξιωματούχος: Η νέα αμυντική συνεργασία αναβαθμίζει τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Το μήνυμα πως με την τροποποίηση της αμυντικής συνεργασίας η σχέση των ΗΠΑ με την Ελλάδα αναβαθμίζεται σε άλλο επίπεδο, στέλνει αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης.

«Η συμφωνία είναι αμοιβαία επωφελής για την Ελλάδα και τις ΗΠΑ» σημείωσε κάνοντας λόγο για στρατηγική συνεργασία.

Εξέφρασε μάλιστα την ικανοποίηση των ΗΠΑ για την πορεία της αμυντικής συνεργασίας με την Ελλάδα καθώς και τη βούληση τής χώρας του, καθώς η διμερής σχέση βελτιώνεται, να εξετάσουν τρόπους για την περαιτέρω ανάπτυξή της.

Αναλύοντας περαιτέρω τη σημασία της νέας αμυντικής συνεργασίας, είπε πως ωφελεί τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και χαρακτήρισε τη χώρα μας σπουδαίο εταίρο.

Ως ένδειξη της σημασίας που δείχνουν οι ΗΠΑ στην αμυντική συνεργασία με την Ελλάδα, είναι η παρουσία του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών κατά την υπογραφή της τροποποίησης της, παρατήρησε επίσης.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για τη γεωστρατηγική σημασία της τροποποίησης της διμερούς αμυντικής συνεργασίας, έκανε λόγο για στροφή 180 μοιρών στη νοοτροπία που είχε βασιστεί η αρχική συμφωνία το 1990.

Αποκρυσταλλώνοντας περαιτέρω, ανέφερε πως η τροποποίηση επιχειρεί να αδράξει τις ευκαιρίες που παρέχει η Ελλάδα με βάση την πολύ καλή σχέση που έχει χτιστεί όλα αυτά τα χρόνια και σημείωσε πως πρόκειται για μια στρατηγική δέσμευση.

Προσέθεσε πως «η Ελλάδα προσφέρει πραγματικά μια τοποθεσία όπου μπορούμε να κάνουμε όλο το χρόνο εκπαίδευση για πολλαπλούς τύπους αεροσκαφών, ελικοπτέρων, πλοίων που δεν υπάρχει πουθενά αλλού στην Ευρώπη».

Ο Αμερικανός αξιωματούχος επισήμανε πως στο επίκεντρο της συμφωνίας ήταν η προσθήκη επιπλέον τοποθεσιών, αναφέροντας ειδικότερα τη Λάρισα, το Στεφανοβίκειο (Μαγνησία) και περιοχές γύρω από το Μαράθι στην Κρήτη.

Επισήμανε επίσης πως με την τροποποίηση δίνεται η δυνατότητα αναβάθμισης των υποδομών.

Εστιάζοντας στη συμφωνία, είπε πως «πρόκειται για μια τεχνική αναβάθμιση που βοηθάει να φέρουμε την αμυντική συνεργασία από μια άλλη εποχή στο σήμερα και να προσθέσουμε επίσης την ευελιξία».

Ως ξεχωριστό κομμάτι της συμφωνίας ανέδειξε την εξασφάλιση πρόσβασης στην Αλεξανδρούπολη με ενημέρωση της ελληνικής κυβέρνησης.

Χαρακτήρισε τη γεωγραφική θέση της Αλεξανδρούπολης μοναδική.

Και διευκρίνισε πως οι ΗΠΑ δεν θα έχουν αποκλειστική χρήση, καθώς και ότι δεν θα υπάρχει αποκλειστική χρήση όλου του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης.

Ακόμα κατέστησε σαφές πως δεν θα υπάρξει μόνιμη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην πρωτεύουσα του Έβρου καθώς και στις άλλες τοποθεσίες.

«Αυτό γίνεται για να επιτρέψουμε την εκ περιτροπής ανάπτυξη αμερικανικών δυνάμεων στην Ελλάδα για διμερή, πολυμερή εκπαίδευση» προσέθεσε και σημείωσε πως «όταν δεν χρησιμοποιούμε αυτές τις εγκαταστάσεις αυτές θα είναι διαθέσιμες στην Ελλάδα να τις χρησιμοποιήσει».

Θέλησε να επισημάνει επίσης πως η Αλεξανδρούπολη παραμένει ένα εμπορικό λιμάνι και το σημαντικό είναι πως με την ανέλκυση της βυθοκόρου ΟΛΓΑ επεκτείνεται η δυναμικότητά του.

Σε ό,τι αφορά τη ναυτική βάση στο Μαράθι, ο Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι τη διαχειρίζεται και τη συντηρεί το ελληνικό Ναυτικό και πως στο μέλλον οι ΗΠΑ μπορούν να προτείνουν να ζητήσουν να κατασκευάσουν εγκαταστάσεις χωρίς να αλλάξουν το νομικό καθεστώς της περιοχής.

Μιλώντας για τη συνεργασία των ΗΠΑ με το ελληνικό Ναυτικό, τη χαρακτήρισε σπουδαία.

Ειδική αναφορά έκανε ο Αμερικανός αξιωματούχος στη βιομηχανική αμυντική συνεργασία, τονίζοντας πως υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για συνέργειες.

Η θέση της Ελλάδας, προσέθεσε, είναι δελεαστική για την αμερικανική βιομηχανία, είτε πρόκειται για τη Sikorsky είτε τη Lockheed Martin, να αποτελέσει περιφερειακό κέντρο.

«Είμαστε ανοιχτοί και εργαζόμαστε με τη βιομηχανία μας για να δούμε με μια νέα ματιά την Ελλάδα, να δούμε τις ευκαιρίες και να αξιοποιήσουμε την τοποθεσία» ανέφερε.

Χαρακτηριστικά, είπε πως πριν έρθει στην Ελλάδα επισκέφτηκε την Ιαπωνία, όπου γίνεται πολλή δουλειά σχετικά με τα αμερικανικά αεροσκάφη στις ιαπωνικές εγκαταστάσεις και διερωτήθηκε «γιατί να μην το κάνουμε αυτό και στην Ελλάδα;».

Παρατήρησε πως είναι σημαντικός ο στόχος της ελληνικής κυβέρνησης για τον περιορισμό της γραφειοκρατίας και τη δημιουργία περιβάλλοντος που θα είναι πιο προβλέψιμο για τις επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Σε αυτό το πλαίσιο, εξέφρασε το αμερικανικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στα ελληνικά ναυπηγεία και επισήμανε πως υπάρχει μια μεγάλη ευκαιρία για την συνανάπτυξη της συνεργασίας σε αυτό το πεδίο.

Ο αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης διατύπωσε επίσης την ικανοποίησή των ΗΠΑ από τα βήματα που έχει κάνει σε σύντομο χρονικό διάστημα η νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

«Ο Τραμπ δεν είναι σε θέση να πληρώσει τα πρόστιμα 454 εκατ. δολαρίων που του επιβλήθηκαν» λένε οι δικηγόροι του

ΗΠΑ: Πιθανότατα δεν θα υπάρξει συγχαρητήριο τηλεφώνημα στον Πούτιν από τον Μπάιντεν

Τραγωδία στον Άγιο Νικόλαο: Νεκρός 33χρονος από φωτοβολίδα – Το δράμα της οικογένειας

Τηλεφωνική συνομιλία Μπάιντεν-Νετανιάχου, η πρώτη εδώ και έναν μήνα

Ο Νίκος Δένδιας την Τρίτη στη συνάντηση της Ομάδας Επαφής για την Άμυνα στην Ουκρανία

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...