Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Χριστοδουλίδης: Να ανεχθούμε την τουρκική παρανομία επειδή Ελλάδα-Τουρκία θα συνομιλήσουν;

Χριστοδουλίδης: Να ανεχθούμε την τουρκική παρανομία επειδή Ελλάδα-Τουρκία θα συνομιλήσουν;
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η Λευκωσία θα εξακολουθήσει να επιμένει στην υιοθέτηση της πολιτικής απόφασης για επέκταση των κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας παράλληλα με την επιβολή κυρώσεων στη Λευκορωσία, όσο η Άγκυρα εξακολουθεί να κλιμακώνει τις παράνομες ενέργειες της στην κυπριακή ΑΟΖ διαμηνύει ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης.

Επαναλαμβάνοντας πως η Κύπρος τάχθηκε από την πρώτη στιγμή υπέρ των κυρώσεων στο καθεστώς Λουκασένκο και στον ίδιο προσωπικά, επισήμανε πως στην περίπτωση της Ελλάδας η Τουρκία προχώρησε σε αποκλιμάκωση της έντασης και διάλογο, ωστόσο στην περίπτωση της Κύπρου επέλεξε την κλιμάκωση μερικές ημέρες πριν το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών.

Ερωτηθείς κατά πόσο η εμμονή της Λευκωσίας στην ανάγκη επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία για όσα κάνει στην κυπριακή ΑΟΖ, θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις διερευνητικές επαφές που πρόκειται να αρχίσουν ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα, ο Υπουργός Εξωτερικών ήταν κάθετος:

«Άρα θεωρείτε ότι με αυτή τη λογική δεν θα πρέπει να επιχειρήσουμε να τερματιστούν οι τουρκικές ενέργειες στην ΑΟΖ της Κύπρου επειδή το έχει πράξει με την Ελλάδα;

»Θα πρέπει απλά να αναμένουμε να δεχόμαστε τις παράνομες αυτές ενέργειες επειδή έχει επιτευχθεί ο διάλογος Ελλάδας Τουρκίας;

»Αν η Τουρκία πραγματικά επιθυμεί να συνομιλήσει με την Ελλάδα και να υπάρξουν αποτελέσματα, θα φανεί στο τραπέζι των συνομιλιών για τις διερευνητικές επαφές.

»Αντιλαμβάνεστε ότι την ίδια στιγμή στην Κυπριακή Δημοκρατία συνεχίζουν κάποιες παράνομες ενέργειες.

»Ως Κυβέρνηση αυτού του κράτους ποιες θα πρέπει να είναι οι προσπάθειες μας;

»Να τερματιστούν αυτές οι παράνομες ενέργειες. Να επιτευχθεί η αποκλιμάκωση της κατάστασης», ανέφερε σε έντονο ύφος απαντώντας εμμέσως και σε κάποιους επικριτές της Κυβέρνησης.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης εξέφρασε την ελπίδα ότι η αναβολή της Συνόδου Κορυφής θα αποτελέσει μια ευκαιρία για εντατικοποίηση των πρωτοβουλιών που είναι σε εξέλιξη ώστε να προκύψουν θετικά αποτελέσματα προς την κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης της κατάστασης και στην ΑΟΖ της Κύπρου.

«Το “Οruc Reis” από την ελληνική υφαλοκρηπίδα και αυτό επέτρεψε να ανακοινωθεί χθες η έναρξη των διερευνητικών επαφών οι οποίες ευελπιστούμε να φέρουν αποτελέσματα.

»Στην Κύπρο όχι απλά δεν έχει αποκλιμακώσει η Τουρκία, αλλά προχώρησε σε ανανέωση δύο παράνομων Navtex μίας για γεωτρητικούς σκοπούς και μία για ερευνητικούς σκοπούς λίγο πριν το συμβούλιο στις Βρυξέλλες.  

»Στην περίπτωση της Κύπρου επιλέγει την κλιμάκωση και στην περίπτωση της Ελλάδας την αποκλιμάκωση και τον διάλογο.

»Από την στιγμή που υπάρχει κλιμάκωση η ΕΕ οφείλει να αντιδράσει», είπε ο υπουργός Εξωτερικών, λέγοντας ότι εν απουσία αποτρεπτικής ισχύος, η Κύπρος σε αντίθεση με την Ελλάδα που είχε τα στρατιωτικά μέσα, οφείλει να εξαντλήσει τα περιθώρια στο πεδίο της διπλωματίας.

Πηγή: ALPHA Κύπρου

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Διπλωματικές πηγές: Ο Ερντογάν διαστρεβλώνει την ιστορική αλήθεια για την Κύπρο και προσβάλει τις μνήμες των θυμάτων

Νέα πρόκληση από Ερντογάν: «Αν είχαμε πιέσει, η Κύπρος θα ήταν εντελώς δική μας»

Κωνσταντινούπολη: Ο Ιμάμογλου μπροστά στις δημοσκοπήσεις από τον εκλεκτό του Ερντογάν

Τούρκοι συνοριοφύλακες σκότωσαν Σύρο πρόσφυγα – Άνοιξαν πυρ σε ομάδα και με γυναίκες

Αδιανόητο ξύλο στον αγώνα Τραμπζονσπόρ-Φενέρμπαχτσε μεταξύ ποδοσφαιριστών και οπαδών στο γήπεδο (βίντεο)

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...