Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τσίπρας: Είμαστε έτοιμοι, θα σηκώσουμε τον ήλιο πάνω από την Ελλάδα

Τσίπρας: Είμαστε έτοιμοι, θα σηκώσουμε τον ήλιο πάνω από την Ελλάδα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ριζικά μέτρα για την αντιμετώπιση του κύματος ακρίβειας αλλά και για τη διαγραφή μέρους των χρεών που συσσώρευσε στις επιχειρήσεις και νοικοκυριά η περίοδος της πανδημίας ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της 85ης ΔΕΘ καταλογίζοντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι προτείνει «μέτρα ασπιρίνες» για την ακρίβεια και ότι παρακολουθεί αμέτοχος το ράλι τιμών περιμένοντας ότι κάποια στιγμή η αγορά θα «αυτορρυθμιστεί».

Παρουσιάζοντας στη Θεσσαλονίκη το προγραμματικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ που τιτλοφορείται «Νέα Αρχή» ο κ. Τσίπρας προανήγγειλε τη δραστική μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, κίνησης, καθώς και στη βενζίνη, στα κατώτατα όρια που προβλέπει η ΕΕ. Πιο συγκεκριμένα αναφέρθηκε στις εξής μειώσεις:

– 20% στο πετρέλαιο κίνησης.

– 50% στη βενζίνη.

– 93% – σχεδόν αναστολή – στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Για την αντιμετώπιση των δομικών προβλημάτων της αγοράς ενέργειας προανήγγειλε παρεμβάσεις από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) και την Επιτροπή Ανταγωνισμού, ώστε να σταματήσει η κερδοσκοπία των καρτέλ και να μειωθούν τα τιμολόγια, επαναφορά του κοινωνικού τιμολογίου και επέκταση του επιδόματος θέρμανσης.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη έτοιμες ρυθμίσεις για τη διαγραφή μέρους του ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε στο διάστημα της πανδημίας για φυσικά πρόσωπα, επιχειρήσεις και αγρότες ενώ προανήγγειλε τη δημιουργία μόνιμου ολιστικού πλαίσιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους.

Επίσης δεσμεύτηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει τον πτωχευτικό κώδικα «που οδηγεί χιλιάδες νοικοκυριά, επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα, σε πτώχευση» και θα θεσμοθετήσει προστασία της πρώτης κατοικίας και της αγροτικής γης.

Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης για όλα τα εισοδήματα έως 40.000 ευρώ

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεσμεύτηκε επίσης ότι η κυβέρνησή του θα καταργήσει την εισφορά αλληλεγγύης για όλους όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα έως 40.000 ευρώ (μισθωτοί, συνταξιούχοι, δημόσιοι υπάλληλοι, αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι) ανεξάρτητα από το πού προέρχεται το εισόδημά τους και συμπλήρωσε ότι θα μειωθεί προοδευτικά ο συντελεστής και για εισοδήματα έως 65.000 ευρώ.

Επίσης ανακοίνωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει το τέλος επιτηδεύματος για όλους ανεξαρτήτως επαγγέλματος και ειδικά για τη στήριξη του αγροτικού κόσμου θα προχωρήσει σε: α) χορήγηση εισοδήματος έκτακτης ανάγκης σε όλους τους παραγωγούς που έχασαν το μέσο παραγωγής εισοδήματός τους από τις φωτιές, β) ρύθμιση χρεών που δημιουργήθηκαν μέσα στην κρίση και ιδιαίτερα στις πυρόπληκτες περιοχές, γ) χορήγηση εισοδήματος έκτακτης ανάγκης στους κτηνοτρόφους ορεινών και νησιωτικών περιοχών για αγορά ζωοτροφών και γεωργικών εφοδίων, δ) χορήγηση ειδικής ενίσχυσης για την αντιμετώπιση της αύξησης της τιμής του αγροτικού ηλεκτρικού ρεύματος και ε) επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το πετρέλαιο κίνησης.

Ανασχεδιασμός του Ταμείου Ανάκαμψης – Παρεμβάσεις για τις τράπεζες

Παρουσίασε δε σχέδιο για ανασχεδιασμό των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης καταλογίζοντας στην κυβέρνηση ότι κατευθύνει τα κονδύλια σε λίγους επιχειρηματικούς ομίλους, χωρίς καμία μέριμνα, ώστε τα έργα να έχουν εγχώρια προστιθέμενη αξία.

Επίσης προανήγγειλε παρεμβάσεις για την αναδιάταξη του Τραπεζικού τομέα ανακοινώνοντας: α) αξιοποίηση των μετοχών του δημοσίου και ανάκτηση μίας τουλάχιστον συστημικής τράπεζα σε δημόσιο μάνατζμεντ και β) αναβάθμιση του ρόλου της Αναπτυξιακής τράπεζας.

Κατώτατος μισθός στα 800 ευρώ – κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι από την πρώτη ημέρα νέας διακυβέρνησής του ο ΣΥΡΙΖΑ θα θεσμοθετήσει αύξηση του Κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ.

Ακόμη δήλωσε ρητά ότι θα καταργηθεί ο νόμος Χατζηδάκη «που καταργεί το οκτάωρο εργασίας και θεσμοθετεί απλήρωτες υπερωρίες», θα εγκαθιδρυθεί ισχυρό σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων, θα αποκατασταθούν και θα διευρυνθούν οι Συλλογικές Συμβάσεις εργασίας και θα επανέλθει ο βάσιμος λόγος απόλυσης.

Επίσης ανέφερε ότι θα ενισχυθεί εκ νέου το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, θα αποκατασταθεί το Συνταγματικό δικαίωμα μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία, θα ρυθμιστεί η τηλεργασία και θα μετατραπούν σε αορίστου χρόνου τις συμβάσεις όσων εργάζονται με μπλοκάκια και διαρκώς ανανεούμενες συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Ανακοίνωσε ακόμη ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα εφαρμόσει πιλοτικά το 35ώρο, χωρίς μείωση αποδοχών και με αντισταθμιστικά μείωσης του μη μισθολογικού κόστους για όσες επιχειρήσεις το επιλέξουν.

Σημείωσε επιπλέον ότι έχει ήδη σχεδιαστεί από τον ΣΥΡΙΖΑ ένα ειδικό πρόγραμμα brain gain, με ενίσχυση της απασχόλησης για 50.000 νέους επιστήμονες διάρκειας 24 μηνών, με αυξημένες αμοιβές καθώς και πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για 100.000 εργαζόμενους, με έμφαση στις γυναίκες, διάρκειας 12 μηνών, με παράλληλη κατάρτιση και επανακατάρτιση.

Δεσμεύτηκε επίσης ότι θα αναγνωριστούν οι αόρατοι εργαζόμενοι σε πλατφόρμες ως μισθωτοί με εξαρτημένη εργασία με δικαιώματα σε κατοχυρωμένο μισθό, ωράρια και ασφάλεια.

Είσοδος στα ΑΕΙ με απολυτήριο και τέλος της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής

Ως προς το χώρο της Παιδείας ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκαθάρισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει τις ρυθμίσεις για την πανεπιστημιακή αστυνομία και για την Ειδική Βάση Εισαγωγής που εφαρμόστηκε φέτος.

Για την είσοδο μάλιστα στα ΑΕΙ προανήγγειλε επαναφορά του συστήματος εισαγωγής των «πράσινων» και «κόκκινων» σχολών πουν δεν εφαρμόστηκε από τη σημερινή κυβέρνηση και παρέχει τη δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης στο Πανεπιστήμιο με μόνο την απόκτηση του απολυτηρίου.

«Στόχος είναι ένα υψηλού επιπέδου Δημόσιο πανεπιστήμιο, ανοιχτό σε όσους νέους έχουν μαθησιακή δυνατότητα και ισχυρή θέληση για γνώση» τόνισε ο κ. Τσίπρας και προανήγγειλε την καθιέρωση της δεκατετράχρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης καθώς και την ενίσχυση με 20.000 διορισμούς δασκάλων και καθηγητών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Δήλωσε επίσης ότι θα θεσπιστεί ρήτρα αυτόματης πρόσληψης, ώστε αυτόματα να διορίζεται ένας εκπαιδευτικός για καθένα που θα συνταξιοδοτείται.

Ακόμη ανακοίνωσε διπλασιασμό σε βάθος τετραετίας της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων, διπλασιασμό σε βάθος τετραετίας, του αριθμού μελών ΔΕΠ, με 2.000 διορισμούς ανά έτος και τη διαμόρφωση Εθνικού Σχεδίου Φοιτητικής Στέγης.

Στα 2.000 ευρώ ο μισθός του πρωτοδιόριστου γιατρού

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προανήγγειλε σημαντική αύξηση της χρηματοδότησης του ΕΣΥ με δύο δισ. ευρώ από τον κρατικό Προϋπολογισμό και επιπλέον ένα δισ ευρώ από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Προανήγγειλε επίσης αναδιαμόρφωση του μισθολογίου του ιατρικού προσωπικού, για να καταπολεμηθεί το brain drain, με τον εισαγόμενο μισθό για τον πρωτοδιόριστο γιατρό στα 2.000 ευρώ και ανάλογη προσαρμογή στις υπόλοιπες βαθμίδες.

Τόνισε επιπλέον ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα προχωρήσει σε α) άμεση πρόσληψη 5.500 μόνιμων υγειονομικών σε αντικατάσταση όσων αποχώρησαν από το σύστημα τον τελευταίο ενάμιση χρόνο χωρίς να αντικατασταθούν, β) πρόσληψη επιπλέον 10.000 μόνιμων υγειονομικών σε βάθος τριετίας, γ) μονιμοποίηση στο ΕΣΥ του συνόλου του υγειονομικού προσωπικού που έδωσε και δίνει τη μάχη της πανδημίας, δ) ένταξη των υγειονομικών εργαζόμενων στο καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών και ε) ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας με τριπλασιασμό των δομών ΤΟΜΥ (από τις 127 που λειτουργούν σήμερα θα γίνουν 380 σε όλη τη χώρα).

Τέλος στις στρατιές των μετακλητών – Υπερκομματική σύνθεση της κυβέρνησης

Ο κ. Τσίπρας άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για το πολυδάπανο «δήθεν επιτελικό» κράτος που αποδείχτηκε αναποτελεσματικό, όπως είπε, ιδίως στις πυρκαγιές του καλοκαιριού.

Προχώρησε δε ενώπιον των πολιτών σε δύο προσωπικές δεσμεύσεις.

Πρώτον ότι «η προοδευτική κυβέρνηση που θα προκύψει από τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές, δεν θα είναι η κυβέρνηση ενός κόμματος» αλλά θα τοποθετηθούν και εκπρόσωποι των κοινωνικών ομάδων που κρατούν όρθια την οικονομία και τη χώρα και δεύτερον ότι θα κοπεί ο ομφάλιος λώρος ανάμεσα στο κόμμα και στο κράτος.

Σε αυτό το πλαίσιο τόνισε ότι την επομένη των εκλογών καταργούνται:

• Ο νόμος για το επιτελικό κράτος

• Η «πολυδάπανη και αναποτελεσματική» Προεδρία της Κυβέρνησης και στη θέση της δημιουργείται στο επίπεδο του γραφείου του Πρωθυπουργού ένα λιτό και λειτουργικό σχήμα, στο πρότυπο προηγμένων ευρωπαϊκών χωρών.

• Οι στρατιές των μετακλητών στο δημόσιο τομέα και οι ρυθμίσεις της σημερινής κυβέρνησης για δυνατότητα τοποθέτησης μετακλητών σε θέσεις της πάγιας διοικητικής ιεραρχίας.

• Οι «υπέρογκες και σκανδαλώδεις αμοιβές» των λεγόμενων golden boys σε δημόσιους οργανισμούς Κοινής ωφέλειας.

Επίσης στους κρίσιμους τομείς για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και στην εθνική ασφάλεια θα δημιουργηθούν δομές σταθερές και υπό διακομματικό έλεγχο με σύσταση Ενιαίας Αρχής Πολιτικής Προστασίας και με τη δημιουργία Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας.

Περαιτέρω η επιλογή της ηγεσίας της ΕΛΑΣ θα γίνεται από τη διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής και όλες οι προσλήψεις στα Σώματα Ασφαλείας διενεργούνται μόνο μέσω ΑΣΕΠ και πανελλαδικών εξετάσεων.

Επιπλέον θα θεσπιστεί αξιοκρατική επιλογή διοικήσεων Νοσοκομείων και άλλων κρίσιμων δομών του κοινωνικού κράτους μέσω ανοιχτών και αντικειμενικών διαδικασιών και η διοίκηση της ΕΡΤ και του ΑΠΕ θα επιλέγεται από τη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής.

Ακόμη θα υπάρξει νέο θεσμικό πλαίσιο διαφάνειας και ελέγχου της εγκυρότητας των μετρήσεων κοινής γνώμης που θα προβλέπει υποχρέωση ανάρτησης στη διαύγεια α) όλων των πρωτογενών στοιχείων των μετρήσεων κάθε εταιρείας και β) των συμβάσεων έργου που συνάπτουν με δημόσιους ή ιδιωτικούς εντολείς.

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για γενίκευση της ανασφάλειας

Πέραν των προτάσεων που κατέθεσε ο κ. Τσίπρας άσκησε και οξύτατη κριτική στην κυβέρνηση της ΝΔ για την πολιτική της καταλογίζοντάς της ότι έχει επιτείνει την ανασφάλεια στην οικονομία με την αδυναμία αντιμετώπισης της ακρίβειας, στην υγεία με αποτυχημένους χειρισμούς στην πανδημία, στην εκπαίδευση με τον αποκλεισμό δεκάδων χιλιάδων μαθητών από τα ΑΕΙ και στην εργασία με τη διεύρυνση του ωραρίου, την καθήλωση των μισθών και την επίταση της επισφάλειας.

«Στην πατρίδα μας αυτή την ανασφάλεια την πολλαπλασιάζει, τη μεγεθύνει, τη μετατρέπει σε φόβο, μια κυβέρνηση που εφαρμόζει μια πολιτική ακραία μεροληπτική για τα συμφέροντα των ισχυρών μια πολιτική που καταστρέφει ανθρώπους και παραγωγικές δυνάμεις» ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Στηλίτευσε επίσης σε πολύ υψηλούς τόνους την πρόσφατη υπόθεση των ταχυμεταφορών.

«Θέλω να εκφράσω την οργή και τον αποτροπιασμό για την ανήθικη πράξη μίας εταιρείας στον τομέα ταχυμεταφορών που εκμεταλλεύτηκε τον άθλιο, τον κατάπτυστο νόμο Μητσοτάκη για τα εργασιακά για να οδηγήσει τους εργαζόμενους σε καθεστώς δουλείας» τόνισε και διεμήνυσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν θα αφήσει σε χλωρό κλαρί» κανέναν εργοδότη που θέλει να εκμεταλλευτεί τους εργαζόμενους.

Τσίπρας: Είμαστε έτοιμοι, θα σηκώσουμε τον ήλιο πάνω από την Ελλάδα

Κλείνοντας δε την ομιλία του διαβεβαίωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σήμερα έτοιμος να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.

«Σας διαβεβαιώνω οτι είμαστε έτοιμοι. Έτοιμοι προγραμματικά.

»Πιο έμπειροι και πιο ώριμοι» σημείωσε και έκλεισε την ομιλία του με μια αναφορά που αναμένεται να συζητηθεί:

«Να είστε βέβαιοι ότι είμαστε έτοιμοι και αποφασισμένοι να αναλάβουμε και πάλι το βάρος της ευθύνης. Για να σηκώσουμε τον ήλιο πάνω από την Ελλάδα».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Αντιπαράθεση του Φαραντούρη με τον Πορτοσάλτε στον «αέρα» του ΣΚΑΪ

Φαραντούρης: «Η δικαιοσύνη θα αποδοθεί – Η δημοκρατία θα νικήσει»

Κασσελάκης για «μικρό» Καραμανλή: «Δεν έφταιγεν ο ίδιος, τόσος ήτανε» – Όλοι οι βουλευτές της ΝΔ συνυπεύθυνοι

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποχαιρετά τον Μιχάλη Χαραλαμπίδη με αίσθημα ευγνωμοσύνης

Φάμελλος για Φλωρίδη: «Πολιτικός γενίτσαρος, … ακροδεξιός, … χωρίς ηθική»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...