Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Νίκος Δένδιας: Αναχαιτίζουμε τον νεο-οθωμανισμό – Χρησιμοποιήσαμε την τουρκική επιθετικότητα σαν «όπλο» εναντίον της Τουρκίας

Νίκος Δένδιας: Αναχαιτίζουμε τον νεο-οθωμανισμό – Χρησιμοποιήσαμε την τουρκική επιθετικότητα σαν «όπλο» εναντίον της Τουρκίας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, συμμετείχε ως κεντρικός ομιλητής στη διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε το Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων (Council for International Relations – Greece) με θέμα «Συζήτηση για την Ελληνική Υψηλή Στρατηγική: Η Διάσταση της Εξωτερικής Πολιτικής».

Τη συζήτηση συντόνισε ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς Χρήστος Χατζηεμμανουήλ και συμμετείχαν επίσης, οι Καθηγητές Κ. Λάβδας, Κ. Μπότσιου και Π. Σκλιάς.

Στην παρέμβασή του ο υπουργός Εξωτερικών ανέδειξε την προώθηση μιας νέας αντίληψης στην ελληνική εξωτερική πολιτική με πολυεπίπεδη θεματολογική και γεωγραφική διπλωματική προσπάθεια.

Απαντώντας στα ερωτήματα του πάνελ, ο υπουργός σκιαγράφησε τους κύριους άξονες ενός εξωστρεφούς εθνικού σχεδιασμού και αναφέρθηκε στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις, τα Βαλκάνια, τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, την προώθηση της συνεργασίας με φίλους και εταίρους στην ευρύτερη περιοχή και τα πολυμερή σχήματα συνεργασίας, το δίκαιο της θάλασσας και τις οριοθετήσεις ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, το ρόλο της Ελλάδας στη διαμόρφωση των αποφάσεων της ΕΕ, την αναζωογόνηση των διμερών σχέσεων με τους εταίρους και τους συμμάχους σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, αλλά και στη μεταρρυθμιστική προσπάθεια εκσυγχρονισμού στο Υπουργείο Εξωτερικών με αναβάθμιση μεταξύ άλλων της δημόσιας διπλωματίας.

Μεταξύ άλλων, o κ. Δένδιας επεσήμανε όσον αφορά τις ελληνο-τουρκικές σχέσεις:

«Με δεδομένες τις δυνατότητες που είχε η χώρα, το γεωπολιτικό της αποτύπωμα και την γεωγραφική της θέση, πρέπει να δηλώσω ότι είμαστε αρκετά ευχαριστημένοι για αυτό το οποίο έχει επιτευχθεί τα δύο χρόνια της διακυβέρνησης Μητσοτάκη.

»Θεωρούμε ότι αντιμετωπίστηκε, στο βαθμό που μπορούσε να αντιμετωπιστεί, μία μεγάλη τουρκική επιθετικότητα, ένας μη πραγματικά γνωστός σε εμάς, μέχρι αυτό το χρονικό σημείο, νεοοθωμανισμός.

»Μπορέσαμε και χρησιμοποιήσαμε την τουρκική επιθετικότητα σαν “όπλο” εναντίον της ίδιας της Τουρκίας, δηλαδή η ίδια η Τουρκία μας βοήθησε στο να δημιουργήσουμε κατανοήσεις και συμμαχίες.

»Αισιοδοξούμε ότι θα μπορέσουμε με την ίδια τακτική και με τη συνεχή κινητικότητα να διευρύνουμε τους ορίζοντες και να δημιουργήσουμε τελικά αυτό το οποίο είναι το απόλυτο ζητούμενο για τη χώρα, που είναι οι συνθήκες ασφάλειας και ευημερίας».

Καταλήγοντας ο υπουργός υπογράμμισε ότι στην υλοποίηση της εξωτερικής πολιτικής συντελούν αναμφίβολα η αναπτυσσόμενη οικονομία που ενισχύει τις δυνατότητες προβολής και επιρροής της χώρας, η διπλωματική δραστηριοποίηση σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τη διεθνή έννομη τάξη που καθιστά την Ελλάδα οιονεί παράδειγμα για άλλες χώρες και γέφυρα με την ΕΕ και βέβαια, η εθνική ομοψυχία.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Νέα πρόκληση από Ερντογάν: «Αν είχαμε πιέσει, η Κύπρος θα ήταν εντελώς δική μας»

Κωνσταντινούπολη: Ο Ιμάμογλου μπροστά στις δημοσκοπήσεις από τον εκλεκτό του Ερντογάν

Ο Νίκος Δένδιας την Τρίτη στη συνάντηση της Ομάδας Επαφής για την Άμυνα στην Ουκρανία

Τούρκοι συνοριοφύλακες σκότωσαν Σύρο πρόσφυγα – Άνοιξαν πυρ σε ομάδα και με γυναίκες

Αδιανόητο ξύλο στον αγώνα Τραμπζονσπόρ-Φενέρμπαχτσε μεταξύ ποδοσφαιριστών και οπαδών στο γήπεδο (βίντεο)

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...