Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Βαρβιτσιώτης: Δεν θα επιστρέψουμε στον 18ο αιώνα με ανύπαρκτο διεθνές δίκαιο

Βαρβιτσιώτης: Δεν θα επιστρέψουμε στον 18ο αιώνα με ανύπαρκτο διεθνές δίκαιο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Την τουρκική παραβατικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Κύπρο καυτηρίασε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και πρόεδρος της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, κατά την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης.

«Μια νέα navtex, η οποία εκδόθηκε χθες από τις τουρκικές Αρχές και η οποία επεκτείνει τις ερευνητικές δραστηριότητες του ερευνητικού σκάφους “Oruc Reis” ήρθε να κλιμακώσει μια ακόμη φορά την ένταση στην περιοχή μας και αποδυναμώνει περαιτέρω την πιθανότητα επανέναρξης των συνομιλιών, και η τοποθεσία του είναι σε απόσταση πιο κοντά από τα 12 ναυτικά μίλια από το Καστελλόριζο παραβιάζοντας τα κυριαρχικά δικαιώματά μας» τόνισε ο κ. Βαρβιτσιώτης κατά την εισήγησή του.

Επίσης, καταδίκασε το άνοιγμα των Βαρωσίων από τις κατοχικές δυνάμεις στην Κύπρο, όπως είπε, τονίζοντας παράλληλα πως αυτές οι ενέργειες δεν πρέπει να γίνονται ανεκτές, διότι έρχονται σε αντίθεση με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και ότι ήρθαν ως ένας άλλος κρίκος στην αλυσίδα των προκλητικών πράξεων από την Τουρκία που οδηγούν σε μια επικίνδυνη κλιμάκωση στην περιοχή.

Απαντώντας σε ερώτηση Τούρκου βουλευτή του κόμματος Ερντογάν (ΑΚP) στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης Άχμετ Γιλντίζ σχετικά με τους τουρκικούς ισχυρισμούς για την υφαλοκρηπίδα, ο κ. Βαρβιτσιώτης διαμήνυσε πως με τη χρήση στρατιωτικής δύναμης, η Τουρκία δεν παράγει κανένα αναγνωρισμένο διεθνές αποτέλεσμα και ότι το μόνο πράγμα που προκαλεί είναι η ασφάλεια και η σταθερότητα στην περιοχή.

Ειδικότερα, ο κ. Βαρβιτσιώτης υπογράμμισε ότι η μονομερής χρήση ερευνητικών σκαφών σε αυτήν την περιοχή, συνοδευόμενα από τον τουρκικό στόλο, το μόνο πράγμα που κάνει είναι να προκαλεί τη σταθερότητα, την αντίδραση της Ελλάδας και προκαλεί επίσης την επιδείνωση της σχέσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας, όπως έχει περιγραφεί σε όλους τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Βαρβιτσιώτης διαμήνυσε για το θέμα της ΑΟΖ ότι ο μόνος τρόπος για να προχωρήσουμε είναι μέσω διαπραγματεύσεων και παραπομπής του ζητήματος στο διεθνές δικαστήριο.

Εάν έχουμε ένα πρόβλημα, το παραπέμπουμε στο δικαστήριο και δεν θα επιστρέψουμε στον 18ο αιώνα όταν δεν υπήρχε το διεθνές δίκαιο και χρησιμοποιούσαμε όπλα για να λύσουμε τις διμερείς μας διαφορές, σημείωσε περαιτέρω ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

Απαντώντας σε ερώτηση άλλου Τούρκου βουλευτή στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης γιατί η Ελλάδα πραγματοποιεί στρατιωτικές ασκήσεις στα νησιά του Αιγαίου, ο κ. Βαρβιτσιώτης είπε ότι υπάρχει μια απάντηση σε αυτό, το casus beli που έχει ψηφίσει το τουρκικό κοινοβούλιο και κάλεσε την Τουρκία να άρει την απόφαση αυτή.

Εξίσου, κάλεσε την Άγκυρα αν επιδιώκει μια ειρηνική λύση, τότε να αποφύγει οποιαδήποτε μονομερή στρατιωτική κίνηση και να επιστρέψει στο τραπέζι του διαλόγου για την οριοθέτηση της ΑΟΖ.

Σε ό,τι αφορά το Ναγκόρνο Καραμπάχ, ο κ. Βαρβιτσιώτης χαιρέτισε την πρόσφατη κατάπαυση του πυρός, εκφράζοντας την ίδια στιγμή ανησυχία και λύπη για τις συνεχείς παραβιάσεις της συμφωνίας εκεχειρίας.

Κάλεσε όλα τα μέρη να σεβαστούν αυτά που έχουν συμφωνήσει προκειμένου να συνεχίσουν τις συνομιλίες υπό την αιγίδα της Ομάδας Μινσκ.

Το ίδιο, υπογράμμισε, ισχύει και για τρίτα κράτη που θέλουν να παρέμβουν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο και κυρίως τα κράτη που προσπαθούν να εμπλακούν στο ζήτημα προμηθεύοντας όπλα ή στέλνοντας μισθοφόρους στην περιοχή, σημειώνοντας ότι αυτός δεν είναι ένας εποικοδομητικός τρόπος αντιμετώπισης αυτής της κρίσης.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Νέα πρόκληση από Ερντογάν: «Αν είχαμε πιέσει, η Κύπρος θα ήταν εντελώς δική μας»

Κωνσταντινούπολη: Ο Ιμάμογλου μπροστά στις δημοσκοπήσεις από τον εκλεκτό του Ερντογάν

Τούρκοι συνοριοφύλακες σκότωσαν Σύρο πρόσφυγα – Άνοιξαν πυρ σε ομάδα και με γυναίκες

Αδιανόητο ξύλο στον αγώνα Τραμπζονσπόρ-Φενέρμπαχτσε μεταξύ ποδοσφαιριστών και οπαδών στο γήπεδο (βίντεο)

Ιωάννης Κεφαλογιάννης: «Ο κ. Κασσελάκης υπηρετεί τη θητεία του χωρίς να έχει το παραμικρό προνόμιο»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...