Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τσίπρας από Νάξο: Η κυβέρνηση μεγιστοποιεί την κρίση, η ύφεση θα είναι τρομακτική

Τσίπρας από Νάξο: Η κυβέρνηση μεγιστοποιεί την κρίση, η ύφεση θα είναι τρομακτική
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

«Ο τρόπος που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τα πράγματα μεγιστοποιεί την κρίση» υπογράμμισε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας κατά τη συζήτησή του με τον δήμαρχο Νάξου και δημοτικές παρατάξεις του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για προβλήματα που αντιμετωπίζουν, κάνοντας λόγο για «στενάχωρη εικόνα».

Σε συζητήσεις που είχε με επιχειρηματίες και κατοίκους κατά τη διάρκεια περιήγησης στα σοκάκια της Νάξου νωρίτερα ο κ. Τσίπρας άκουσε τα προβλήματά τους, με τους περισσότερους να κάνουν λόγο για μηδενικό τζίρο, να εκφράζουν φόβους για την επόμενη μέρα και να εναποθέτουν τις ελπίδες τους για μεγαλύτερη κίνηση τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο.

Από το δημαρχείο ο κ. Τσίπρας είπε ότι αγαπά τη Νάξο, «το νησί του Γλέζου, παγκόσμιο σύμβολο αντίστασης και με πρόσφορα στην αυτοδιοίκηση».

Είπε όμως ότι έρχεται στο νησί σε μια δύσκολη κατάσταση.

Ασκώντας έντονη κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στον κλάδο του τουρισμού, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως «είναι μεγάλο πρόβλημα που δεν διεκδικήθηκαν τα τεστ πριν από την άφιξη των τουριστών», εκτιμώντας πως δεν μπορούμε φέτος να προσδοκούμε πάνω από 15% των περσινών αφίξεων.

Παράλληλα, επανέλαβε πως χρειάζονται μέτρα στήριξης της εργασίας και όχι αναστολής της, καθώς και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε τον φόβο του ότι «η ύφεση θα είναι τρομακτική».

«Αν είναι χιλιάδες εργαζόμενοι στο δρόμο κινδυνεύουμε να χάσουμε όσα χτίσαμε σε πέντε χρόνια» σημείωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι «υπάρχουν διαθέσιμα» στα δημόσια ταμεία, τα οποία πρέπει να δοθούν στοχευμένα.

Έθιξε το ζήτημα του μεταφορικού ισοδύναμου, για το οποίο είχε μιλήσει εκτενέστερα στη συνάντηση που είχε προηγουμένως με την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να εγκαταλειφθεί.

Επισήμανε ακόμη ότι υπάρχουν κονδύλια από προγράμματα για την αυτοδιοίκηση, τον Φιλόδημο, και πρέπει να αξιοποιηθούν σωστά, ενώ έδωσε έμφαση στην αναγκαιότητα να στηριχθεί η πρωτογενής παραγωγή.

«Η χρονιά φέτος ήταν εξαιρετικά αρνητική και πριν τον κορωνοιό»

Νωρίτερα, σε συνάντηση που είχε με εργαζόμενους και το ΔΣ της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου (ΕΑΣ), ο κ. Τσίπρας συζήτησε τις προοπτικές, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί αλλά και τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί και οι κτηνοτρόφοι, σημαντικές δυσκολίες όπως υπογράμμισε που στο μεγάλο τους μέρος ξεκίνησαν και πριν από τον κορωνοιό.

«Η χρονιά φέτος ήταν εξαιρετικά αρνητική και πριν τον κορωνοιό.

»Όμως μετά τον κορωνοϊό νομίζω ότι υπάρχει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης για τους παραγωγούς και τους κτηνοτρόφους και κατ επέκταση και για τους συνεταιρισμούς.

»Γι αυτό και από την αρχή προτείναμε μια εμπροσθοβαρή ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, οριζόντια» ανέφερε χαρακτηριστικά και παρουσίασε στην συνέχεια τους πυλώνες του προγράμματος Μένουμε Όρθιοι στο σκέλος του πρωτογενούς τομέα.

Μη επιστρεπτέα ενίσχυση, πρόσβαση σε δανεισμό με διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία και ειδικά για τους κτηνοτρόφους έκτακτη ενίσχυση με 80 εκατομμύρια ευρώ για να ξεπεράσουν αυτή την κρίση όπως ανέφερε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ταυτόχρονα άσκησε κριτική στην κυβέρνηση που τους τελευταίους μήνες καθυστερεί τις διαδικασίες ενίσχυσης μέσα από το μεταφορικό ισοδύναμο.

«Τους τελευταίους 6 μήνες βλέπουμε ότι η κυβέρνηση να μην προωθεί, να υπάρχουν πολύ μεγάλες καθυστερήσεις και στην αποπληρωμή μέσα από το μεταφορικό ισοδύναμο.

»Το τρέχον έτος δεν έχει ανοίξει καν η πλατφόρμα προκειμένου να ενταχθούν οι επιχειρήσεις.

»Αυτό πιστεύω ότι είναι ένα πολύ μεγάλο λάθος, μεγάλο πρόβλημα, να μην αντιλαμβάνεται την ανάγκη μιας ειδικής μεταχείρισης απέναντι στους παραγωγούς των νησιών.

»Να μην αντιλαμβάνονται δηλαδή την έννοια της νησιωτικότητας» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Αναφερόμενος στην νέα ΚΑΠ που προβλέπει λιγότερους πόρους, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι «οι Έλληνες παραγωγοί θα πρέπει να είναι έτοιμοι γιατί θα πρέπει να δοθεί μια μάχη ώστε τα όποια πακέτα στήριξης να συνδεθούν τουλάχιστον με το κριτήριο της νησιωτικότητας.

»Οι παραγωγοί μας πρέπει να έχουν μεγαλύτερες ενισχύσεις για να ανταπεξέλθουν» τόνισε.

Ο Αλέξης Τσίπρας που προηγουμένως είχε περιηγηθεί στις εγκαταστάσεις του του συνεταιρισμού της Νάξου σημείωσε ότι είναι σημαντικό που αυτή η συνεταιριστική οργάνωση στέκεται στο πλευρό των αγροτών από το 1926 και αριθμεί χιλιάδες μέλη.

«Εδώ εσείς φυλάτε Θερμοπύλες. Και πρέπει να δούμε πως θα κάνουμε καλύτερη την δική σας τη ζωή γιατί συμβάλετε πολύ σημαντικά στο ΑΕΠ της χώρας.

»Είναι πολύ σημαντική προσπάθειά σας και πρέπει να ενισχυθείτε» είπε και σημείωσε ότι η Νάξος έχει κι άλλη μια σημαντική ιδιαιτερότητα.

Είναι ένα νησί που εκτός από την φυσική ομορφιά είναι και ιδιαίτερα γόνιμος τόπος με ποιοτικά προϊόντα.

«Είναι ένα νησί που δεν έχει στηριχθεί στον τουρισμό ως μονοκαλλιέργεια αλλά έχει και πρωτογενή τομέα.

»Κι αυτό είναι πολύ κρίσιμο όχι μόνο για την Νάξο αλλά για το μοντέλο της οικονομίας στην χώρα μας, που δεν μπορεί να στηρίζεται μονάχα στον τουρισμό και πρέπει να στηρίξουμε την πρωτογενή παραγωγή.

»Και πρέπει επιπλέον να στηρίξουμε το αξιόλογο συνεταιριστικό μοντέλο που έχετε εσείς εδώ» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Η περιοδεία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στη Νάξο συνεχίζεται με σύσκεψη με φορείς και συλλόγους του νησιού, συνάντηση με τον σύλλογο κτηνοτρόφων Φιλωτίου Νάξου και επίσκεψη στην Απείρανθο.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Κασσελάκης: Ικανοποίηση για την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου για το δυστύχημα των Τεμπών

ΣΥΡΙΖΑ: Να δώσει εξηγήσεις ο Μητσοτάκης για Τέμπη, υποκλοπές, e-mails αποδήμων και χρήση πρωθυπουργικού αεροσκάφους

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης έχει μετατρέψει το πρωθυπουργικό αεροσκάφος σε ΙΧ

Πρώτη αγωγή κατά του υπ. Εσωτερικών από απόδημη Ελληνίδα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων στην Ασημακοπούλου

Ιωάννης Κεφαλογιάννης: «Ο κ. Κασσελάκης υπηρετεί τη θητεία του χωρίς να έχει το παραμικρό προνόμιο»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...