Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μητσοτάκης από Καρδίτσα: Ευθύνεται η Κλιματική Αλλαγή – ΣΥΡΙΖΑ: «Πήγε σαν κλέφτης – Προπηλακισμοί πολιτών»

Μητσοτάκης από Καρδίτσα: Ευθύνεται η Κλιματική Αλλαγή – ΣΥΡΙΖΑ: «Πήγε σαν κλέφτης – Προπηλακισμοί πολιτών»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Στα άμεσα και μεσοπρόθεσμα μέτρα που πρέπει να ληφθούν και για τις επιχειρήσεις που πλήγηκαν αλλά και για τα έργα υποδομής, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στις πληγείσες περιοχές της Καρδίτσας.

Ο πρωθυπουργός αφού προήδρευσε σε σύσκεψη με τοπικούς φορείς στο Δημαρχείο της Καρδίτσας, πέταξε με ελικόπτερο πάνω από τα σημεία όπου σημειώθηκαν μεγάλες καταστροφές και στη συνέχεια συνομίλησε με κατοίκους που βιώνουν δύσκολες στιγμές τα τελευταία εικοσιτετράωρα διαβεβαιώνοντάς τους ότι «θα αποζημιωθούν όσοι έχουν πληγεί και θα γίνει με πολύ γρήγορες διαδικασίες», τονίζοντας μάλιστα πως«θα είναι ιδιαίτερα αυστηρός ώστε να κινηθούν γρήγορα οι διαδικασίες αποζημίωσης και αποκατάστασης».

«Δεν θα δείξω καμία κατανόηση σε αδικαιολόγητες καθυστερήσεις.

»Ο κόσμος σήμερα είναι δικαιολογημένα στενοχωρημένος και θυμωμένος, το καταλαβαίνω απόλυτα.

»Βρεθήκαμε αντιμέτωποι με ένα πρωτοφανές καιρικό φαινόμενο.

»Δυστυχώς αυτά τα πρωτοφανή καιρικά φαινόμενα με την κλιματική αλλαγή θα αρχίσουν να γίνονται πιο συχνά αλλά θέλω όταν θα ξαναέρθω στην Καρδίτσα, και θα ξανά έρθω στην Καρδίτσα όπως έχω έρθει πολλές φορές και θα ξαναέρθω στη Θεσσαλία, ο θυμός, η στεναχώρια, η απογοήτευση να έχουν δώσει τη θέση τους στην ανακούφιση.

»Ανακούφιση ότι η Κυβέρνηση έκανε αυτό που της αναλογεί και η τοπική Αυτοδιοίκηση, Περιφέρεια, δήμοι, με τη στήριξη της Κυβέρνησης αυτό που της αναλογεί.

»Άρα να ξέρετε και νομίζω ότι έχουμε δείξει ως Κυβέρνηση δείγματα αποτελεσματικότητας ότι θα σκύψουμε πάνω στο πρόβλημα και θα τηρηθούν τα αυστηρά χρονοδιαγράμματα τα οποία έχουμε θέσει», δήλωσε.

Ωστόσο, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως έχει «απόλυτη εμπιστοσύνη και στο υπουργείο, αλλά και στον πρόεδρο του ΕΛΓΑ.

»Έχουμε πολλά συνεργεία εδώ. Από τη στιγμή που έχουμε έκτακτο προσωπικό, παρακαλώ να φέρουμε και άλλο προσωπικό, να υπάρξει γρήγορη αποτίμηση της ζημιάς και από τη στιγμή που θα υπάρχει γρήγορη αποτίμηση της ζημιάς, θα στηρίξει ο κρατικός προϋπολογισμός τον ΕΛΓΑ, για να μπορέσουν γρήγορα, να αποζημιωθούν οι άνθρωποι για την απώλεια της παραγωγής τους, ώστε να κινηθεί ξανά και όλη η τοπική οικονομία».

«Παρακαλώ για τη συνδρομή των Δήμων και της Περιφέρειας ώστε να επιτελέσουν το έργο τους το συντομότερο δυνατόν.

»Ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο της χρηματοδότησης των μεσοπρόθεσμων αναγκών που μπορεί να έχουν επιχειρήσεις αλλά και νοικοκυριά για να μπορέσουν να ξανασταθούν στα πόδια τους», συμπλήρωσε.

Ζητώντας την εμπιστοσύνη των πολιτών στο κράτος, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα πολλά μέτωπα που αντιμετωπίζει η χώρα μας αυτή την εποχή, για να συνοψίσει στη συνέχεια τα μέτρα ανακούφισης των πληγέντων.

«Υπάρχει το πρώτο πακέτο των 5.000 και των 8.000 ευρώ για νοικοκυριά και για επιχειρήσεις, ξέρουμε όμως ότι σε πολλές περιπτώσεις αυτό δεν θα είναι αρκετό.

»Αλλά για να μπορέσουμε να στηρίξουμε τους επιχειρηματίες να ξαναπατήσουν στα πόδια τους πρέπει να έχουμε μια γρήγορη, ακριβή εκτίμηση της πραγματικής ζημιάς και εδώ πέρα είμαστε να στηρίξουμε ειδικά την πόλη της Καρδίτσας, αγαπητέ μου Δήμαρχε, που καταλαβαίνω ότι έχει υποστεί μια πολύ μεγάλη καταστροφή.

»Και ο εμπορικός της ιστός αυτή τη στιγμή είναι περίπου παράλυτος.

»Έχω ήδη αναθέσει στο Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών ο οποίος είναι μαζί μας, τον Χρήστο τον Τριαντόπουλο ο οποίος είναι και Θεσσαλός ο ίδιος να αναλάβει εκ μέρους της γραμματείας της Κυβέρνησης τον συντονισμό όλων των οικονομικών μέτρων.

»Διότι έχουμε πολλές διαφορετικές πηγές χρηματοδότησης, πολλά προγράμματα τα οποία πρέπει να τρέξουν παράλληλα και πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι αυτά διεκπεραιώνονται με την απαραίτητη ταχύτητα», σημείωσε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως «φαίνεται αστείο να ασκείται μια κριτική από τον αρχηγό της αντιπολίτευσης, ο οποίος εξ όσων γνωρίζω όσο ήταν πρωθυπουργός δεν πάτησε το πόδι του στην Καρδίτσα.

»Ήρθε μια φορά μόνο την προεκλογική περίοδο.

»Άρα να μην ξεχνάμε ότι όλοι όσοι έχουν κυβερνήσει αυτό τον τόπο έχουν το μερίδιο της ευθύνης τους.

»Θα είμαστε κοντά πάντως στην Περιφέρεια και έχουμε εμπιστοσύνη στις δυνατότητές της για να την στηρίξουμε και να αναλάβει με την χρηματοδότηση που εμείς μπορούμε να δώσουμε το βάρος που της αναλογεί», είπε.

Στη σύσκεψη, το λόγο πήρε πρώτος ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Ευθύμης Λέκκας που έκανε μια απολογιστική παρουσίαση της καταστροφής από το φυσικό φαινόμενο.

Στη συνέχεια μίλησε ο Περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός και πρώτος από τους εκπροσώπους της περιοχής ο Δήμαρχος Καρδίτσας, Βασίλης Τσιάκος, ο οποίος ανέφερε, μεταξύ άλλων:

«Ο κρατικός μηχανισμός αντέδρασε ικανοποιητικά, πολύ καλά, όλοι σας, οι υπουργοί απαντούσαν στα τηλέφωνα ήταν δίπλα μας. Αυτό μας κάνει να ελπίζουμε.

»Όμως ο εμπορικός κόσμος θέλει τα χρήματα να δοθούν άμεσα και να γίνουν γρήγορα οι διαδικασίες ώστε να στηθεί ξανά η οικονομική ζωή στην πόλη μας.

»Να υπάρξει ένα ειδικό αναπτυξιακό που να “κουμπώνει” με την κλιματική αλλαγή.

»Ήταν μια ημέρα αποκάλυψης για την Καρδίτσα.

»Η παρουσία σας μας κάνει να ελπίζουμε.

»Ο κόσμος ελπίζει σε σας και μόνο εσείς μπορείτε να δώσετε ξανά πνοή στη περιοχή».

Μετά τη σύσκεψη ο πρωθυπουργός περπάτησε στους κεντρικούς δρόμους της πόλης και συνομίλησε με τους κατοίκους για τις δύσκολες στιγμές που βιώνουν και άκουσε τα αιτήματά τους.

Στη συνέχεια επισκέφθηκε το Μουζάκι προκειμένου να επιβλέψει την πορεία των έργων αποκατάστασης στην πληττόμενη περιοχή.

Πριν από την αναχώρησή του από το Μουζάκι Καρδίτσας και μετά την επίσκεψή του στις πληγείσες περιοχές, ο πρωθυπουργός δήλωσε:

«Εξαγγείλαμε άμεσα μέτρα και παρακολουθούμε όλες τις εξελίξεις.

»Θέλω να γνωρίζουν οι κάτοικοι της περιοχής, οι επαγγελματίες, οι αγρότες, ότι η κυβέρνηση με ταχύτητα και αποφασιστικότητα θα σταθεί δίπλα τους.

»Και θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να μπορέσουν οι άνθρωποι αυτοί να ξαναπατήσουν στα πόδια τους, οι αγρότες να αποζημιωθούν και οι επαγγελματίες, κυρίως, οι επαγγελματίες στο κέντρο της Καρδίτσας να έχουν την οικονομική στήριξη ώστε να ξαναβάλουν μπροστά τις δουλειές τους».

ΣΥΡΙΖΑ: Ο κ. Μητσοτάκης πήγε σαν κλέφτης στην Καρδίτσα

«Όπως προβλέψαμε χθες, ο κ. Μητσοτάκης πήγε σαν κλέφτης στην Καρδίτσα σε μία κλειστή σύσκεψη στο δημαρχείο» σχολιάζει, με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Θεσσαλία, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Όπως υποστηρίζει, ο πρωθυπουργός «δεν επέτρεψε σε ΜΜΕ να καλύψουν την επίσκεψη, δίνοντας μόνο στημένα πλάνα να τον αποθεώνουν κατά μόνας, περικυκλωμένο από αστυνομικούς.

»Δεν τόλμησε να περπατήσει στους δρόμους της Καρδίτσας, να μιλήσει με πολίτες, εργαζόμενους και καταστηματάρχες και να ακούσει την απόγνωσή τους για την ολική καταστροφή και την πλήρη εγκατάλειψη, ακόμα και χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα εδώ και τέσσερις μέρες.

»Για αυτούς αρκέστηκε να βάλει δυνάμεις των ΟΠΚΕ να τους σπρώχνουν, μην τυχόν και ακουστεί στα πλάνα μία φωνή διαμαρτυρίας.

»Δυστυχώς για τον κ. Μητσοτάκη, τα βίντεο κυκλοφόρησαν ήδη.

»Το επιτελικό κράτος της Ν.Δ. βουλιάζει κάθε μέρα.

»Τα επικοινωνιακά σόου που στήνει με αστυνομική συνδρομή δεν θα τον σώσουν» δηλώνει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Ο τηλεοπτικός σταθμός Kontra έδωσε στη δημοσιότητα το ακόλουθο βίντεο με προπηλακισμούς πολιτών:

Δείτε άλλα βίντεο:

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Κασσελάκης: Ικανοποίηση για την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου για το δυστύχημα των Τεμπών

ΣΥΡΙΖΑ: Να δώσει εξηγήσεις ο Μητσοτάκης για Τέμπη, υποκλοπές, e-mails αποδήμων και χρήση πρωθυπουργικού αεροσκάφους

ΠΑΣΟΚ: «Ο Μητσοτάκης κρύβει κουτοπόνηρα το ταξίδι στην όαση Σίβα με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος»

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης έχει μετατρέψει το πρωθυπουργικό αεροσκάφος σε ΙΧ

Πρώτη αγωγή κατά του υπ. Εσωτερικών από απόδημη Ελληνίδα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων στην Ασημακοπούλου

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...