Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Δένδιας: Χρειαζόμαστε βούληση και φιλοδοξία για να γίνει η ΕΕ ισχυρότερη γεωπολιτική δύναμη

Δένδιας: Χρειαζόμαστε βούληση και φιλοδοξία για να γίνει η ΕΕ ισχυρότερη γεωπολιτική δύναμη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Το μήνυμα πως στο περίπλοκο περιβάλλον η ΕΕ έχει μία επιλογή: να αναλάβει μεγαλύτερη ευθύνη για τη δική της ασφάλεια, την ασφάλεια των κρατών-μελών της και την ασφάλεια των Ευρωπαίων πολιτών, έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μιλώντας σε συνέδριο για το Μέλλον της Ευρώπης στο Πανεπιστήμιο της Πούλα της Κροατίας.

«Αυτό που χρειαζόμαστε για να κάνουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση ισχυρότερη γεωπολιτική δύναμη είναι πρώτα απ’ όλα η βούληση και η φιλοδοξία να το κάνουμε.

»Αλλά επίσης και η ικανότητα να ορίσουμε τις δικές μας προτεραιότητες, να διαμορφώνουμε τις αποφάσεις μας στο πλαίσιο μιας κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας», κατέστησε σαφές ο κ. Δένδιας.

Μιλώντας στο ίδιο πάνελ με τον Κροάτη υπουργό Εξωτερικών Γκόρνταν Γκρλιτς Ράντμαν (Gordan Grlić Radman), ο Νίκος Δένδιας παρατήρησε πως το περιβάλλον ασφαλείας μας είναι αυτό του στρατηγικού ανταγωνισμού μεταξύ πολλών δυνάμεων, μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων, αλλά και περιφερειακών δυνάμεων με επιθετική στάση, ενώ σημείωσε πως πρέπει επίσης να λάβει κανείς υπόψη την κλιματική αλλαγή, την τρομοκρατία, τις υβριδικές απειλές και άλλα προβλήματα, όπως η πανδημία.

Αποκρυσταλλώνοντας περαιτέρω το μήνυμά του, ο υπουργός Εξωτερικών προέταξε πως η διασφάλιση της κοινής ευρωπαϊκής ασφάλειας είναι καθοριστική καθώς κινούμαστε σε αυτό που ελπίζουμε ότι θα είναι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και τόνισε ότι μπροστά στις τεράστιες γεωπολιτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, είναι βέβαιο ότι χρειάζεται ευρωπαϊκή φωνή, που θα πρέπει όμως να ληφθεί σοβαρά υπόψη από όλους, παραδεχόμενος παράλληλα ότι λυπάται που «δεν είμαστε ακόμα εκεί».

Ειδικότερα, εξήγησε ότι μια πιο ολοκληρωμένη Ευρωπαϊκή Ένωση, θα έχει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και μια ΕΕ με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση θα είναι μια πιο ασφαλής Ευρωπαϊκή Ένωση, ικανή να παρέχει επίσης περισσότερη ασφάλεια στη συνολική περιοχή.

Στην κατεύθυνση αυτή, υπογράμμισε την ανάγκη αφενός για περισσότερη ενότητα και αλληλεγγύη και αφετέρου ότι τα προβλήματα ασφάλειας θα ληφθούν πολύ σοβαρά υπόψη.

«Αν θέλουμε να κάνουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση παγκόσμιο παίκτη, πρέπει να ξεκινήσουμε στο σπίτι μας και από τη γειτονιά μας».

Την ίδια στιγμή, ο Νίκος Δένδιας παρατήρησε πως ο ίδιος και ο Γκόρνταν Γκρλιτς Ράντμαν (Gordan Grlić Radman), οι οποίοι συμμετέχουν στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, γνωρίζουν πολύ καλά περιπτώσεις στις οποίες αυτό δεν συνέβη καθόλου.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Διπλωματικές πηγές: Ο Ερντογάν διαστρεβλώνει την ιστορική αλήθεια για την Κύπρο και προσβάλει τις μνήμες των θυμάτων

Ο Νίκος Δένδιας την Τρίτη στη συνάντηση της Ομάδας Επαφής για την Άμυνα στην Ουκρανία

Μακρόν: «Ίσως χρειαστεί στρατός στην Ουκρανία» – «Μεσαίου μεγέθους δύναμη η Ρωσία»

Γεραπετρίτης: Στον ελληνοτουρκικό διάλογο δεν τίθενται ζητήματα που άπτονται της εθνικής κυριαρχίας

Οι γυναίκες στην ΕΕ ζουν 5,4 χρόνια περισσότερο από τους άνδρες – Τι ισχύει για την Ελλάδα

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...