Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Δένδιας: Αποφασιστική απάντηση σε κάθε παραβατική ενέργεια των Τούρκων

Δένδιας: Αποφασιστική απάντηση σε κάθε παραβατική ενέργεια των Τούρκων
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Αποφασιστική απάντηση σε κάθε παραβίαση της Τουρκίας προανήγγειλε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα είναι προετοιμασμένη σε όλα τα επίπεδα και αξιοποιεί όλα τα διπλωματικά της όπλα.

«Κάθε τουρκική παραβατική ενέργεια, να είστε βέβαιοι, συναντά τη δική μας αποφασιστική απάντηση.

»Περαιτέρω κλιμάκωση των ενεργειών της θα την απομονώσει περισσότερο από τον διεθνή περίγυρο» τόνισε ο Νίκος Δένδιας μιλώντας στο περιοδικό «Πτήση και Διάστημα», ενώ πρόσθεσε ότι η Αθήνα παραμένει προσηλωμένη στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και απαντά με ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση.

Παράλληλα, ο κ. Δένδιας επισήμανε ότι στην περιοχή των Βαλκανίων η Τουρκία προσπαθεί να εκμεταλλευτεί συγκεκριμένα δομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν για να ασκήσει επιρροή στην περιοχή.

«Μία αρνητική επιρροή της ενέχει τον κίνδυνο επανεμφάνισης ζητημάτων που στο παρελθόν αποδείχτηκαν καταστροφικά για την περιοχή μας», προσθέτει ο κ. Δένδιας.

Αναφορικά με τα παράνομα μνημόνια Τουρκία και Σαράτζ στη Λιβύη, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι η Ελλάδα επιδόθηκε «ευθύς εξαρχής, από τον Ιούλιο του 2019, στις απαραίτητες κινήσεις για να αναδείξει τον άκυρο, ανυπόστατο και εκτός πλαισίου διεθνούς δικαίου χαρακτήρα τους, καθώς και τις καταστρεπτικές συνέπειες που αυτά θα είχαν στην εξέλιξη του εμφυλίου στη Λιβύη».

Διαπραγματεύσεις με Ιταλία και Αίγυπτο για την οριοθέτηση ΑΟΖ

Ο κ. Δένδιας αναφέρει ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Ιταλία και με την Αίγυπτο σχετικά με το θέμα της οριοθέτησης ΑΟΖ και «κινείται με μεθοδικότητα, υπομονή και επιμονή προκειμένου να επιτύχει τους στόχους της», ενώ προσθέτει πως «έχει επιλέξει να ασκήσει κάθε δικαίωμα που της αναλογεί από το διεθνές δίκαιο, στον χρόνο που εκείνη θα κρίνει ως τον πλέον ενδεδειγμένο».

Αναφέρεται ακόμη στην πρόσφατη επικαιροποίηση της αμυντικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδος και ΗΠΑ, η οποία «αποδίδει σημαντικά οφέλη στην αμυντική θωράκιση της χώρας» και «αναβαθμίζει τις στρατηγικές μας δυνατότητες και τη συμβολή μας στις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή και ενισχύει τον σταθεροποιητικό μας ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο».

Προσθέτει δε πως και οι σχέσεις με τη «Γαλλία είναι εξαιρετικές και ενισχύονται συνεχώς».

«Όσον αφορά στον αμυντικό τομέα και ειδικότερα στην αγορά πολεμικών πλοίων, είναι γνωστό ότι οι σχετικές συζητήσεις προχωράνε και ότι οι δύο πλευρές είμαστε προσηλωμένες στην επιτυχία της συγκεκριμένης διαπραγμάτευσης», σημειώνει.

«Η Τουρκία συνειδητά επιχειρεί να εκβιάσει την ΕΕ»

Τέλος ο κ. Δένδιας καλεί την Τουρκία να «προσαρμοστεί στα δεδομένα του 21οου αιώνα να σταματήσει να λειτουργεί ως παράγων αποσταθεροποίησης στην περιοχή».

«Η όλη τουρκική στάση και ρητορεία δεν είναι αυτή η οποία προσιδιάζει σε συμμάχους και γειτονικές χώρες και βεβαίως απάδει κατά πολύ της δεδηλωμένης επιθυμίας της για ένταξη στην ΕΕ, στον πυρήνα της οποίας βρίσκονται η ειρήνη, η συνεργασία, η ασφάλεια και η σταθερότητα», σημειώνει.

«Το αντίθετο, θα έλεγα. Όπως έδειξε και στον Έβρο, η Τουρκία όχι μόνο δεν εργάζεται προς την ένταξη, αλλά συνειδητά επιχειρεί να εκβιάσει την ΕΕ και να αποσταθεροποιήσει κράτη-μέλη της, εργαλειοποιώντας τον ανθρώπινο πόνο προκειμένου να απεγκλωβιστεί από καταστάσεις που η τυχοδιωκτική εν πολλοίς πολιτική της την έχει οδηγήσει».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Διπλωματικές πηγές: Ο Ερντογάν διαστρεβλώνει την ιστορική αλήθεια για την Κύπρο και προσβάλει τις μνήμες των θυμάτων

Νέα πρόκληση από Ερντογάν: «Αν είχαμε πιέσει, η Κύπρος θα ήταν εντελώς δική μας»

Κωνσταντινούπολη: Ο Ιμάμογλου μπροστά στις δημοσκοπήσεις από τον εκλεκτό του Ερντογάν

Ο Νίκος Δένδιας την Τρίτη στη συνάντηση της Ομάδας Επαφής για την Άμυνα στην Ουκρανία

Τούρκοι συνοριοφύλακες σκότωσαν Σύρο πρόσφυγα – Άνοιξαν πυρ σε ομάδα και με γυναίκες

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...