Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Δένδιας: Η Τουρκία προσπαθεί να σφετεριστεί κυριαρχικά μας δικαιώματα με παράνομα μνημόνια

Δένδιας: Η Τουρκία προσπαθεί να σφετεριστεί κυριαρχικά μας δικαιώματα με παράνομα μνημόνια
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Πυρά κατά της Τουρκίας εξαπέλυσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε δήλωσή του μετά την υπουργική διάσκεψη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου τέθηκε επί τάπητος τη κατάσταση στη Λιβύη.

Ο υπουργός Εξωτερικών εστίασε αφενός στις ξένες παρεμβάσεις στη χώρα της Βόρειας Αφρικής, αφετέρου στο παράνομο μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση Σαράτζ με την τουρκική κυβέρνηση, τονίζοντας πως υπάρχει προσπάθεια «σφετερισμού κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».

Παράλληλα υπογράμμισε την πάγια θέση της χώρας μας για την εξεύρεση πολιτκής Λύσης στη Λιβύη εστιάζοντας στην ανάγκη να είναι εφαρμόσιμη και βιώσιμη.

Η δήλωση του Νίκου Δένδια:

«Στη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τη Λιβύη, που διοργάνωσε η γερμανική προεδρία του Συμβουλίου, συζητήθηκε η τρέχουσα κατάσταση στη χώρα και η πορεία των προσπαθειών για ειρήνευση και πολιτική λύση.

»Επανέλαβα τη θέση μας ότι, η όποια λύση, προκειμένου να είναι εφαρμόσιμη και βιώσιμη, θα πρέπει να είναι λιβυκής ιδιοκτησίας, να εδράζεται στο Διεθνές Δίκαιο και στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κινούμενη πάντα στο πλαίσιο των σχετικών αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών και των Συμπερασμάτων της Διαδικασίας του Βερολίνου, τις οποίες ενισχύει και η πρόσφατη Πρωτοβουλία του Καΐρου.

»Τόνισα, παράλληλα, την ανάγκη άμεσου τερματισμού των έξωθεν παρεμβάσεων και της πιστής τήρησης του εμπάργκο όπλων.

»Δύο παραμέτρων που τροφοδοτούν τη διαμάχη και έχουν μοναδικό αποτέλεσμα την πρόκληση περαιτέρω αστάθειας στη χώρα και την ευρύτερη περιοχή.

»Στο ανωτέρω πλαίσιο, η Ελλάδα υποστηρίζει ενεργά τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για την επίτευξη άμεσης κατάπαυσης του πυρός και επιστροφής των αντιμαχομένων σε διαπραγματεύσεις, με στόχο την επίτευξη μια πολιτικής λύσης.

»Σταθερός στόχος της χώρας μας είναι η ειρήνευση στη Λιβύη και η εδραίωση ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

»Και στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται οι επαφές μας, όπως η συνάντηση μου με τον Πρόεδρο της Λιβυκής Βουλής των Αντιπροσώπων Ακίλα Σάλεχ την προηγούμενη εβδομάδα στη Λιβύη.

»Επιπλέον, επεσήμανα τη σημασία της ευρωπαϊκής επιχείρησης «IRINI» για την επιτήρηση του εμπάργκο όπλων, στην οποία η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά.

»Υπογράμμισα, εν κατακλείδι, ότι καμία συζήτηση για τη Λιβύη δεν θα έχει αποτέλεσμα αν αγνοείται το γεγονός ότι η διεθνής νομιμότητα παραβιάζεται κατάφωρα στη Λιβύη.

»Aφ’ ενός μεν μέσω της συνεχιζόμενης παράνομης μεταφοράς πολεμικού υλικού και μισθοφόρων μαχητών, αφ’ ετέρου, δε, μέσω παράνομων μνημονίων που αποσκοπούν τον σφετερισμό κυριαρχικών δικαιωμάτων τρίτων χωρών, όπως επιχειρείται εις βάρος της Ελλάδος και μέσω της παραβίασης του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη.

»Τόνισα, συναφώς, ότι η Ελλάδα θα πράξει ό,τι είναι δυνατόν για τη τήρηση της διεθνούς νομιμότητας, την επίτευξη ειρήνης στη Λιβύη και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Νέα πρόκληση από Ερντογάν: «Αν είχαμε πιέσει, η Κύπρος θα ήταν εντελώς δική μας»

Κωνσταντινούπολη: Ο Ιμάμογλου μπροστά στις δημοσκοπήσεις από τον εκλεκτό του Ερντογάν

Τηλεφωνική συνομιλία Μπάιντεν-Νετανιάχου, η πρώτη εδώ και έναν μήνα

Ο Νίκος Δένδιας την Τρίτη στη συνάντηση της Ομάδας Επαφής για την Άμυνα στην Ουκρανία

Τούρκοι συνοριοφύλακες σκότωσαν Σύρο πρόσφυγα – Άνοιξαν πυρ σε ομάδα και με γυναίκες

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...