Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Μητσοτάκης λέει ότι απομόνωσε την Τουρκία – Τι θα πει στον Τραμπ

Ο Μητσοτάκης λέει ότι απομόνωσε την Τουρκία – Τι θα πει στον Τραμπ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

«Απελπιστικά απομονωμένη» σε διπλωματικό επίπεδο χαρακτήρισε την Τουρκία ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι κατά την σημερινή συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ θα τον ενημερώσει για το δίκαιο των ελληνικών θέσεων.

Μιλώντας σε μέλη της ελληνικής ομογένειας στις Ηνωμένες Πολιτείες, στο περιθώριο της επίσκεψής του στην πόλη Τάρπον Σπρινγκς της Φλόριντα, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας σε ό,τι αφορά τα θέματα εξωτερικής πολιτικής είναι η Τουρκία, υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα έχει χρησιμοποιήσει όλα τα διπλωματικά όπλα για να απομονώσει την Άγκυρα.

«Για πρώτη φορά, μετά από τις διπλωματικές ενέργειες που έχει κάνει αυτή η κυβέρνηση, και έχουμε επιδοθεί σε ένα πραγματικό διπλωματικό μαραθώνιο, η Τουρκία είναι απελπιστικά απομονωμένη.

»Έχει δημιουργηθεί ένα τόξο στήριξης των ελληνικών θέσεων το οποίο ξεκινά από την Αμερική, πηγαίνει μέχρι το Ισραήλ, την Αίγυπτο (σ.σ. αυτό το έχουμε εδώ και τέσσερα χρόνια, αλλά τέλος πάντων).

»Μέχρι και η Ρωσία βρέθηκε στην ίδια θέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την απαράδεκτη μη συμφωνία -χρησιμοποιώ αυτό τον όρο διότι δεν έχει καμία νομική βάση η συμφωνία την οποία υπέγραψε η Τουρκία με τη Λιβύη» υπογράμμισε.

«Το έθιξα στο Λονδίνο όταν βρέθηκα απέναντι από τον Ερντογάν και του είπα ξεκάθαρα πώς είναι δυνατόν σε μία συμμαχία ο ένας σύμμαχος να προκαλεί με τόσο προσβλητικό τρόπο και παραβιάζοντας κατάφωρα το διεθνές δίκαιο τον άλλο σύμμαχο.

»Έχουμε λοιπόν όλοι μας μία σημαντική δουλειά να κάνουμε.

»Να ενημερώσουμε την αμερικανική κοινή γνώμη και την αμερικανική πολιτική ηγεσία για το δίκαιο των ελληνικών θέσεων» είπε.

Αναφέρθηκε επίσης στην ψήφιση από το Κογκρέσο του νόμου East Med Act, το οποίο χαρακτήρισε ως «ένα από τα καλύτερα κείμενα, από τα καλύτερα νομοθετήματα που έχουν προκύψει ποτέ από το αμερικανικό Κογκρέσο, υποστηρικτικά για τις ελληνικές θέσεις».

Όπως σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, είναι πάρα πολύ σημαντικό πια ότι στο Κογκρέσο υπάρχει μια διακομματική υποστήριξη αυτής της πολιτικής.

«Θα έχω την ευκαιρία εκτός από τον Πρόεδρο Τραμπ να συναντήσω και την ηγεσία του Κογκρέσου για να επαναλάβω το δίκαιο των ελληνικών θέσεων.

»Για πρώτη φορά βλέπω να διαμορφώνεται στην Αμερική μία πολιτική η οποία δεν κρατά τις συνηθισμένες ισορροπίες.

»Διότι πάντα υπήρχε αυτή η αίσθηση ότι πρέπει να κρατούνται ισορροπίες μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας.

»Έχουμε το δίκιο με το μέρος μας, έχουμε το διεθνές δίκαιο με το μέρος μας, έχουμε ισχυρούς συμμάχους και έχουμε βέβαια και πολύ σημαντικές αποτρεπτικές δυνατότητες.

»Έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στις ένοπλες δυνάμεις μας, έχω πει ξεκάθαρα ότι θα προασπίσουμε την εθνική μας κυριαρχία με οποιοδήποτε μέσο απαιτείται» πρόσθεσε.

Επανέλαβε παράλληλα πως η Ελλάδα δεν επιδιώκει όξυνση, αλλά την ειρήνη και την επίλυση των διαφορών με βάση το διεθνές δίκαιο.

«Αλλά δεν πρόκειται εμείς να δεχθούμε, εντός εισαγωγικών να συρθούμε σε ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων, εκβιαζόμενοι από μία Τουρκία η οποία δεν μπορεί να συμφωνήσει στο βασικό πλαίσιο σχέσεων καλής γειτονίας που πρέπει να διέπει δύο χώρες οι οποίες είναι καταδικασμένες από τη γεωγραφία να ζουν και να πορεύονται μαζί» διαμήνυσε.

Εν όψει της συνάντησής του με τον Ντόναλντ Τραμπ ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε:

«Θα έχω την ευκαιρία αυτά να τα συζητήσω και με τον πρόεδρο Τραμπ στον Λευκό Οίκο και βέβαια να επανεπιβεβαιώσω το γεγονός ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται ίσως στην καλύτερή τους φάση ιστορικά».

Στο τραπέζι, όπως είπε, θα τεθεί και η ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ.

Ο Πρωθυπουργός υπενθύμισε την υπογραφή της επικαιροποίησης της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία ενισχύει την παρουσία των Ηνωμένων Πολιτειών και στη Σούδα και στο Στεφανοβίκειο και στην Αλεξανδρούπολη, ενώ αναφέρθηκε και στην υπογραφή για τον EastMed, «ενός αγωγού ειρήνης μεταφοράς φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό βήμα το οποίο αποδεικνύει έμπρακτα ότι όλα αυτά τα τριμερή σχήματα δεν είναι λόγια του αέρα» όπως παρατήρησε.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για το την ψήφο των Ελλήνων οι οποίοι μένουν στο εξωτερικό ο κ. Μητσοτάκης είπε προς τους ομογενείς:

«Θέλω να τονίσω ότι το δικαίωμα της ψήφου, της συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία, δεν το έχετε απολέσει.

»Στην ουσία ο νόμος αυτός παρέχει μία διευκόλυνση: Τη δυνατότητα άσκησης του δικαιώματος αυτών που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, με τους περιορισμούς του νόμου, στο μόνιμο τόπο διαμονής τους.

»Δώστε μας τη δυνατότητα στις επόμενες εκλογές να διαμορφώσουμε πλειοψηφία 200 βουλευτών και σας διαβεβαιώνω ότι τα εμπόδια αυτά θα αφαιρεθούν.

»Διότι δεν ήταν δική μου επιθυμία να περιορίσουμε το εκλογικό σώμα».

Όπως επισήμανε, αν υπάρξει μία σημαντική συμμετοχή στις επόμενες εκλογές αυτό θα δημιουργήσει τη δυναμική για να διευρυνθεί η συμμετοχή των Ελλήνων οι οποίοι κατοικούν στο εξωτερικό με χαλάρωση των κριτηρίων που μπήκαν στην πρώτη εφαρμογή του νόμου.

«Άρα, δώστε μας και εσείς τη δύναμη και την επιχειρηματολογία να μπορούμε σε δεύτερο χρόνο να χαλαρώσουμε κι άλλο τα κριτήρια.

»Αυτό αποτελούσε εξ αρχής τη δική μου επιθυμία και αυτό θα επιδιώξω να κάνω όποτε μπορέσουμε να διαμορφώσουμε μία νέα υπέρ-πλειοψηφία των 200 βουλευτών» είπε.

Δηλαδή, βοηθήστε εσείς που ζείτε στην άλλη άκρη του κόσμου να κυβερνώ με 200 βουλευτές άλλους με τη δική σας ψήφο.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως η εκπαίδευση είναι μία φυσική γέφυρα μεταξύ της ομογένειας και της μητέρας πατρίδας, αλλά και ένα πολύ σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα το οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί «για να φέρουμε πολύ κόσμο και στην Ελλάδα».

Όπως σημείωσε, για πρώτη φορά δίνεται σε ξένους να φοιτήσουν σε δημόσια ελληνικά πανεπιστήμια (σ.σ. όχι και πρώτη φορά) «καθώς για πρώτη φορά δίνουμε τη δυνατότητα στα πανεπιστήμια μας να προσφέρουν ξενόγλωσσα προγράμματα επί πληρωμή σε ξένους φοιτητές οι οποίοι θέλουν να σπουδάσουν».

Η εξυπνάδα θα ήταν να μαθαίνεις στους ξένους φοιτητές την ελληνική γλώσσα, όπως κάνουν οι στρατιωτικές σχολές και όχι να προσφέρεις μαθήματα στα αγγλικά.

Για τα ζητήματα της εκμάθησης της γλώσσας στην Αμερική, στην Αυστραλία και τον Καναδά, τόνισε τις προσπάθειες που γίνονται από την κυβέρνηση «για να μπορέσουμε να έχουμε δασκάλους στα σχολεία μας», προσθέτοντας πως «η τεχνολογία ανοίγει καινούριους ορίζοντες πια για τη δυνατότητα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας με βιωματικό τρόπο για παιδιά τα οποία δεν έχουν ως πρώτη γλώσσα τα ελληνικά, που δεν μιλούν τα ελληνικά στο σπίτι, αλλά θέλουν να έχουν μία ελάχιστη επαφή με την γλώσσα για να κρατήσουν ζωντανούς τους δεσμούς με τη μητέρα πατρίδα».

«Εκεί μπορούμε να κάνουμε πολλά σημαντικά πράγματα για να ενισχύσουμε την εκπαίδευση, την τυπική εκπαίδευση στα σχολεία, αλλά και την άτυπη εκπαίδευση που πια μέσω του Διαδικτύου» ανέφερε.

Για τα charter schools είπε πως «είναι εξαιρετικά και θα ήταν ευχής έργο να μπορέσουν να επεκταθούν», αλλά τόνισε την ανάγκη να υπάρξει «ένα πλαίσιο εκπαίδευσης το οποίο πηγαίνει πέρα από τα charter schools, πέρα από τα απογευματινά σχολεία, πέρα από τα σχολεία της εκκλησίας το Σάββατο».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Πύραυλο των Χούτι κατέρριψαν οι Αμερικανοί – Είχε στόχο πλοίο με 4 Έλληνες στο πλήρωμα

TikTok σε Μπάιντεν: «Δεν πάμε πουθενά» – Στην αντεπίθεση για την απαγόρευση

Τον Μάρτιο οι ΗΠΑ μυστικά μετέφεραν ATACMS μεγάλης εμβέλειας στην Ουκρανία

RND: Τουρκική «απόβαση» στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου

Ανδρουλάκης: Στις 9 Ιουνίου κρίνεται η κυβερνητική αλαζονεία

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...