Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τζέφρι Πάιατ: Το 2016 η Αλεξανδρούπολη φαινόταν ξεχασμένη – Σήμερα είναι τα πάντα

Τζέφρι Πάιατ: Το 2016 η Αλεξανδρούπολη φαινόταν ξεχασμένη – Σήμερα είναι τα πάντα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Τη στρατηγική δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών στη Βόρεια Ελλάδα υπογράμμισε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων στο περιθώριο της σημερινής ημέρας διακεκριμένων επισκεπτών στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης με αφορμή την έναρξη της υποστήριξης του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης στη διασυμμαχική άσκηση DEFENDER- Europe 2021 και τη φιλοξενία αμερικανικών δυνάμεων στο λιμάνι.

Ερωτηθείς από το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων για το τι σημαίνει για τις σχέσεις Ελλάδας- Ηνωμένων Πολιτειών η χρήση του λιμένα της Αλεξανδρούπολης από τις ΗΠΑ με δράσεις όπως η σημερινή αλλά και η δική του συχνή παρουσία στην περιοχή (σ.σ. η σημερινή είναι η έκτη επίσκεψη του Τζέφρι Πάιατ στην Αλεξανδρούπολη), ο Αμερικανός πρέσβης απάντησε χαρακτηριστικά πως «αυτή είναι μια απόδειξη ιδιαίτερα της στρατηγικής μας δέσμευσης στη Βόρεια Ελλάδα και του ρόλου που αναπτύσσει η Αλεξανδρούπολη ως κόμβος στρατιωτικής υλικοτεχνικής υποστήριξης (military logistics), ως ενεργειακός κόμβος, ως περιφερειακός ενταξιακός κόμβος και κόμβος μεταφορών».

«Αυτή είναι μια περιοχή που όταν έφτασα στην Ελλάδα το 2016 φαινόταν κάπως ξεχασμένη. Αυτό δεν ισχύει πλέον σήμερα.

»Είμαι πολύ περήφανος για τις συνεργασίες που χτίσαμε όχι μόνο σε ό,τι αφορά τη στρατιωτική συνεργασία και την ασφάλεια, η οποία είναι εξαιρετικά σημαντική, αλλά και για παράδειγμα στην ενέργεια, με τον FSRU (πλωτό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου), τον σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο, τους αγωγούς IGB και TAP», τόνισε ο Αμερικανός πρέσβης και προσέθεσε:

«Είναι μια περιοχή που έχει γίνει πολύ σημαντική στρατηγικά και είμαστε πολύ περήφανοι για τη συνεργασία που έχουμε δημιουργήσει με την ελληνική κυβέρνηση για την προώθηση των κοινών μας συμφερόντων».

Λιμάνι με κρίσιμο πλεονέκτημα η Αλεξανδρούπολη

Ο Αμερικανός πρέσβης, ο οποίος προηγουμένως περιηγήθηκε στο νέο εμπορικό τερματικό του λιμένα από κοινού με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, την ηγεσία του Στρατού και άλλους υψηλούς προσκεκλημένους, μίλησε επίσης από το βήμα της εκδήλωσης για τη στρατηγική σχέση Ελλάδας και ΗΠΑ στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας, υπογραμμίζοντας -μεταξύ άλλων- πως «οι κοινές μας ασκήσεις και επισκέψεις πλοίων τις τελευταίες εβδομάδες υπογραμμίζουν τον επιταχυνόμενο ρυθμό της στρατιωτικής μας σχέσης, η οποία έχει ως βάση την επικαιροποιημένη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας.

»Αυτές οι δεσμεύσεις δείχνουν στον κόσμο ότι η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται δίπλα- δίπλα στην υποστήριξη της περιφερειακής ειρήνης και σταθερότητας, όπως εδώ και 200 χρόνια».

Η DEFENDER-Europe 21, υπογράμμισε ο Αμερικανός πρέσβης, «αναδεικνύει ειδικότερα τη στρατηγική τοποθεσία της Αλεξανδρούπολης και το λιμάνι ως κρίσιμο πλεονέκτημα».

Ειδικότερα σημείωσε πως «αυτή η μεγάλης κλίμακας άσκηση υπό την ηγεσία του στρατού των ΗΠΑ, που αποτελείται από περισσότερες από 28.000 πολυεθνικές δυνάμεις από 26 έθνη, έχει σχεδιαστεί για να χτίσει την ετοιμότητα και τη διαλειτουργικότητα μεταξύ των ΗΠΑ, των συμμάχων του ΝΑΤΟ και των στρατιωτικών εταίρων σε μια ευρύτερη περιοχή επιχειρήσεων», εκφράζοντας την ικανοποίηση του για τη φιλοξενία αλλά και τη συμμετοχή όπως Ελλάδας στη σημαντική αυτή ετήσια άσκηση, η οποία –μεταξύ άλλων- αποδεικνύει, όπως τόνισε, τη δέσμευση των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ.

Οι ΗΠΑ θα παραμείνουν παρούσες σε Βαλκάνια και Μαύρη Θάλασσα

«Όπως δείχνει αυτή η άσκηση, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παραμείνουν παρούσες στις περιοχές των Βαλκανίων και της Μαύρης Θάλασσας και θα παράσχουν βοήθεια στην αποτροπή πιθανών αντιπάλων σε υπεράσπιση των συμμάχων μας», συμπλήρωσε ο κ. Πάιατ, ο οποίος, όπως είπε, θα επισκεφθεί την Ξάνθη και το Πετροχώρι αργότερα μέσα στον μήνα για την άσκηση INTERNATIONAL RESPONSE-CΕNTAUR 21.

Η συμβολή αυτών των ασκήσεων και ο τεράστιος όγκος της στρατιωτικής δραστηριότητας στο λιμάνι υπογραμμίζει τον αυξανόμενο στρατηγικό ρόλο και τη σημασία της Αλεξανδρούπολης, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρέσβης.

Ηγετικός ο ρόλος της Αλεξανδρούπολης και στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας

Ο κ. Πάιατ αναφέρθηκε επίσης στον ηγετικό ρόλο της Αλεξανδρούπολης στους κοινούς στόχους των δύο χωρών για την αύξηση της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας και της περιφερειακής σταθερότητας, καθώς και για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

«Είμαι περήφανος που έχουμε δύο ισχυρούς πλειοδότες των ΗΠΑ, τη BlackSummit και την Quintana, για τις ιδιωτικοποιήσεις των λιμένων της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας.

»Αυτά τα λιμάνια υποστηρίζουν μια κρίσιμη ενεργειακή υποδομή στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της πλωτής μονάδας αποθήκευσης και επαναεριοποίησης της Αλεξανδρούπολης, η οποία βρίσκεται σε καλό δρόμο για μια τελική επενδυτική απόφαση με την κατασκευή να ξεκινάει αργότερα μέσα στο έτος», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Αμερικανός πρέσβης χαρακτήρισε τον FSRU «σημαντικό παράδειγμα της βαλκανικής συνεργασίας για τη διαφοροποίηση των πηγών και των διαδρομών ενέργειας», εξέφρασε την ικανοποίησή του που υπάρχει πλέον μερίδιο ιδιοκτησίας των ΗΠΑ στην Gastrade, την εταιρεία που αναπτύσσει τον FSRU και προσέθεσε:

«Ελπίζουμε ότι ορισμένα από τα συμβόλαια FSRU θα πάνε στους προμηθευτές LNG των ΗΠΑ, βασιζόμενοι στις τάσεις του περασμένου έτους και τον σημαντικό ρόλο του LNG ως γέφυρα για ένα πιο πράσινο μέλλον».

Σημείωσε δε, ότι ο FSRU και το εργοστάσιο παραγωγής φυσικού αερίου Αλεξανδρούπολης είναι επίσης «σημαντικά εργαλεία για την επίτευξη των φιλόδοξων στόχων του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη», επισημαίνοντας πως «θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να είναι μεταξύ των πρώτων χωρών που καταργούν σταδιακά την παραγωγή άνθρακα, ένα σημαντικό βήμα και παράδειγμα για τον υπόλοιπο κόσμο».

Κλείνοντας, ο Αμερικανός πρέσβης ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση για τη σταθερή δέσμευσή της στην περιφερειακή σταθερότητα και ιδιαίτερα για την υποστήριξή της στις στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ και των συμμάχων και σημείωσε πως ο διμερής στρατηγικός διάλογος και η επικαιροποιημένη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας «θα συνεχίσουν να προσφέρουν ευκαιρίες για αμοιβαία επωφελή συνεργασία καθώς προχωράμε τη συμμαχία μας στο επόμενο επίπεδο με τη διοίκηση του Μπάιντεν».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

ΗΠΑ: Πιθανότατα δεν θα υπάρξει συγχαρητήριο τηλεφώνημα στον Πούτιν από τον Μπάιντεν

Τηλεφωνική συνομιλία Μπάιντεν-Νετανιάχου, η πρώτη εδώ και έναν μήνα

Οι Ιρακινοί εξάρθρωσαν μεγάλο δίκτυο λαθρεμπορίας πετρελαίου

Τραγωδία στην Αλεξανδρούπολη: Σκοτώθηκε 14χρονος πέφτοντας από φωταγωγό

Κάμαλα Χάρις: Κανείς δεν πρέπει να φυλακίζεται επειδή κάπνισε μαριχουάνα

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...