Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

EastMed: Ο κατηγορούμενος για διαφθορά Χοκστάιν θέλει να περάσει ο αγωγός μέσω Τουρκίας

EastMed: Ο κατηγορούμενος για διαφθορά Χοκστάιν θέλει να περάσει ο αγωγός μέσω Τουρκίας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο Άμος Χοκστάιν, Ειδικός Απεσταλμένος, Συντονιστής Διεθνών Ενεργειακών Θεμάτων και επικεφαλής του Γραφείου Ενεργειακών Πηγών του State Department, δήλωσε ότι, «δεν βλέπω την ανάγκη οι ΗΠΑ να στηρίξουν τον αγωγό EastMed» και θεωρείται ως ο «εγκέφαλος» της υπονόμευσης του υποθαλάσσιου αγωγού. Ο ίδιος μάλιστα προτείνει ο αγωγός να περάσει μέσα από την Τουρκία.

Ο Άμος Χοκστάιν είναι πρώην ειδικός σύμβουλος του προέδρου Μπάρακ Ομπάμα και πλέον Ανώτερος Σύμβουλος για την Ενεργειακή Ασφάλεια στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο κ. Άμος Χόκσταϊν ισχυρίστηκε ότι ο αγωγός EastMed δεν θα ολοκληρωθεί επειδή είναι ένα πολύ ακριβό και πολύπλοκο έργο χωρίς οικονομική βιωσιμότητα. Δεν είπε όμως μόνο αυτό.

«Ο @amoshochstein ειδικός σύμβουλος ενέργειας του @StateDept εισηγείται ότι αγωγός μέσω Τουρκίας είναι η μόνη ενδεδειγμένη λύση.

»Μάλλον θα αναμένει ότι την σχετική του αγωγού ασφάλεια θα την παρέχουν οι Ρωσικοί S-400», σχολίασε στο Twitter ο οικονομολόγος και αναλυτής Χάρης Σαμάρας, ο οποίος πρόσθεσε:

«Εισηγούμαι στον κ. @amoshochstein που με τις δηλώσεις του δίνει άλλοθι και στους ημέτερους “ρεαλιστές” πολιτικούς και πολιτικάντηδες, τα πλοία που κουβαλούν Αμερικάνικο LNG στην Ευρώπη να είναι Ρωσικά ή Κινέζικα.

»Καλύτερα δε θα ήταν να αδειάζουν το φορτίο τους στον #NordStream» και κατέληξε:

«Είναι εμφανές ότι προσδοκούν οι ΗΠΑ ότι χωρίς τον #EastMed θα δημιουργηθούν συνθήκες για επαναπροσέγγιση με την Τουρκία. Κούνια που τους κούναγε…

»Ποιοι άλλοι όμως τροφοδοτούν αυτές τις φωνές; Σε ημέτερους αναφέρομαι! Αποτροπή δεν είναι μόνο η αγορά οπλικών συστημάτων!»

Το θέμα απασχόλησε και το κυπριακό «Σίγμα». Δείτε το πολύ ενδιαφέρον ρεπορτάζ:

Χαμός σε Ελλάδα και Κύπρο

Την ώρα που το πολιτικό σύστημα σε Ελλάδα και Κύπρο υπονομεύει την ηγεμονική και ηγετική θέση των Ελλήνων στην Ανατολική Μεσόγειο και την απελευθέρωση του ελληνικού έθνους από τα χρέη και την υποτέλεια, καταστρέφοντας έναν εθνικό σχεδιασμό δέκα ετών -είναι τυχαίο που γίνεται επί Μητσοτάκη;- η οριζόντα πατριωτική διασύνδεση και τα πανίσχυρα δίκτυα των Ελλήνων ετοιμάζονται για ολική αντεπίθεση όχι μόνο στις ελληνικές πρωτεύουσες αλλά και μέσα στην ίδια την Ουάσιγκτον.

Ο Χοκστάιν ειρωνεύεται τον αγωγό EastMed

Δεν βλέπω την ανάγκη οι ΗΠΑ να στηρίξουν τον αγωγό EastMed, δήλωσε πρώην ειδικός σύμβουλος του προέδρου Μπάρακ Ομπάμα, ο οποίος όμως είναι πλέον Ανώτερος Σύμβουλος για την Ενεργειακή Ασφάλεια στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο κ. Άμος Χόκσταϊν ισχυρίστηκε ότι ο αγωγός EastMed δεν θα ολοκληρωθεί επειδή είναι ένα πολύ ακριβό και πολύπλοκο έργο χωρίς οικονομική βιωσιμότητα.

Μιλώντας στο ντοκιμαντέρ της τουρκικής κρατικής τηλεόρασης TRT World με τίτλο «Το όνειρο του αγωγού» (The Pipe Dream), o Άμος Χοκστάιν, ισχυρίστηκε ότι από το 2016 δεν έχει παρουσιαστεί μελέτη οικονομικής σκοπιμότητας για τον αγωγό East Med.

Μετά τη δημοσιοποίηση της δήλωσης του στο συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ, προκλήθηκε σάλος στην Ουάσιγκτον καθώς τέθηκε το δίλημμα αν υποστηρίζει τα ίδια και από το σημερινό του πόστο.

Τέθηκε επίσης το ερώτημα αν ο κ. Χόκσταϊν είναι αξιωματούχος που έγραψε το περίφημο non paper.

Αναμένεται τοποθέτηση για το θέμα τις επόμενες μέρες, καθώς τίθεται και «ηθικό θέμα».

Πηγή είπε στην ιστοσελίδα Hellas Journal ότι ο κ. Χόκσταϊν, όταν έκανε τις δηλώσεις αυτές, μπορεί να εργαζόταν για την ουκρανική εταιρεία Naftogaz, η οποία έχει κατηγορηθεί για διαφθορά.

Ο κ. Χόκσταϊν ως πρώην αξιωματούχος υποστήριξε ότι τα τελευταία πέντε χρόνια, το μόνο που είχε γίνει ήταν να υπογραφούν χάρτες και μνημόνια και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είχε ποτέ υιοθετήσει το σχέδιο, παρά το γεγονός ότι ορισμένοι Υπουργοί μιλούσαν για υποστήριξη της ΕΕ.

Ο Αμερικανός διπλωμάτης ανέφερε ότι «τα σχέδια πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, θα πρέπει να καθοδηγούνται από την οικονομική τους βιωσιμότητα και όχι από πολιτικά κίνητρα».

Ο Άμος Χοκστάιν υποστήριξε ακόμη ότι καμία τράπεζα ή διεθνής χρηματοπιστωτικός οργανισμός δεν θα χρηματοδοτήσει τον αγωγό East-Med.

Ο αγωγός δεν πρόκειται να εφαρμοστεί γιατί είναι πολύ περίπλοκος, πολύ ακριβός και συμβαίνει πολύ αργά, πρόσθεσε ο Αμερικανός διπλωμάτης.

Ανέφερε ακόμη ότι «μπορείς να έχεις ένα αγωγό πολύ πιο φτηνά να πάει από το Ισραήλ μέσω Κύπρου στην Τουρκία.

»Και η Τουρκία είναι ήδη συνδεδεμένη με την Ευρώπη και όλους τους γείτονές της κι επομένως έχει νόημα.

»Όσο ήμουν ειδικός σύμβουλος επί Ομπάμα είχαμε ανοιχτό διάλογο με την Τουρκία.

»Με τον Πρόεδρο Ερντογάν και τον τότε Υπουργό Ενέργειας.

»Το θέμα της ενέργειας ήταν σε πολλές συζητήσεις μεταξύ του Αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν και του Προέδρου Ερντογάν».

Ο Αμερικανός διπλωμάτης είπε ότι πολλοί προσπάθησαν να φέρουν λύση στο Κυπριακό αλλά είναι μια διαμάχη στο ψυγείο.

Όλα είναι ψυχρά και παγωμένα, το μόνο πράγμα που αλλάζει στην περιοχή είναι η ανακάλυψη των υδρογονανθράκων γύρω από την Κύπρο.

Με πληροφορίες από TRT Κωνσταντινούπολη, Τουρκία

Ο Χοκστάιν δίνει στους Τούρκους τη βαλβίδα

Τον Νοέμβριο του 2017 Ισραηλινός αξιωματούχος είχε δηλώσει στο περιοδικό «Επίκαιρα» και στον διπλωματικό συντάκτη Στέφανο Μυτιληναίο:

Ανώτερος αξιωματούχος του Ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών, που μίλησε στα «Επίκαιρα» υπό τον όρο της ανωνυμίας, κατέστησε σαφές ότι είναι ο υποθαλάσσιος East Med ο αγωγός που θα κατασκευαστεί, κρίνοντας το άλλο σχέδιο για αγωγό μέσω Τουρκίας ως μη ασφαλές.

«Εξαιτίας του πολέμου στη Συρία και της ευρύτερης κρίσης στη Μέση Ανατολή, η κάθε χώρα της περιοχής βρήκε ποιος είναι ο πραγματικός της σύμμαχος και εμείς [το Ισραήλ] βρήκαμε εσάς [την Ελλάδα]», είπε ο Ισραηλινός αξιωματούχος, προσθέτοντας με νόημα «ότι αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει από τη δική μας πλευρά.

»Απόδειξη αυτής της πραγματικής συμμαχίας είναι ο [υποθαλάσσιος] αγωγός East Med».

Απαντώντας και για τον ανταγωνιστή αγωγό του East Med, της λεγόμενης «βόρειας κατεύθυνσης», δηλαδή μέσω Τουρκίας, είχε πει με αφοπλιστική ειλικρίνεια:

«Και να κρατά ο κ. Ερντογάν τη βαλβίδα του αγωγού;».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Λόιντ Όστιν: Ο Πούτιν θέλει να προχωρήσει παραπέρα αλλά πρέπει να στον σταματήσουμε στην Ουκρανία

Διπλωματικές πηγές: Ο Ερντογάν διαστρεβλώνει την ιστορική αλήθεια για την Κύπρο και προσβάλει τις μνήμες των θυμάτων

«Ο Τραμπ δεν είναι σε θέση να πληρώσει τα πρόστιμα 454 εκατ. δολαρίων που του επιβλήθηκαν» λένε οι δικηγόροι του

Νέα πρόκληση από Ερντογάν: «Αν είχαμε πιέσει, η Κύπρος θα ήταν εντελώς δική μας»

ΗΠΑ: Πιθανότατα δεν θα υπάρξει συγχαρητήριο τηλεφώνημα στον Πούτιν από τον Μπάιντεν

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...