Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Βαρουφάκης: Οι κρυμμένες αλήθειες που έφερε στην επιφάνεια η πανδημία

Βαρουφάκης: Οι κρυμμένες αλήθειες που έφερε στην επιφάνεια η πανδημία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Το 2020 μοιάζει με μια παλίρροια που καθώς υποχωρεί ξεσκεπάζει αλήθειες κρυμμένες σαν βυθισμένα στο νερό μυστικά, που ενώ γνωρίζαμε πως υπάρχουν, εσκεμμένα αγνούσαμε και πλέον πρέπει να αντιμετωπίσουμε, υποστηρίζει σε ανάλυσή του στο Project Syndicate ο γενικός γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης.

Αυτό που αποκαλύπτουν συνήθως οι κρίσεις είναι τα ψέματα που έχουμε αποδεχθεί και έρχονται τα γεγονότα να μας σοκάρουν, γιατί τα αποκαλύπτουν και μαζί το πόσο ανασφαλείς είναι τα όσα θεωρούμε ότι γνωρίζουμε.

Συνηθίσαμε να πιστεύουμε, ότι η παγκοσμιοποίηση αφαιρεί «έδαφος» από τις εθνικές κυβερνήσεις.

Οι πρόεδροι υποχωρούν πριν από τις αγορές ομολόγων.

Οι πρωθυπουργοί αγνοούν τους φτωχούς της χώρας τους αλλά ποτέ δεν πρόκειται να αγνοήσουν την Standard & Poor’s.

Οι υπουργοί Οικονομικών συμπεριφέρονταν σαν να είναι τα «χασάπηδες» της Goldman Sachs και σατράπες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Τα μεγάλα ΜΜΕ, οι πετρελαϊκές εταιρίες και οι χρηματοδότες, όχι λιγότερο από τους αριστερούς κριτικούς του παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού, συμφωνούσαν ότι οι κυβερνήσεις δεν είχαν πλέον τον έλεγχο.

Και μετά… ήρθε η πανδημία.

Εν μία νυκτί οι κυβερνήσεις έβγαλαν νύχια κι έδειξαν τα δόντια τους.

Έκλεισαν τα σύνορα, γείωσαν αεροπλάνα, επέβαλαν δρακόντειες απαγορεύσεις στις πόλεις, έκλεισαν τα θέατρα, τα μουσεία μας, μας απαγόρευαν να παρηγορήσουμε τους γονείς μας που πέθαιναν.

Έφτασαν να κάνουν αυτό που κανείς δεν πίστευε ότι ήταν θα έκαναν αν δεν ήταν ενώπιον της Αποκάλυψης: ακύρωσαν αθλητικά γεγονότα.

Έτσι, αποκαλύφθηκε…

Η πρώτη αλήθεια: Οι κυβερνήσεις διατηρούν αξεπέραστη δύναμη.

Ένα μάθημα που μάθαμε το 2020, είναι πως οι εθνικές κυβερνήσεις επέλεξαν να μην ασκήσουν τις τεράστιες εξουσίες τους, ώστε να υποχρεώσουν εκείνους που επωφελήθηκαν από την παγκοσμιοποίηση να επιστρέψουν κομμάτι της δύναμης που απέκτησαν και

Η δεύτερη αλήθεια: To… «λεφτόδεντρο» υπάρχει!

Κυβερνήσεις που επικαλούνταν ατιμωρησία ενώπιον του λαού, κάθε φορά που καλούνταν να απολογηθούν για ένα νοσοκομείο που δεν πλήρωσαν να γίνει ή ένα σχολείο, γιατί όπως υποστήριζαν δεν υπάρχουν λεφτά… ξαφνικά ανακάλυψαν πολλά χρήματα για να πληρώσουν για τους μισθούς, εθνικοποίησαν τους σιδηροδρόμους, αναλάβουν αεροπορικές εταιρείες, υποστηρίζουν αυτοκινητοβιομηχανίες, στηρίζουν ακόμη και γυμναστήρια και κομμωτές.

Και οι αγορές πανηγύρισαν!

Η τρίτη αλήθεια: Η φερεγγυότητα είναι μια πολιτική απόφαση για την πλούσια Δύση, δεν εξαρτάται από αριθμούς

Η Ελλάδα είναι μια τέλεια μελέτη περίπτωσης της τρίτης αλήθειας που αποκαλύφθηκε φέτος:

Η φερεγγυότητα είναι μια πολιτική απόφαση, τουλάχιστον για την πλούσια Δύση.

Το 2015, το δημόσιο χρέος της Ελλάδας ύψους 320 δισεκατομμυρίων ευρώ (392 δισεκατομμύρια δολάρια) υπερέβη το εθνικό εισόδημα που ήταν μόλις 176 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Τα προβλήματα της χώρας και η ίδια η χώρα ως πρόβλημα ήταν πρωτοσέλιδο σε όλο τον κόσμο και οι ηγέτες της Ευρώπης μιλούσαν μόνο για την αφερεγγυότητα μας.

Σήμερα, εν μέσω μιας πανδημίας που έχει επιδεινώσει μια κακή οικονομία, η Ελλάδα δεν αποτελεί ζήτημα, παρόλο που το δημόσιο χρέος μας είναι 33 δισεκατομμύρια ευρώ υψηλότερο και τα εισοδήματά μας 13 δισεκατομμύρια ευρώ χαμηλότερα, σε σύγκριση με το 2015.

Οι δυνάμεις της Ευρώπης που αποφάσισαν ότι μια δεκαετία χρεοκοπίας και σκληρής αντιμετώπισης της Ελλάδας ήταν αρκετή, επέλεξαν να κηρύξουν την Ελλάδα φερέγγυα.

Εφ ‘όσον οι Έλληνες εκλέγουν κυβερνήσεις που μεταφέρουν σταθερά στην, χωρίς σύνορα, ολιγαρχία ό,τι (δημόσιο ή ιδιωτικό) πλούτο έχει απομείνει στη χώρα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα κάνει ό, τι χρειάζεται – να αγοράσει όσα ομόλογα της ελληνικής κυβέρνησης είναι απαραίτητα – για να κρατήσει την αφερεγγυότητα της χώρας εκτός των φώτων της δημοσιότητας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Γερμανία: Στα όρια της ύφεσης η οικονομία – Το 2024 θα είναι μια δύσκολη χρονιά

Γερμανία: 62χρονος εμβολιάστηκε 217 φορές κατά της covid-19

Στη Λάρισα οι νεκροί του κορωνοϊού δεν έχουν «λιώσει» – Στο Νέο Κοιμητήριο σταμάτησαν οι εκταφές

Εμβόλια Covid: Έχουν τελικά σπάνιες αλλά σοβαρές παρενέργειες σύμφωνα με παγκόσμια μελέτη

Δημοσκόπηση Pulse: Τρίτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ μια μονάδα πίσω από το ΠΑΣΟΚ

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...