Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Διάσκεψη για τη Λιβύη: Εκλογές στην ώρα τους – Να φύγουν Τούρκοι και Ρώσοι

Διάσκεψη για τη Λιβύη: Εκλογές στην ώρα τους – Να φύγουν Τούρκοι και Ρώσοι
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Σαφές μήνυμα για την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων από τη Λιβύη και την ανεμπόδιστη διεξαγωγή των εκλογών στη χώρα στις 24 Δεκεμβρίου, έστειλαν από το Παρίσι, οι ηγέτες, που έδωσαν το παρών στην κρίσιμη διάσκεψη για το λιβυκό ζήτημα.

Ανάμεσά τους ο Έλληνας πρωθυπουργός, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να παρουσιάζει τις θέσεις της Αθήνας, με την οποίες συντάχθηκε και η διεθνής κοινότητα, όπως αποτυπώθηκε και στο κείμενο των συμπερασμάτων.

Τον ρόλο της Ελλάδας ως δύναμης ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ανέδειξε ο πρωθυπουργός, στην παρέμβασή του στη Διάσκεψη Κορυφής για τη Λιβύη.

«Η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τη νέα εκλεγμένη κυβέρνηση της Λιβύης.

»Είναι έτοιμη να ξαναρχίσει τις συζητήσεις για συμφωνία οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών με μία πραγματικά αντιπροσωπευτική κυβέρνηση» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στην παρέμβασή του, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «αναγκαία προϋπόθεση για την ειρήνευση και σταθεροποίηση της Λιβύης, χωρίς επιρροές τρίτων, είναι η αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων, των ξένων μαχητών και των ξένων μισθοφόρων το ταχύτερο δυνατό».

Η Ελλάδα, δύναμη περιφερειακής ειρήνης και ασφάλειας, είναι παρούσα στις εξελίξεις, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Η κυπριακή θέση για τη Λιβύη

Παρούσα για πρώτη φορά στη Διάσκεψη για τη Λιβύη ήταν και η Κυπριακή Δημοκρατία.

Γεγονός που υποχρέωσε την Τουρκία να υποβαθμίσει την παρουσία της, με τη συμμετοχή του υφυπουργού Εξωτερικών της. Κίνηση που αποτυπώνει την αμηχανία της.

«Απαραίτητη προϋπόθεση για επίτευξη της πολυπόθητης σταθερότητας στη Λιβύη είναι η αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων και μισθοφόρων από τη χώρα…Η διεξαγωγή προεδρικών και βουλευτικών εκλογών, όπως έχει προγραμματιστεί, είναι και αυτή κρίσιμη» υπογράμμισε ο Νίκος Αναστασιάδης.

Κείμενο συμπερασμάτων

Στο κείμενο των συμπερασμάτων της Διάσκεψης, οι συμμετέχοντες εκφράζουν την πλήρη στήριξή τους στο συνεκτικό «Σχέδιο Δράσης για την αποχώρηση μισθοφόρων, ξένων μαχητών και ξένων δυνάμεων από το λιβυκό έδαφος».

Τονίζουν τη σημασία όλοι οι Λίβυοι εμπλεκομένου να δεσμευτούν απερίφραστα για τη διεξαγωγή ελεύθερων, δίκαιων, χωρίς αποκλεισμούς και αξιόπιστων προεδρικών και κοινοβουλευτικών εκλογών στις 24 Δεκεμβρίου 2021.

«Η Τουρκία και η Ρωσία θα πρέπει να αποσύρουν χωρίς καθυστέρηση τους μισθοφόρους και τις στρατιωτικές τους δυνάμεις η παρουσία των οποίων απειλεί την ασφάλεια και τη σταθερότητα της χώρας αλλά και όλης της περιοχής» δήλωσε μεταξύ άλλων ο Εμανουέλ Μακρόν.

«Τέταρτο σημείο της συμφωνίας: Πραγματικές εγγυήσεις για να γίνει δεκτό το αποτέλεσμα των εκλογών και κυρώσεις για όποιον δεν δεχτεί το αποτέλεσμα των εκλογών και προσπαθήσει να το αλλάξει» ανέφερε ο Λίβυος πρωθυπουργός Ντμπέιμπα.

Ο Μητσοτάκης τα είπε με την Κάμαλα

Στο περιθώριο της Διάσκεψης, ο πρωθυπουργός είχε σύντομο τετ α τετ με την αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Κυριάκος Μητσοτάκης και Κάμαλα Χάρις συζήτησαν την πρόσφατη υπογραφή της πενταετούς επέκτασης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας των δύο χωρών, καθώς και την προσεχή επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ σε χρόνο που θα καθοριστεί.

Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων ο απεσταλμένος της ΕΡΤ στο Παρίσι, Νίκος Μελέτης, η Αθήνα δηλώνει ικανοποιημένη τόσο επειδή η Ελλάδα προσκλήθηκε και συμμετείχε σε μια κρίσιμη διάσκεψη για τη Λιβύη όσο και για το ανακοινωθέν που αποτυπώνει τις θέσεις που έχει εκφράσει η Ελλάδα όλο αυτό το διάστημα στηρίζοντας την ομαλοποίηση της κατάστασης στη Λιβύη.

Πηγή: ΕΡΤ

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

ΚΚΕ για παραιτήσεις Παπασταύρου-Μπρατάκου: «Παζάρια της κυβέρνησης με τα μεγάλα αστικά συμφέροντα»

Βελόπουλος για αποπομπή Μπρατάκου-Παπασταύρου: Πλανώνται κυβέρνηση και πρωθυπουργός εάν νομίζουν ότι θα διασωθούν

Ανδρουλάκης: Ο πυρήνας του προβλήματος της διαφθοράς είναι το Μέγαρο Μαξίμου

ΣΥΡΙΖΑ για αποπομπή Παπασταύρου και Μπρατάκου από Μητσοτάκη: Καλή τύχη στους επόμενους

Αποπέμφθηκαν από τον Μητσοτάκη οι Παπασταύρου και Μπρατάκος – Το παρασκήνιο

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...