Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τσίπρας: Ξεπουπουλιάζουν το «μαξιλάρι» που αφήσαμε – Φοβούνται τις αντιδράσεις της κοινωνίας για την ύφεση

Τσίπρας: Ξεπουπουλιάζουν το «μαξιλάρι» που αφήσαμε – Φοβούνται τις αντιδράσεις της κοινωνίας για την ύφεση
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

«Δεν έχει καθόλου κόσμο, έχουμε καταστραφεί τελείως» τόνιζαν ιδιοκτήτες καταστημάτων στη Ζάκυνθο σε συζητήσεις που είχαν με τον Αλέξη Τσίπρα κατά τη διάρκεια της περιοδείας σε εμπορικούς δρόμους στη Ζάκυνθο.

«Δεν μας βοηθάει τίποτα, ούτε οι τράπεζες, ούτε τα δάνεια που είπαν ότι θα μας δώσουν», ανέφεραν διαμαρτυρόμενοι ότι οι σχετικές αιτήσεις απορρίπτονται με την εξήγηση ότι δεν υπάρχουν χρήματα.

Κάποιος καταστηματάρχης τους νησιού σε συζήτηση που είχε με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για την οικονομική κατάσταση και τον πρόσφατο νόμο για τις διαδηλώσεις του είπε ότι «γι αυτό ψηφίστηκε ο νόμος ο οποίος ψηφίστηκε» και ο Αλέξης Τσίπρας του απάντησε:

«Δεν υπάρχει αμφιβολία, φοβούνται τις αντιδράσεις της κοινωνίας, γιατί όλο αυτό που έχουν φτιάξει είναι μια φούσκα, επικοινωνία μόνο και ουσία τίποτα.

»Και η ύφεση ήρθε πριν να έρθει ο κορωνοϊός».

Στο ίδιο μήκος κύματος άλλοι πολίτες που σε συζητήσεις που είχαν με τον κ. Τσίπρα τόνιζαν πως «η οικονομία είναι βυθισμένη, αυτά που δίνουν είναι ψίχουλα», ενώ ένας σημείωσε χαρακτηριστικά:

«Να είσαι καλά που άφησες τα λεφτά. Δεν τα μοίραζες τουλάχιστον εσύ;», για να απαντήσει ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ:

«Το μαξιλάρι αντί να γίνει σωσίβιο, ξεπουπουλιάζεται και πάνε αλλού τα λεφτά».

Σε συνάντηση που είχε με φορείς και εργαζόμενους από τον κλάδο του τουρισμού της Ζακύνθου, ο κ. Τσίπρας ανέφερε:

«Έχουμε πλήρη επίγνωση ότι ερχόμαστε σε έναν τόπο που περνάει μια βαθιά κρίση εξαιτίας της πανδημίας και των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας.

»Αλλά και εξαιτίας του γεγονότος ότι οι οικονομικές αυτές επιπτώσεις δεν αντιμετωπιστήκαν έγκαιρα, δεν αντιμετωπιστήκαν με σχέδιο, δεν αντιμετωπιστήκαν εμπροσθοβαρώς με οριζόντια ενίσχυση των επαγγελματιών».

Παράλληλα, υπογράμμισε πως «δεν αντιμετωπιστήκαν με τη λογική της ενίσχυσης και της χρηματοδότησης της εργασίας, αλλά της αναστολής της εργασίας.

»Γιατί δεν είναι μόνο οι επιχειρήσεις, αλλά και οι εργαζόμενοι που αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα».

Αναφερόμενος στις επιπτώσεις των επιλογών της κυβέρνησης και την ύφεση, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «έχω πλήρη επίγνωση ότι το νησί σας θα πληγεί πολύ περισσότερο από άλλες περιοχές της χώρας.

»Όταν μιλάμε για προβλέψεις ύφεσης πάνω από 10% ή γύρω στο 10%, αντιλαμβάνεστε ότι αυτό το νούμερο είναι πάρα πολύ κοντά στο μεγαλύτερο μέγεθος, στο peak της οικονομικής κρίσης από το ‘10 στο ‘15 που φτάσαμε κοντά στο 9% το 2011».

Τέλος, ο κ. Τσίπρας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους άξονες των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή στη χρηματοδότηση της εργασίας και όχι της αναστολής της, στη δυνατότητα να δοθεί μη επιστρεπτέα ενίσχυση με βασικό κριτήριο τον αριθμό των εργαζομένων, στις δράσεις για την ενίσχυση της τουριστικής κίνησης και στο δίχτυ προστασίας επαγγελματιών, από τους εποχικά εργαζόμενους μέχρι τους αυτοαπασχολούμενους.

«Διπλός κίνδυνος για τουρισμό και αναζωπύρωση της πανδημίας»

Νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας είχε εξαπολύσει σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση με αφορμή τις αλλεπάλληλες «αντιφάσεις» στα υγειονομικά πρωτόκολλα για τον κορωνοϊό και τον τουρισμό, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για «διπλό κίνδυνο» τόσο για τον τουρισμό που «καρκινοβατεί» όσο και για ενδεχόμενη «αναζωπύρωση της επιδημίας που είναι προ των πυλών».

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «επανεκκίνησε τον τουρισμό δίχως σχέδιο και με μεγάλο ερασιτεχνισμό» σε ότι αφορά τα μέτρα για την προστασία απέναντι στην εξάπλωση του κορωνοϊού και τα υγειονομικά πρωτόκολλα, εκφράζοντας τον φόβο «ότι σήμερα βρισκόμαστε απέναντι σε ένα διπλό κίνδυνο.

»Και ο τουρισμός καρκινοβατεί αλλά και η αναζωπύρωση της επιδημίας είναι προ των πυλών».

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε πως «πέρα από την έλλειψη σχεδίου, η κυβέρνηση εξέπεμπψε εξαιρετικά αντιφατικά μηνύματα και με τις δράσεις της και με τις αποφάσεις της».

«Δεν εφήρμοσε ενιαία πρωτόκολλα επιδημιολογικά σε όλες τις πύλες εισόδου» εξήγησε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας δηκτικά πως «δεν είναι διαφορετικοί οι άνθρωποι που έρχονται από τα χερσαία σύνορα από τον Προμαχώνα και διαφορετικοί αυτοί που έρχονται στα αεροδρόμια και τα λιμάνια μας».

«Η εφαρμογή ενιαίων πρωτοκόλλων στα λιμάνια στα αεροδρόμια και στα χερσαία σύνορα ήταν κάτι αυτονόητο που έπρεπε να είχε προνοήσει» πρόσθεσε, ενώ τόνισε παράλληλα πως «έπρεπε να είχε απαιτήσει την δυνατότητα να υπάρχει τεστ για τον κορονοιό για κάθε επισκέπτη που έρχεται αεροπορικώς σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας από το εξωτερικό».

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για συνεχή «αντιφατικά μηνύματα προς τους πολίτες» με αφορμή τη χρήση μάσκας και τις αποφάσεις για τα πανηγύρια.

«Μια βδομάδα πριν, πήραν απόφαση να άρουν την υποχρέωση μάσκας στα εμπορικά κέντρα.

»Χθες μας έλεγαν πρέπει να εφαρμοστεί αυστηρά ο νόμος που προβλέπει να φοράνε μάσκα σε κλειστό χώρο οι πολίτες.

»Οι αντιφάσεις αυτές ήταν συνεχείς.

»Πήραν απόφαση να επιτρέψουν τα πανηγύρια σε όλη τη χώρα έξω από κάθε λογική.

»Και πριν από λίγες ημέρες αναγκάστηκαν να πάρουν πίσω την απόφαση αυτή» σημείωσε ενδεικτικά ο κ. Τσίπρας, καταλήγοντας πως «φοβάμαι ότι για τα πανηγύρια είναι η ίδια η κυβέρνηση και οι αποφάσεις της».

Παράλληλα, στηλίτευσε την απουσία των υπουργών Τουρισμού και Υγείας από τη χθεσινή κυβερνητική σύσκεψη για την αναζωπύρωση των κρουσμάτων κορωνοϊού εν μέσω τουριστικής περιόδου, σημειώνοντας πως «χθες ο πρωθυπουργός κάλεσε διυπουργική επιτροπή να συζητήσουν πώς θα αντιμετωπίσουν την αναζωπύρωση της επιδημίας εν μέσω τουριστικής περιόδου και από την σύσκεψη των υπουργών του έλειπε ο αρμόδιος υπουργός τουρισμού και ο υπουργός υγείας».

«Δεν ξέρω αν τους έχει ήδη απολύσει» σχολίασε δηκτικά ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπενθυμίζοντας ότι ο πρωθυπουργός «έχει ανακοινώσει ανασχηματισμό εδώ και ενάμιση μήνα δεν προχωράει ίσως επειδή από κάποιον εκβιάζεται».

«Στα δύο πιο κρίσιμα υπουργεία, σε κάθε περίπτωση, τόσο η δημόσια Υγεία όσο και ο τουρισμός, δεν μπορεί να είναι πεδίο ερασιτεχνισμών και προχειρότητας. Και επιτέλους η κυβέρνηση και ο κύριος Μητσοτάκης πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του και να μην επιρρίπτει τις ευθύνες διαρκώς στους πολίτες.

»Οι πολίτες στάθηκαν εξαιρετικά υπεύθυνοι σε αυτή την κρίση.

»Τώρα ήρθε η ώρα να δείξει και η κυβέρνηση υπευθυνότητα» κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Αντιπαράθεση του Φαραντούρη με τον Πορτοσάλτε στον «αέρα» του ΣΚΑΪ

Φαραντούρης: «Η δικαιοσύνη θα αποδοθεί – Η δημοκρατία θα νικήσει»

Κασσελάκης για «μικρό» Καραμανλή: «Δεν έφταιγεν ο ίδιος, τόσος ήτανε» – Όλοι οι βουλευτές της ΝΔ συνυπεύθυνοι

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποχαιρετά τον Μιχάλη Χαραλαμπίδη με αίσθημα ευγνωμοσύνης

Φάμελλος για Φλωρίδη: «Πολιτικός γενίτσαρος, … ακροδεξιός, … χωρίς ηθική»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...