ΤζιχαντιστέςΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΤουρκίαΚουρδιστάνΙσραήλΚύπροςΛιβύηΑφγανιστάν
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Τζάκρη ζητά εξηγήσεις: Η Κεραμέως άφησε χωρίς εκπαιδευτικούς τα Ελληνικά Σχολεία στη Γερμανία

Η Τζάκρη ζητά εξηγήσεις: Η Κεραμέως άφησε χωρίς εκπαιδευτικούς τα Ελληνικά Σχολεία στη Γερμανία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η Θεοδώρα Τζάκρη καλεί τη Νίκη Κεραμέως να δώσει άμεση λύση στο πρόβλημα της υποστελέχωσης των Ελληνικών Σχολείων στη Γερμανία με δασκάλους και καθηγητές βασικών ειδικοτήτων.

«Ύψιστη η ανάγκη αναβάθμισης της Ελληνόγλωσσης Εκπαίδευσης Εξωτερικού», τονίζει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία και πρώην υπουργός.

Πρόσφατες επιστολές από Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων από τα Ελληνικά Σχολεία της Γερμανίας επισημαίνουν τα μεγάλα λειτουργικά προβλήματα των ελληνικών σχολείων λόγω έλλειψης δασκάλων και καθηγητών βασικών ειδικοτήτων.

Η υποστελέχωση που παρατηρείται οδηγεί σε δραματική συρρίκνωση της ελληνικής εκπαίδευσης στο εξωτερικό καθώς και σε απαξίωση της όλης μαθησιακής διαδικασίας για τα Ελληνόπουλα που επιθυμούν να φοιτήσουν σε Ελληνικό Σχολείο.

Για αυτόν τον λόγο η τομεάρχης Απόδημου Ελληνισμού του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Θεοδώρα Τζάκρη, μαζί με 33 ακόμα Βουλευτές του κόμματός της, κατέθεσε ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, στην οποία η κα. Κεραμέως καλείται να απαντήσει στα ακόλουθα:

1. Για το σχέδιο του Υπουργείου αναφορικά με τη συνολική αναβάθμιση της Ελληνόγλωσσης Εκπαίδευσης στο εξωτερικό.

2. Για το πως θα λυθεί το σοβαρό πρόβλημα των κενών σε δασκάλους και καθηγητές βασικών ειδικοτήτων, π.χ. φιλόλογους, βιολόγους, φυσικούς, μαθηματικούς, χημικούς και άλλων ειδικοτήτων στα ελληνικά σχολεία στη Γερμανία.

3. Για τη δυνατότητα πρόσληψης επιτόπιου εκπαιδευτικού προσωπικού (ωρομίσθιου ή με συμβάσεις ορισμένου χρόνου στη βάση του νόμου 4415/2016, προκειμένου να καλυφθούν τα κενά ιδιαίτερα όταν οικονομικές ή άλλες «έκτακτες» συνθήκες (όπως πχ η πανδημία) δυσχεραίνουν τις διαδικασίες απόσπασης Ελλήνων εκπαιδευτικών που υπηρετούν στην Ελλάδα.

4. Για τη δυνατότητα επαναφοράς της πενταετίας και του ειδικού επιμισθίου προκειμένου να αυξηθεί το ενδιαφέρον Ελλήνων εκπαιδευτικών που υπηρετούν ήδη στην Ελλάδα για απόσπαση τους στα Ελληνικά Σχολεία στη Γερμανία.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς την Υπουργό Παιδείας

Θέμα: «Υποστελέχωση των Ελληνικών Σχολείων της Γερμανίας»

Από πρόσφατα δεδομένα, υπολογίζεται πως στη Γερμανία ζουν σήμερα περισσότεροι από 352.000 Έλληνες.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι περισσότεροι από 70.000 εξ αυτών μετανάστευσαν στη Γερμανία μετά το 2010 εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Οι περισσότερες ελληνικές οικογένειες που μετανάστευσαν στη Γερμανία στο παρελθόν αλλά και αυτές που μετανάστευσαν πιο πρόσφατα για οικονομικούς κυρίως λόγους, επιθυμούν να στείλουν τα παιδιά τους σε ελληνικό σχολείο, ώστε αυτά να προσαρμοστούν πιο ομαλά στη νέα τους πραγματικότητα, αλλά και να συνεχίσουν να μιλούν σωστά τη μητρική τους γλώσσα.

Εξαιτίας του μεγάλου αριθμού των Ελλήνων που κατοικούν στη Γερμανία σε πολλές γερμανικές πόλεις (στην Στουτγάρδη, στο Ντόρτμουντ, στην Κολωνία, στο Ντίσελντορφ, στο Αμβούργο, στο Βερολίνο, στο Μόναχο, στο Αννόβερο και αλλού) δημιουργήθηκαν ελληνικά σχολεία, είτε «αμιγή» που λειτουργούν στη βάση του ελληνικού προγράμματος σπουδών, είτε τμήματα ελληνικής γλώσσας (ΤΕΓ) που λειτουργούν κυρίως τις απογευματινές ώρες για τους μαθητές που φοιτούν σε γερμανικά σχολεία.

Σήμερα όμως, όπως καταγγέλλουν οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων των ελληνικών σχολείων, τα αμιγή ελληνικά σχολεία και τα ΤΕΓ στη Γερμανία αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λειτουργίας κυρίως λόγω έλλειψης Ελλήνων εκπαιδευτικών κυρίως δασκάλων αλλά και καθηγητών βασικών ειδικοτήτων, όπως φιλόλογοι, βιολόγοι, φυσικοί, μαθηματικοί, χημικοί κλπ.

Τα κενά στα σχολεία, οφείλονται στο γεγονός ότι δεν υπογράφονται έγκαιρα οι αποσπάσεις των εκπαιδευτικών, μια πρακτική εντελώς ακατανόητη που τείνει όμως να γίνει μόνιμη πρακτική δημιουργώντας πολλά προβλήματα σε εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το ημερήσιο πρόγραμμα των ελληνικών σχολείων στη Γερμανία να συρρικνώνεται δραματικά, αλλά κι αυτό που εκτελείται, να εκτελείται με πολλά εμπόδια, ώστε τελικά να απαξιώνεται η όλη μαθησιακή διαδικασία που επιχειρείται στην σχολική αίθουσα.

Πιο συγκεκριμένα, γίνεται αναφορά σε:

(1) επιστολή του Συλλόγου Γονέων Λυκείου Στουτγάρδης στην οποία γίνεται αναφορά στην ελλειμματική (οι αρμόδιοι οικονομικοί επιθεωρητές περικόπτουν τον προϋπολογισμό κατά 20 με 30 %) και μη έγκαιρη χρηματοδότησή του σχολείου ενώ παράλληλα προτείνεται η κάλυψη των κενών θέσεων εκπαιδευτικών με τοποθέτηση επιτόπιου εκπαιδευτικού προσωπικού ως ωρομίσθιου και με συμβάσεις ορισμένου χρόνου,

(2) επιστολή της Επιτροπής Γονέων Ελληνικού Λυκείου Αννόβερου με την οποία μεταφέρεται η αλγεινή θέση στην οποία βρίσκονται τα Ελληνικά Σχολεία της Γερμανίας και την απόγνωση των γονέων των μαθητών που φοιτούν στα σχολεία αυτά και

(3) επιστολή για το ΤΕΓ του Künzelsau όπου μεταφέρεται η ανησυχία ότι την επόμενη χρονιά το σχολείο θα μείνει χωρίς δάσκαλο (φέτος λειτουργεί με ένα δάσκαλο του οποίου λήγει η απόσπαση με το επιμίσθιο).

(4) Επιστολή για ελλείψεις στα Τ.Ε.Γ. της Βάδης Βυτεμβέργης και πιο συγκεκριμένα του

1. Bühlertal

2. Ludwigsburg

3. Schwetzingen

4. Schorndorf-SchwäbischGmünd

5. Herbrechtingen

6. Bietigheim-Bissingen

7. Mannheim

Τα μισά εκ των οποίων είναι μονοεδρικά, γεγονός που σημαίνει ότι δεν θα αρχίσουν ποτέ να λειτουργούν κατά την παρούσα σχολική χρονιά.

Γίνεται δε αντιληπτό ότι σε μια χώρα όπως η Γερμανία είναι αδιανόητο πχ ο καθηγητής των μαθηματικών να αναλαμβάνει εργασία το Νοέμβριο, όταν το σχολικό έτος έχει ήδη αρχίσει τρεις μήνες νωρίτερα, εκθέτοντας έτσι τη χώρα μας αλλά και υποβαθμίζοντας το ελληνικό σχολείο.

Επειδή πρέπει να προασπίσουμε με κάθε τρόπο τα σχολεία αυτά και να επιτείνουμε τον αγώνα μας για μια καλύτερη εκπαίδευση των Ελληνόπουλων που ζουν στη Γερμανία.

Επειδή οι Έλληνες γονείς «ως γέφυρα μεταξύ των δύο χωρών» έχουν κάνει συνειδητή επιλογή ώστε τα παιδιά τους να φοιτήσουν στα ελληνικά σχολεία και απαιτούν την καλύτερη εκπαίδευση γι’ αυτά.

Επειδή βασικός στόχος μας πρέπει να είναι τα ελληνικά σχολεία της ομογένειας να αναβαθμιστούν και να γίνουν πραγματικά κέντρα της ελληνικής Παιδείας.

Ερωτάται η κ. Υπουργός:

1. Ποιο είναι το σχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για τη συνολική αναβάθμιση της Ελληνόγλωσσης Εκπαίδευσης στο εξωτερικό;

2. Πως προτίθεστε να λύσετε το σοβαρό πρόβλημα των κενών σε εκπαιδευτικούς όπως δασκάλους και καθηγητές βασικών ειδικοτήτων, π.χ. φιλόλογους, βιολόγους, φυσικούς, μαθηματικούς, χημικούς και άλλων ειδικοτήτων στα ελληνικά σχολεία στη Γερμανία;

3. Προτίθεστε να εξετάσετε τη δυνατότητα πρόσληψης επιτόπιου εκπαιδευτικού προσωπικού (ωρομίσθιου ή με συμβάσεις ορισμένου χρόνου στη βάση του νόμου 4415/2016, προκειμένου να καλυφθούν τα κενά ιδιαίτερα όταν οικονομικές ή άλλες «έκτακτες» συνθήκες (όπως πχ η πανδημία) δυσχεραίνουν τις διαδικασίες απόσπασης Ελλήνων εκπαιδευτικών που υπηρετούν στην Ελλάδα;

4. Προτίθεστε να εξετάσετε την επαναφορά της πενταετίας και του ειδικού επιμισθίου προκειμένου να αυξηθεί το ενδιαφέρον Ελλήνων εκπαιδευτικών που υπηρετούν ήδη στην Ελλάδα για απόσπαση τους στα ελληνικά σχολεία στη Γερμανία;

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τσίπρας: «Επί Μητσοτάκη το Oruc Reis έγινε ποστάλι στις θάλασσες μας»

Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης παραβιάζει το Σύνταγμα – Βλέπει την κατάρρευση να έρχεται

Δημοσκόπηση ProRata: Στο 8% η διαφορά Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ

Τσίπρας: Κάθε εβδομάδα χάνεται ένα χωριό – Η κυβέρνηση παρακάμπτει τους επιστήμονες

Με πολλαπλό μυέλωμα ο πρώην βουλευτής Δημήτρης Γάκης – Το μήνυμα στη Ντόρα

Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ο Μάικλ Ρούμπιν προειδοποιεί: Η Τουρκία άλλαξε, δεν θα γυρίσει ποτέ στη Δύση – Το σχέδιο Ερντογάν
Μια εξαιρετική ανάλυση για την κατάσταση στην Τουρκία δημοσιεύεται στο «The National...