Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Στόλτενμπεργκ πήγε να στήσει παγίδα στην Ελλάδα μαζί με τους Τούρκους

Ο Στόλτενμπεργκ πήγε να στήσει παγίδα στην Ελλάδα μαζί με τους Τούρκους
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διπλωματική παγίδα στην Ελλάδα προσπάθησε να στήσει ο φιλότουρκος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ. Νωρίτερα την Πέμπτη, ένα tweet του Γενς Στόλτενμπεργκ, δημιούργησε την εντύπωση ότι είχε επέλθει συμφωνία διαλόγου μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, αρχίζοντας με τις τεχνικές επιτροπές, προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως ανέφερε, προηγήθηκαν δικές του επαφές και συζητήσεις με Έλληνες και Τούρκους ηγέτες.

«Οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με φερόμενες τεχνικές συνομιλίες στο ΝΑΤΟ δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», έσπευσαν να ξεκαθαρίσουν διπλωματικές πηγές στην Αθήνα, διαψεύδοντας τον Στόλτενμπεργκ.

«Σε κάθε περίπτωση, έχουμε συγκρατήσει την πρόθεση του ΓΓ του ΝΑΤΟ να εργαστεί για να θεσπίσει μηχανισμούς αποκλιμάκωσης στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

»Πλην όμως, αποκλιμάκωση συνιστά μόνον η άμεση απομάκρυνση όλων των τουρκικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα», πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ και η Γερμανία προσπάθησαν να παρακάμψουν τον θεμιτό όρο της Ελλάδας να προηγηθεί η αποχώρηση του «Ορους Ρέιτς» και των τουρκικών πολεμικών πλοίων από τη δυνάμει ελληνική ΑΟΖ.

Επί της ουσίας ο Στόλτενμπεργκ έφτιαξε ένα έγγραφο με κάποια σημεία – προτάσεις, το οποίο έδωσε στους μόνιμους στρατιωτικούς αντιπροσώπους των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ και στο οποίο περιγράφονταν κάποιοι τρόποι αποκλιμάκωσης της έντασης.

Παράλληλα τους κάλεσε μέσα σε διάστημα μιας εβδομάδας να κάνουν τις δικές τους παρατηρήσεις ή σημεία που θεωρούν καίρια.

Ανώτατοι Έλληνες αξιωματούχοι τόνισαν ότι όλο αυτό δεν συνιστά συμφωνία για διάλογο και μάλιστα δεν έκρυψαν και τη δυσαρέσκειά τους για την ανάρτηση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ στο twitter, ενώ δεν παρέλειψαν να τονίσουν πως αποκλιμάκωση συνιστά μόνον η απομάκρυνση των τουρκικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Στηρίζουμε την πρωτοβουλία του γγ του ΝΑΤΟ

Ανακοίνωση εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφορικά με τις δηλώσεις Στόλτενμπεργκ, καλώντας μάλιστα την Ελλάδα να στηρίξει αυτή την πρωτοβουλία για διάλογο.

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ:

«Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ανέλαβε μια πρωτοβουλία για την μείωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο και την αποφυγή ατυχημάτων μεταξύ ναυτικών και αεροπορικών μονάδων.

»Η πρωτοβουλία αυτή, του γγ η οποία υποστηρίζεται από τη χώρα μας αποσκοπεί στην έναρξη στρατιωτικών – τεχνικών συνομιλιών μεταξύ των δύο χωρών στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

»Οι συνομιλίες αυτές που αποσκοπούν στην εκτόνωση δεν σχετίζονται με την επίλυση των διμερών θεμάτων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αλλά κατ’ ουσίαν με τις διευθετήσεις που έθεσαν προηγουμένως σε διμερές επίπεδο οι στρατιωτικές αρχές των δύο χωρών. Αναμένουμε να στηρίξει την Ελλάδα αυτή την πρωτοβουλία του ΓΓ του ΝΑΤΟ.

»Εξάλλου, θέλουμε να υπενθυμίσουμε για άλλη μια φορά ότι η χώρα μας είναι έτοιμη να προσέλθει σε διάλογο χωρίς προϋποθέσεις για την εξεύρεση δίκαιων και μόνιμων λύσεων στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου για τα προβλήματα με την Ελλάδα».

Έμπρακτη αποκλιμάκωση

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας είχε ζητήσει την έμπρακτη αποκλιμάκωση της έντασης, αλλιώς υπενθύμισε ότι ο άλλος δρόμος είναι οι κυρώσεις.

«Διάλογος όμως κάτω από απειλές, απόπειρες εκβιασμού και προκλήσεις δεν γίνεται».

Η Ρωσία χορεύει τουρκικά

Στο νέο επεισόδιο προκλήσεων, η Άγκυρα έβαλε στο παιχνίδι και την Μόσχα, με δύο νέες Νavtex, οι οποίες εκτείνουν την θαλάσσια περιοχή, την οποία η Τουρκία επιχειρεί να «γκριζάρει».

Αξίζει να σημειώσει κανείς ότι όλα αυτά έγιναν μετά την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για μερική άρση του εμπάργκο πώλησης αμερικανικών όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία.

«Η Ρωσία απευθύνεται στην Κύπρο στις περιπτώσεις έκδοσης Notam ή Navtex» δήλωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα πως η Τουρκία παρεμβαίνει, εκδίδοντας άλλες Navtex.

«Είναι γνωστό σε όλους ότι εδώ και πολλά χρόνια, η Ρωσία απευθύνεται στην Κύπρο στις περιπτώσεις έκδοσης notam ή navtex και απευθύνεται σε συγκεκριμένο οργανισμό, τον NAVAREA III».

«Είναι γνωστό ότι η Τουρκία παρεμβαίνοντας εκδίδει κάποιες άλλες navtex» επεσήμανε.

«Όμως, έχουμε ενημέρωση και όταν πρόκειται για έκδοση notam και navtex αυτό γίνεται από την Κυπριακή Δημοκρατία μετά από αίτηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας» συμπλήρωσε.

Ρωσία: Δεν στηρίζουμε τις επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το Sputnik, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, χαρακτήρισε ως προκλητικούς τους ισχυρισμούς ότι οι «επιθετικές» ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, οφείλονται στη στήριξη της Μόσχας.

Γεγονός, όμως, παραμένει ότι η Άγκυρα στέλνει βορειότερα το «Oruc Reis», καθώς σύμφωνα με δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας «Yeni Safak», το τουρκικό ερευνητικό σκάφος έχει πάρει εντολή να προσεγγίσει τα όρια των χωρικών υδάτων του Καστελλόριζου και της Ρόδου και να διεξάγει έρευνες για φυσικό αέριο.

Κατηγορίες Ερντογάν στη Μέρκελ

Η ημέρα αποδείχθηκε ιδιαίτερα πλούσια σε εξελίξεις, καθώς πραγματοποιήθηκε και τηλεφωνική επικοινωνία του Τούρκου προέδρου με την Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ.

«Η εγωιστική και άδικη στάση της Ελλάδας και των Ελληνοκυπρίων υποστηρίζεται από κάποιες χώρες και αυτό είναι μη αποδεκτό», φέρεται να είπε ο Ερντογάν, σύμφωνα πάντα με τουρκικές πηγές.

Κουρτς: Καμία υποχώρηση στην Τουρκία

Από την πλευρά του, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς επανέλαβε ακόμα μία φορά την αλληλεγγύη του απέναντι στην Ελλάδα.

«Εάν υποχωρήσουμε απέναντι στις πιέσεις του (Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ) Ερντογάν και της Τουρκίας, τότε καληνύχτα Ευρώπη», προειδοποίησε.

Προειδοποίηση Νταβούτογλου

Εν μέσω όλων των παραπάνω, είχαμε νέα παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος δήλωσε ότι η χώρα του διακινδυνεύει μια στρατιωτική σύγκρουση στην ανατολική Μεσόγειο επειδή «επενδύει περισσότερο στην ισχύ από τη διπλωματία».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Το «Σωματείο Δράσης Νίκος Καπετανίδης» για τον Ερντογάν που χαρακτήρισε «τρομοκράτες» τους Πόντιους: «Σας ευχαριστούμε πολύ»

Οργή Τελιγιορίδου για Ερντογάν που αποκάλεσε τους Πόντιους «τρομοκράτες»: «Τρομοκράτες είναι το τουρκικό κράτος»

26/3/1919 Εφημερίς «ΕΠΟΧΗ»: «Κάθε πόθος που πνίγεται με την βίαν και με την αγριότητα, ριζώνει βαθύτερα εις την ψυχήν του λαού»

Ο Ερντογάν απείλησε να στείλει στον Αλλάχ τον Νετανιάχου: «Ο Κύριός μας να τον κάνει να υποφέρει»

Ο Νίκος Δένδιας παρουσία του Λουίτζι Ντι Μάιο έστειλε μήνυμα στην Άγκυρα για το πώς λύνουν τις διαφορές τους οι πολιτισμένες χώρες

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...