Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Επιτροπή Εξωτερικών της τουρκικής Βουλής ενέκρινε το ψευδομνημόνιο με την Τρίπολη

Η Επιτροπή Εξωτερικών της τουρκικής Βουλής ενέκρινε το ψευδομνημόνιο με την Τρίπολη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της τουρκικής Βουλής (Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης) υπερψήφισε το νομοσχέδιο για την επικύρωση του Μνημονίου με την ισλαμική κυβέρνηση της Τρίπολης στη Λιβύη, το οποίο αφορά οριοθέτηση ζωνών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο.

Όπως μεταδίδει, η ανταποκρίτρια του κυπριακού «Σίγμα» στην Κωνσταντινούπολη Μαρία Ζαχαράκη, η Επιτροπή, υπό την προεδρία του βουλευτή του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, Βολκάν Μπόζκιρ συνεδρίασε, συζήτησε και εντέλει ενέκρινε την επικύρωση του μνημονίου.

Το κείμενο αλλά και οι χάρτες με όλες τις συντεταγμένες δόθηκαν, σήμερα Πέμπτη, στην τουρκική Βουλή προκειμένου να εγκριθεί το Μνημόνιο Κατανόησης Άγκυρας – Τρίπολης.

Σύμφωνα λοιπόν με τις ίδιες πληροφορίες, σημαντικό σημείο της συμφωνίας αποτελεί το θέμα της ανακάλυψης φυσικών πηγών ενέργειας στη μεταξύ των δύο χωρών ζώνη θαλάσσιας δικαιοδοσίας.

Όπως αναφέρει η συμφωνία, εάν στο σημείο που ξεκινάει η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της μιας πλευράς βρεθούν φυσικές πηγές ενέργειας που συνεχίζονται εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της άλλης, σε αυτή την περίπτωση οι πλευρές μπορούν να συνεργαστούν, προκειμένου να υπάρξει εκμετάλλευση αυτών των πηγών.

Σε περίπτωση επίσης που κάποιο από τα δύο συμβαλλόμενα κράτη ξεκινήσει συνομιλίες με άλλη χώρα για οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας ή ΑΟΖ, υποχρεούται να ενημερώσει την άλλη πλευρά (δηλ. η Άγκυρα την Τρίπολη ή η Τρίπολη την Άγκυρα) πριν από την τελική συμφωνία με το τρίτο κράτος».

Η συμφωνία είναι ένα πεντασέλιδο κείμενο και καθορίζει και την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ μαζί (δείτε εδώ). Η συμφωνία είναι γραμμένη σε 3 γλώσσες: Τουρκικά, Αραβικά και Αγγλικά.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης, που εδρεύει στη Βεγγάζη, έχει χαρακτηρίσει άκυρα και έκνομα τα μνημόνια που υπέγραψε η κυβέρνηση της Τρίπολης με την τουρκική κυβέρνηση.

Η λιβυκή Βουλή, αλλά και η Αίγυπτος, τονίζουν ότι ο τουρκικής καταγωγής πρωθυπουργός της Τρίπολης, ο Σαράτζ, δεν έχει νομιμοποίηση να υπογράφει διεθνείς συμφωνίες.

Όλα αυτό πρόκειται περί μιας φάρσας και εξευτελισμού του Διεθνούς Δικαίου από το ισλαμικό καθεστώς της Άγκυρας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποδίδει φόρο τιμής στα θύματα της Γενοκτονίας των Αρμενίων

Νίκος Δένδιας για Γενοκτονία Αρμενίων: «Τιμάμε σήμερα τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας»

RND: Τουρκική «απόβαση» στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου

23 Απριλίου 2010: Ο Παπανδρέου υπέταξε την Ελλάδα στο μνημόνιο με διάγγελμα από το Καστελλόριζο

Ο Σταϊνμάγερ στην Τουρκία με πολιτική ατζέντα… και ντονέρ

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...