Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τσίπρας: Η κυβέρνηση έχει ξεγράψει τον νομό Ηλείας και τους ανθρώπους του μόχθου από τον χάρτη

Τσίπρας: Η κυβέρνηση έχει ξεγράψει τον νομό Ηλείας και τους ανθρώπους του μόχθου από τον χάρτη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

«Ο νομός Ηλείας είναι ξεγραμμένος από τον χάρτη για την σημερινή κυβέρνηση» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας αμέσως μετά την σύσκεψη που είχε με τους δημάρχους στο πλαίσιο της περιοδείας του στο νομό.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αφού ενημερώθηκε για όλα τα φλέγοντα ζητήματα από τους αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με κυρίαρχο το ζήτημα που προέκυψε πρόσφατα με την κατάργηση των δύο πανεπιστημιακών σχολών του νομού δεσμεύτηκε ότι «τα σχέδια αυτά ακόμη κι αν σε πρώτη φάση υλοποιηθούν, πολύ σύντομα θα καταργηθούν από μία προοδευτική κυβέρνηση που θα βάλει σε προτεραιότητα το δίκιο και κυρίως το όφελος και το συμφέρον της κοινωνίας και των πολιτών και όχι τα συμφέροντα μιας μικρής ολιγαρχίας».

Με αφορμή την προώθηση των αλλαγών στον τρόπο εισαγωγής στα πανεπιστήμια εν μέσω πανδημίας, ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «προχωρά σε αλλαγές στην Παιδεία εν μέσω πανδημίας για να ευνοήσει ξεκάθαρα τα ιδιωτικά κολέγια, μειώνοντας κατά το ένα τρίτο τον αριθμό των εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση».

«Φέτος που τα παιδιά μας δίνουν πανελλαδικές εξετάσεις κάτω από συνθήκες πρωτοφανούς πίεσης εξαιτίας της πανδημίας, θα βρεθούν να ανταγωνίζονται σε δυσμενέστατες συνθήκες, καθώς περίπου 25.000-30.000 εξ’ αυτών, που θα μπορούσαν να είχαν εισαχθεί στην τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι καταδικασμένοι να αποτύχουν» σημείωσε χαρακτηριστικά ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, προσθέτοντας πως μέσα σε αυτές τις συνθήκες ήδη κλείνουν πανεπιστημιακά τμήματα στην περιφέρεια, με αποτέλεσμα πολλές περιοχές να στερούνται του ευεργετήματος της παρουσίας σχολών και φοιτητών.

«Βεβαίως» κατέληξε ο κ. Τσίπρας «όλα αυτά γίνονται για έναν στόχο.

»Προκειμένου να ευεργετηθούν τα ιδιωτικά κολέγια και να υπάρξει αυξημένη πελατεία».

Στο πλαίσιο αυτό, χαρακτήρισε «πρώτο θύμα αυτής της στρατηγικής» το νομό Ηλείας, στον οποίον κλείνουν δύο πανεπιστημιακά τμήματα, αυτό της Μουσειολογίας στον Πύργο και της Γεωπονίας στην Αμαλιάδα.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι σε αυτά προστίθεται και η «παντελής αδιαφορία της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τη Δυτική Ελλάδα και ιδιαίτερα το Ν. Ηλείας, όπου παρέλαβε το 2019 συμβάσεις ολοκληρωμένες και εργοτάξια σε λειτουργία για το δρόμο Πάτρα-Πύργος και σήμερα είναι στις καλλένδες και δεν θα ολοκληρωθεί ούτε σε πέντε χρόνια».

Σημείωσε ότι αν σε όλα αυτά προστεθεί και «η απαξίωση των δομών δημόσιας υγείας και η συνολικότερη απαξίωση της περιοχής, τότε αντιλαμβάνεται κανείς πως για τη σημερινή κυβέρνηση, ο Ν. Ηλείας είναι ξεγραμμένος απ’ τον χάρτη, όπως ξεγραμμένοι είναι και οι πολίτες εκείνοι που ζουν απ’ το μόχθο και τη δημιουργικότητα τους, αλλά δεν περιλαμβάνονται στα σχέδια της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη που είναι να ευνοήσει μονάχα συμφέροντα είτε στο χώρο της οικονομίας είτε στο χώρο της παιδείας».

«Ξεχείλισε η οργή – Τέλος η ανοχή»

Νωρίτερα κατά την διάρκεια της σύσκεψης οι δήμαρχοι του νομού περιέγραψαν με μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί με τις αλλεπάλληλες αποφάσεις της κυβέρνησης που υποβαθμίζουν τον νομό.

Μεταξύ άλλων οι τοπικοί άρχοντες χαρακτήρισαν το ζήτημα με το κλείσιμο των σχολών Μουσειολογίας του Πύργου και της σχολής Γεωπονίας της Αμαλιάδας, ως την σταγόνα που ξεχείλισε την οργή και την ανοχή των κατοίκων.

«Βεβαίως υπάρχει το υπόβαθρο της αγανάκτησης για τον δρόμο Πάτρας-Πύργου που το ακούμε και σαν τον ορίζοντα φεύγει και δεν φτάνουμε ποτέ, καθώς και το μεγάλο θέμα με την διάλυση των νοσοκομείων» είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Πύργου, κ. Αντωνακόπουλος, εξηγώντας πως το νοσοκομείο της Αμαλιάδας δεν λειτουργεί ενώ το νοσοκομείο του Πύργου λειτουργεί κάτω από επικίνδυνες συνθήκες και τονίζοντας ότι πρόσφατα κατέθεσε στην Δικαιοσύνη για το ζήτημα αυτό.

«Δεν μπορεί η κυβέρνηση να απαξιώνει έναν ολόκληρο νομό, αιρετούς εκπροσώπους ανεξαρτήτως πολιτικής και κομματικής τοποθέτησης, εκπροσωπείτε τους δημότες σας που δικαίως προσδοκούν αναβάθμιση και όχι υποβάθμιση της περιοχής», είπε στους αιρετούς.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι οι αιρετοί είχαν ζητήσει να τον δουν στο γραφείο του στη Βουλή όμως εκείνος θεώρησε σκόπιμο να έρθει ο ίδιος στο νομό, καθώς «τα προβλήματα στο Ν. Ηλείας είναι εδώ και πολύ καιρό συσσωρευμένα και οξύνονται και κρίνω σκόπιμη την παρουσία γιατί πρέπει αυτά να αναδειχθούν».

Είπε ότι «συνολικά η Δυτική Ελλάδα αντιμετωπίστηκε πολλές φορές ως ο φτωχός συγγενής.

»Ο κόμπος όμως φτάνει στο χτένι κυρίως σε ό,τι έχει να κάνει με την αντιμετώπιση από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας…».

Αναφορικά με τα θέματα των τμημάτων και τον δρόμο Πάτρα-Πύργος, σημείωσε ότι «δεν είναι ζήτημα Κεραμέως και Καραμανλή» αλλά «ζήτημα Μητσοτάκη» και «πρέπει να δώσει απαντήσεις εκείνος για την υποβάθμιση που βιώνετε».

«Δεν ζητώ απαντήσεις από την κ. Κεραμέως ούτε τον κ. Καραμανλή, ζητώ απαντήσεις απ’ τον κ. Μητσοτάκη», τόνισε, επισημαίνοντας ότι σήμερα είναι η τρίτη φορά που κατατίθεται η επίκαιρη ερώτηση του προς τον πρωθυπουργό για την αλλαγή του συστήματος εισαγωγής στην τριτοβάθμια «που θα στείλει εκτός 25.000 μαθητές».

Είπε ότι ο κ. Μητσοτάκης «δεν ήρθε την πρώτη φορά, δεν ήρθε τη δεύτερη φορά, είναι η τρίτη Παρασκευή, θα τον περιμένω στη Βουλή, πρέπει να έρθει να δώσει απαντήσεις και θα του ζητήσω να δώσει απαντήσεις και για την Αμαλιάδα και να μην κρυφτεί πίσω από την δικαιολογία του πανεπιστημίου Πατρών γιατί δεν μπορεί μια ολόκληρη περιοχή να υποβαθμίζεται κατ’ αυτόν τον τρόπο».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι πρέπει «να παρθεί πίσω η απόφαση για τη “μεταρρύθμιση”, τουλάχιστον να παγώσει» καθώς «δεν μπορεί μέσα σε μια χρονιά πανδημίας, τόσο μεγάλης πίεσης για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου, να αποφασίζεται η περικοπή του 1/3 των εισακτέων».

«Να παγώσει για φέτος και ας δούμε τι θα γίνει από του χρόνου. Να ανοίξουν οι σχολές κανονικά, να εισάγουν τους φοιτητές που εισήγαγαν και πέρυσι και μέσα από αυτό το πάγωμα των διαδικασιών να παγώσει και η διαδικασία της απόφασης του Πανεπιστημίου Πατρών ώστε να δούμε μέσα από ουσιαστική διαβούλευση ποιο είναι το μέλλον της περιοχής και της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στον τόπο μας».

Σχολίασε ότι τέτοια μείωση εισακτέων δεν θα έχει γίνει ποτέ από την ίδρυση των ελληνικών πανεπιστημίων και πως αυτό θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στις οικογένειες τους που θα αναζητούν κολλέγιο μέσα ή έξω απ’ τη χώρα, αλλά και τεράστιο πρόβλημα στη βιωσιμότητα σε σειρά από τμήματα σε περιφερειακές σχολές.

«Για να διευκολυνθεί αυτή η στρατηγική η κυβέρνηση αποφάσισε από φέτος να κλείσει τα τμήματα του Πύργου και της Αμαλιάδας», είπε, συμπληρώνοντας πως αυτό έρχεται να προστεθεί και στην εδώ και δύο χρόνια απόφαση να μην ανοίξει, όπως είχε προγραμματίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, το τμήμα ΤΕΦΑ στον Πύργο, κάτι που σημαίνει, όπως είπε, «μελλοντική προοπτική υποβάθμιση της περιοχής».

Μετά την συνάντηση με τους δημάρχους ο Αλέξης Τσίπρας έχει σύσκεψη με τους προέδρους Σωματείων εργαζομένων από τα νοσοκομεία Πύργου, Αμαλιάδας και Κρεστένων, ενώ θα ακολουθήσει επίσκεψη στο Τμήμα Μουσειολογίας που θα κλείσει η κυβέρνηση και στη συνέχεια το απόγευμα συνάντηση με νέους εργαζόμενους, φοιτητές, αγρότες και επαγγελματίες στην Κουρούτα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Φαραντούρης: «Η δικαιοσύνη θα αποδοθεί – Η δημοκρατία θα νικήσει»

Κασσελάκης για «μικρό» Καραμανλή: «Δεν έφταιγεν ο ίδιος, τόσος ήτανε» – Όλοι οι βουλευτές της ΝΔ συνυπεύθυνοι

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποχαιρετά τον Μιχάλη Χαραλαμπίδη με αίσθημα ευγνωμοσύνης

Φάμελλος για Φλωρίδη: «Πολιτικός γενίτσαρος, … ακροδεξιός, … χωρίς ηθική»

Κώστας Αχ. Καραμανλής: Πέταξε και πάλι τη μπάλα στην εξέδρα για την τραγωδία στα Τέμπη

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...