Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Παναγιωτόπουλος: Το ΝΑΤΟ έχει ευθύνη για να διαφυλάξει το αδιαίρετο της ασφάλειας

Παναγιωτόπουλος: Το ΝΑΤΟ έχει ευθύνη για να διαφυλάξει το αδιαίρετο της ασφάλειας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Την αύξηση της ναυτικής δραστηριότητας του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών, ζήτησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, καθώς όπως επισήμανε κατά τη διήμερη σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ που ολοκληρώθηκε στις Βρυξέλλες, οι μαζικές μεταναστευτικές ροές αποτελούν πρόκληση ασφάλειας όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για το σύνολο της Συμμαχίας.

Παράλληλα εξέφρασε σοβαρή ανησυχία για τις επιπτώσεις της μονομερούς τουρκικής εισβολής στη Συρία, στη σταθερότητα της περιοχής, την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης και την αύξηση των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία προς την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Θέσαμε μετ’ επιτάσεως το ζήτημα που απασχόλησε κι άλλους Συμμάχους, της παρείσφρησης πιθανών τρομοκρατών του ISIS στις μεταναστευτικές ροές, παρατήρησε σχετικά στη δήλωση του, μετά το τέλος των εργασιών της συνόδου.

Ειδικά για το θέμα της Συρίας επανέλαβε την πάγια θέση της χώρας ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί λύση με στρατιωτικά μέσα.

Όσον αφορά στις προκλήσεις ασφάλειας που εκπορεύονται από το Νότο, ο κ. Παναγιωτόπουλος κάλεσε τη Συμμαχία να διαφυλάξει εμπράκτως την αρχή του «αδιαίρετου της ασφάλειας», και ως εκ τούτου οι πόροι και η επιχειρησιακή σχεδίαση του ΝΑΤΟ θα πρέπει να καλύπτουν ισότιμα τόσο την Ανατολική όσο και την Νότια πτέρυγα.

Αναφορικά με τον επιμερισμό των αμυντικών δαπανών της Συμμαχίας, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα, παρά τους υφιστάμενους οικονομικούς περιορισμούς, συνεχίζει να επενδύει άνω του 2% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος στην ‘Αμυνα, αποδεικνύοντας ότι αποτελεί αξιόπιστο και συνεπή Σύμμαχο.

Το κάνουμε, θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, όχι μόνο επειδή είναι υποχρέωσή μας προς το ΝΑΤΟ αλλά επειδή και είναι ανάγκη ώστε η χώρα μας να διαθέτει αξιόμαχες Ένοπλες Δυνάμεις, ανέφερε χαρακτηριστικά στη δήλωση του.

Όσον αφορά στη συνάντηση με την ομόλογό του από τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας Ραντμίλα Σεκερίνσκα είπε ότι “συζητήσαμε θέματα συνεργασίας σε διμερές επίπεδο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, καθώς και για τις προκλήσεις ασφαλείας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο», κατέληξε.

Ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας συναντήθηκε επίσης με τους ομολόγους του από τη Γερμανία κα. Αννεγκρέτ Κραμπ Καρενμπάουερ, τις Ηνωμένες Πολιτείες Δρ. Μαρκ Έσπερ, την Ιταλία κ. Λορέντσο Γκερίνι, την Κροατία κ. Νταμίρ Κρεστίσεβιτς, την Πορτογαλία κ. Ζοάο Γκόμεζ Κραβίνχο, καθώς και με τον Ανώτατο Διοικητή των Συμμαχικών Δυνάμεων Ευρώπης του ΝΑΤΟ (SACEUR), πτέραρχο Τόντ Ουώλτερ με τον οποίο συζήτησε για τις προκλήσεις ασφαλείας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή.

Τόσο στην ολομέλεια, όσο και σε διμερείς συναντήσεις με ομολόγους του, ο Έλληνας υπουργός ανέφερε ότι η χώρα μας επενδύει σε αμυντικές δυνατότητες διότι αντιλαμβάνεται πλήρως το ρόλο στην ‘Αμυνα και Ασφάλεια της Συμμαχίας που η γεωστρατηγική της θέση την καλεί να εκπληρώσει, καθώς και ότι η πρόσφατη υπογραφή στην Αθήνα της επικαιροποιημένης Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας με τις ΗΠΑ αποδεικνύει τον σημαντικό ρόλο της Ελλάδας στη σταθερότητα της Νοτιο-ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ.

Συνάντηση με Ακάρ

Στο μεταξύ, συνάντηση με τον ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ είχε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος στην έδρα του ΝΑΤΟ.

Η συνάντηση διήρκησε πάνω από 45 λεπτά και συζητήθηκαν διμερή ζητήματα άμυνας και ασφάλειας, μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και οι εξελίξεις σε Αιγαίο, Κύπρος και ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ο Ακάρ έδωσε έμφαση στην ανάγκη «επίλυσης των προβλημάτων στις σχέσεις καλής γειτονίας και στο πλαίσιο ειρήνης και φιλίας, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

Ο κ. Παναγιωτόπουλος ζήτησε από τον Τούρκο ομόλογό του να συμβάλει στη βελτίωση του γενικότερου κλίματος στις σχέσεις της Τουρκίας με άλλες χώρες, εννοώντας την ένταση από τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Ήταν η πρώτη συνάντηση των δύο υπουργών μετά την ανάληψη των καθηκόντων του Έλληνα υπουργού.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα

Νίκος Δένδιας: Πολιτικά εσφαλμένη και θεσμικά επικίνδυνη η πρόταση δυσπιστίας

Επίσκεψη Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου είχε σειρά συναντήσεων

Το «Σωματείο Δράσης Νίκος Καπετανίδης» για τον Ερντογάν που χαρακτήρισε «τρομοκράτες» τους Πόντιους: «Σας ευχαριστούμε πολύ»

Οργή Τελιγιορίδου για Ερντογάν που αποκάλεσε τους Πόντιους «τρομοκράτες»: «Τρομοκράτες είναι το τουρκικό κράτος»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...