Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Διαπραγμάτευση θρίλερ

Διαπραγμάτευση θρίλερ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Έτοιμος για μια επίπονη και υψηλού ρίσκου διαπραγμάτευση με την τρόικα, στην οποία, ουσιαστικά, παρέπεμψε η κ. Ανγκελα Μέρκελ, μετά την ολιγόλεπτη συνάντησή τους, είναι ο κ. Αντώνης Σαμαράς, που φαίνεται αποφασισμένος να εμμείνει μέχρι τέλους στη γραμμή «όχι νέα μέτρα», ως απάντηση στη σκλήρυνση της στάσης των εκπροσώπων των δανειστών.

Σε τοίχο αναμένεται να προσκρούσει η όποια προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης για «πολιτική διαπραγμάτευση» επί του αιτήματος της τρόικας για πρόσθετα μέτρα, ώστε να επιτευχθούν οι συμφωνημένοι στόχοι του προϋπολογισμού του 2014 και να ξεπαγώσει η τρέχουσα αξιολόγηση του Προγράμματος Προσαρμογής. Αυτό είναι τουλάχιστον το μήνυμα που μεταφέρουν στην «Κ» πηγές τόσο του Eurogroup, όσο και της Κομισιόν, αλλά και των κρατών-μελών και κυρίως του Βερολίνου.

Απηχώντας στο κλίμα που επικρατεί μεταξύ των εταίρων μας, Ευρωπαίος αξιωματούχος έλεγε αυτήν την εβδομάδα σε Ελληνες δημοσιογράφους, ότι «δεν μπορείς να εγγράφεις στον προϋπολογισμό έσοδα από μάννα εξ ουρανού», εννοώντας φυσικά ότι η ελληνική κυβέρνηση υπερεκτιμά τα προσδοκώμενα έσοδα και υποεκτιμά τις δαπάνες, ειδικά τις κοινωνικές. Οταν μεταφέρθηκαν στην ίδια πηγή τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς περί αδυναμίας εφαρμογής επιπλέον μέτρων, η ίδια πηγή απάντησε ότι μία χώρα με 175% του ΑΕΠ χρέος δεν έχει περιθώρια για «κεϊνσιανές ανησυχίες» και οφείλει να επιτυγχάνει μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα για να μειώνει αυτό το χρέος.

Ανάλογα μηνύματα εκπέμπουν και οι εθνικές κυβερνήσεις. Αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες υποστηρίζουν πως δέχονται «ανήσυχα τηλεφωνήματα» από την Ολλανδία και τη Φινλανδία, καθώς αντί η ελληνική κυβέρνηση να λέει «θα επιτύχουμε τους στόχους μας», επαναλαμβάνει «όχι νέα μέτρα».

Ακαμπτη είναι και η γραμμή του Βερολίνου, παράγοντες του οποίου επισημαίνουν ότι αποκλειστικός συνομιλητής της Αθήνας είναι η τρόικα και ότι δεν είναι δουλειά της γερμανικής κυβέρνησης να εμπλέκεται σε διαδικασίες διαπραγμάτευσης. Οπως μεταφέρθηκε στην «Κ», η Αθήνα έχει το ελεύθερο να διαπραγματευτεί με την τρόικα για το πώς θα επιτύχει τους στόχους της, που περιγράφονται στο Μνημόνιο, αλλά όχι το αν και πότε θα τους επιτύχει.

Επιπλέον, μεταξύ των τεχνοκρατών της τρόικας και ειδικά στο Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων της Ευρωομάδας (EuroWorkingGroup) επικρατεί δυσαρέσκεια για τη συνέχιση της εκκρεμότητας με τη δόση του περασμένου Ιουλίου. Το υπόλοιπο, ύψους ενός δισ. ευρώ, από την εγκεκριμένη αυτή δόση, θα εκταμιευθεί μόνο αφού η Αθήνα υλοποιήσει στο ακέραιο και τα τέσσερα προαπαιτούμενα. Εντούτοις, η Ευρωζώνη δίνει ιδιαίτερη σημασία στην κινητικότητα στο Δημόσιο, αφού κατά τους εταίρους μας, η ριζική μεταρρύθμιση και συρρίκνωση του δημοσίου τομέα αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Επίσης, εκνευρισμός επικρατεί και για τη διστακτικότητα της Αθήνας να αποδεχθεί ότι οι εταιρείες ΕΑΣ και ΕΛΒΟ δεν είναι βιώσιμες.

Τι ζητούν οι δανειστές

Εκνευρισμός επικρατεί μεταξύ των εταίρων μας και για το γεγονός ότι, κατά την άποψή τους, η «ελληνική κυβέρνηση κάνει παιχνίδι (spin) με τα μέσα ενημέρωσης», δημιουργώντας εντυπώσεις. Ειδικότερα, οι δανειστές υποστηρίζουν ότι ουδέποτε ζήτησαν κάτι πρόσθετο, πέραν όσων έχουν ήδη συμφωνηθεί, και σε καμία περίπτωση δεν ζήτησαν οριζόντιες παρεμβάσεις. Το μόνο που ζητήθηκε είναι ένας αξιόπιστος προϋπολογισμός που να διασφαλίζει τη συμμόρφωση της χώρας με τους σαφώς προσδιορισμένους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα. Με άλλα λόγια, κατά την άποψη των Βρυξελλών, «η Αθήνα δημιούργησε θέμα οριζόντιων μέτρων εκ του μηδενός» και στη συνέχεια είπε ότι δεν θα εφαρμόσει τέτοια μέτρα, τα οποία δεν της ζητήθηκαν! Μάλιστα, οι τεχνοκράτες της τρόικας εμφανίζονται διατεθειμένοι να διαπραγματευτούν επί του επακριβούς ύψους του χρηματοδοτικού κενού του 2014, αν η Ελλάδα φέρει αξιόπιστες προτάσεις. Ηδη, κάποια από τα ελληνικά επιχειρήματα έχουν γίνει αποδεκτά, αφού από το αρχικό κενό 2,5-3 δισ. που εντόπιζε η τρόικα, το επιζητούμενο ποσό έχει πέσει κάτω από τα δύο δισ. Στέλεχος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μάλιστα, έλεγε αυτήν την εβδομάδα ότι ήδη οι τεχνοκράτες της τρόικας θεωρούνται από τους πολιτικούς τους προϊσταμένους αρκετά επιεικείς απέναντι στην Ελλάδα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

DW: Τα απομνημονεύματα του Σόιμπλε με 100 σελίδες για την ελληνική κρίση

Αντώνης Σαμαράς: «Χτύπημα» κατά Μητσοτάκη στο παρά πέντε του συνεδρίου με αφορμή την υποψηφιότητα Μουρούτη

«Παραιτήθηκε ο αντιπρόεδρος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου μετά από έρευνα του Spiegel»

Αντ. Σαμαράς: «Δεν έχει λήξει η υπόθεση» της Βόρειας Μακεδονίας – Καρφιά -ξανά- στον Μητσοτάκη

Φάμελλος: Η κυβέρνηση της «αδικίας» φέρνει Ποινικούς Κώδικες για να εξευμενίσει τη φράξια Σαμαρά-Βορίδη

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...