Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τσίπρας για Συμφωνία Πρεσπών: Ο Μητσοτάκης παίζει κρυφτούλι λόγω του Σαμαρά

Τσίπρας για Συμφωνία Πρεσπών: Ο Μητσοτάκης παίζει κρυφτούλι λόγω του Σαμαρά
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Στα εθνικά ζητήματα, στη διαχείριση της πανδημίας αλλά και στην τρέχουσα πολιτική αντιπαράθεση αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Ράδιο Θεσσαλονίκη.

Απαντώντας, αρχικά, σε ερώτηση σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, ένα θέμα που απασχόλησε πολύ τη Βόρεια Ελλάδα, ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε την ανάγκη «σε εθνικά θέματα να σκέφτεσαι πέρα από μικροπολιτικούς σκοπούς» και υποστήριξε τη λογική να λύνεις προβλήματα και όχι να τα διαιωνίζει».

Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «παίζει κρυφτούλι εδώ και έξι μήνες λόγω της δηλωμένης πρόθεσης του Αντώνη Σαμαρά να μην ψηφίσει τα μνημόνια συνεργασίας, λέγοντας πως αυτό «δεν τιμά ούτε τον ίδιο ούτε την εικόνα της χώρας διεθνώς» και προειδοποίησε ότι όσο δεν υλοποιεί τη συμφωνία η Ελλάδα, δίνει «σήμα» και στην άλλη πλευρά να μην υλοποιήσει τις «δεσμεύσεις» της.

Όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά, επανέλαβε τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι υπάρχει ένα «παράθυρο ευκαιρίας» αυτήν τη στιγμή που δεν εκμεταλλεύεται η κυβέρνηση και αυτό είναι η σύνδεση της έναρξης της συζήτησης για την αναμόρφωση της τελωνειακής ένωσης ΕΕ – Τουρκίας με την προοπτική επίλυσης των διμερών θεμάτων με την Ελλάδα στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης.

Ερωτηθείς για τους εξοπλισμούς, σημείωσε ότι «η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια να συνορεύει με το Λουξεμβούργο, το Βέλγιο και την Ολλανδία» και επομένως είναι σημαντικό «να θωρακίσει την άμυνά της», ωστόσο, τόνισε ότι οι επί μέρους επιλογές της κυβέρνησης επιδέχονται κριτικής καθώς πρέπει να διασφαλιστεί ότι οι όποιοι εξοπλισμοί δε θα δημιουργήσουν τεράστια ελλείμματα σ’ έναν «προϋπολογισμό που δεν είναι αρκετός να καλύψει κοινωνικές ανάγκες.

Περνώντας στα θέμα της πανδημίας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισε για ακόμα μία φορά ότι η αντιπολίτευση συνολικά διατήρησε μία πολύ υπεύθυνη στάση.

Ωστόσο, τόνισε πως είναι επιβεβλημένη η κριτική στον πρωθυπουργό για τον διχαστικό» του λόγο καθώς, όπως είπε, ενώ ο ίδιος αγνοεί τα μέτρα», επιτίθεται διαρκώς» σε συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών και παράλληλα, «δεν ενισχύει το ΕΣΥ», αλλά «μονάχα δείχνει το δάχτυλο στους πολίτες».

Εξέφρασε, δε, την έντονη διαφωνία του με τα μέτρα που εξήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός για τα προνόμια των εμβολιασμένων, προειδοποιώντας ότι θα πυροδοτήσουν μεγάλη ένταση» στην κοινωνία.

«Μόνο με κοινωνική αλληλεγγύη, με ενότητα και όχι με διχασμό» θα πειστεί ο κόσμος να εμβολιαστεί, τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, ενώ απέρριψε και το μέτρο των 150 ευρώ για όσους νέους εμβολιάζονται.

«Ούτε με το βούρδουλα, ούτε με φιλοδώρημα» θα το πετύχουμε, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Συγχρόνως, σχετικά με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, δήλωσε κατηγορηματικά κατά σε ό,τι αφορά τον γενικό πληθυσμό, ωστόσο πήρε θέση υπέρ της υποχρεωτικότητας στους υγειονομικούς, αφενός γιατί «κινδυνεύει η ζωή» όσων βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και αφετέρου για «ηθικούς λόγους» καθώς ως άτομα που έρχονται σε επαφή με ασθενείς δε θα πρέπει να τους επιβαρύνουν.

Επέρριψε, δε, τις ευθύνες στην κυβέρνηση για την έλλειψη εμπιστοσύνης στους επιστήμονες, αφού, όπως σημείωσε, «έκαψε» την επιτροπή λοιμωξιολόγων, βάζοντας την «μπροστά» για αποφάσεις που λαμβάνονταν σε πολιτικό επίπεδο.

Συνεχίζοντας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε στο Μετρό της Θεσσαλονίκης, λέγοντας ότι η προηγούμενη κυβέρνηση κατάφερε σε τρία χρόνια να πάει το έργο από το 30% στο 75%, ωστόσο, η τωρινή διοίκηση δε συνέχισε το σχέδιο για την παραμονή των αρχαίων και προχωράει στην απόσπαση που είναι χρονοβόρα και το αποτέλεσμα είναι να μην έχουν οι Θεσσαλονικείς Μετρό.

Εξάλλου, απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχασε τη μάχη με τη διαπλοκή, λόγω της υπόθεσης των καναλιών στην οποία εμπλέκεται ο Νίκος Παππάς, ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι παρά τα λάθη και τις αστοχίες η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν «η εντιμότερη κυβέρνηση που έχει περάσει από τον τόπο μετά τη μεταπολίτευση, καθώς «διαχειρίστηκε δημόσιο χρήμα, γεμίζοντας τα δημόσια ταμεία», «αφήνοντας στους επόμενους 37 δισ.».

«Ας γίνει λοιπόν η συζήτηση για το ηθικό πλεονέκτημα σε αυτούς που εμφανίζουν και εξαφανίζουν εκατομμύρια στο πόθεν έσχες τους λες και είναι στραγάλια, όχι όμως για μας», τόνισε.

Όσον αφορά, τέλος, το ενδεχόμενο πολιτικών εξελίξεων, ο Αλ. Τσίπρας χαρακτήρισε «ύβρη» το να γίνουν εκλογές εν μέσω πανδημίας προκειμένου να επωφεληθεί η κυβέρνηση, ενώ έκανε λόγο για «πάγωμα πολιτικού χρόνου», καθώς η κυβέρνηση «δεν έχει κριθεί από την εφαρμογή του προγράμματός της αλλά από τη διαχείριση της πανδημίας».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Διπλωματικές πηγές: Ο Ερντογάν διαστρεβλώνει την ιστορική αλήθεια για την Κύπρο και προσβάλει τις μνήμες των θυμάτων

Νέα πρόκληση από Ερντογάν: «Αν είχαμε πιέσει, η Κύπρος θα ήταν εντελώς δική μας»

Κασσελάκης: Ικανοποίηση για την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου για το δυστύχημα των Τεμπών

Κωνσταντινούπολη: Ο Ιμάμογλου μπροστά στις δημοσκοπήσεις από τον εκλεκτό του Ερντογάν

Τούρκοι συνοριοφύλακες σκότωσαν Σύρο πρόσφυγα – Άνοιξαν πυρ σε ομάδα και με γυναίκες

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...