Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Tσίπρας: Διαχειριστής της συμφοράς ο Μητσοτάκης – Ανέκδοτο το επιτελικό κράτος

Tσίπρας: Διαχειριστής της συμφοράς ο Μητσοτάκης – Ανέκδοτο το επιτελικό κράτος
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο Αλέξης Τσίπρας παραχώρησε συνέντευξη το πρωί της Δευτέρας στην εκπομπή «Οι Αταίριαστοι» του ΣΚΑΪ.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία επισήμανε τα λάθη της κυβέρνησης Μητσοτάκη στη (μη) αντιμετώπιση του κύματος της ακρίβειας, αλλά και στη διαχείριση της πανδημίας, ενώ απάντησε και σε ερωτήσεις για τα ζητήματα της επικαιρότητας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπογράμμισε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποδείξει ότι έχει μεγάλη αδυναμία να διαχειριστεί τις κρίσεις που αντιμετωπίζει η χώρα, ενώ έχει κάνει – όπως είπε – ανέκδοτο το επιτελικό κράτος.

«Θέλουμε να μπει φρένο σ’ αυτή τη συμφορά» τόνισε.

«Καλό είναι να μην θυμούνται την πανδημία μόνο όταν τους συμφέρει. Σε όλη την Ευρώπη έχουν διεξαχθεί εκλογές εν μέσω πανδημίας, στο ΚΙΝΑΛ έγιναν πριν από δύο μήνες» σημείωσε, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να αποτελεί πρόφαση η πανδημία τη στιγμή που η χώρα βρίσκεται σε οικονομικό και κοινωνικό αδιέξοδο.

Έκρουσε μάλιστα τον κώδωνα του κινδύνου να υπάρξει στροφή των πολιτών σε μορφώματα της άκρας δεξιάς, όπως έγινε με τη Χρυσή Αυγή την περίοδο της κρίσης.

«Η οργή να εκφραστεί πολιτικά» ανέφερε.

Ακρίβεια: Η κυβέρνηση αποδυναμώνει τη δυνατότητα κρατικής παρέμβασης

Στο μέτωπο της ακρίβειας, ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ακολουθεί μια πολιτική που αποδυνάμωσε την παρέμβαση του κράτους, τη ΔΕΗ και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

«Ο κ. Μητσοτάκης δεν είχε την ικανότητα να αντιληφθεί ότι έρχεται ένα τσουνάμι ακρίβειας που θα είχε χαρακτηριστικά μονιμότητας» σημείωσε. Όπως υπογράμμισε, νοικοκυριά, επαγγελματίες και αγρότες αντιμετωπίζουν πλέον υπαρξιακό πρόβλημα, δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στους λογαριασμούς, στο κόστος των καυσίμων και στις αυξήσεις στα βασικά προϊόντα.

Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε για άλλη μια φορά στη δέσμη μέτρων που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα στα κατώτερα επίπεδα που επιτρέπει η ΕΕ, μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά, επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο και αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ.

«Εμείς δεν θα προχωρούσαμε σε ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, εν μέσω της μεγαλύτερης ενεργειακής κρίσης»

«Η ακρίβεια είναι ένα διεθνές φαινόμενο που στη χώρα μας έχει πολλαπλασιαστεί εξαιτίας της αδυναμίας της κυβέρνησης να αντιληφθεί το μέγεθος του φαινομένου, ακολούθησε πολιτική που αποδυνάμωσε την κρατική παρέμβαση», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην αρχή της συνέντευξής του και τόνισε ότι «ο κ. Μητσοτάκης δεν είχε την ικανότητα να αντιληφθεί ότι έρχεται ένα κύμα ακρίβειας με διαστάσεις μονιμότητας που πλήττει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, σε βαθμό που υπάρχει σήμερα για πολλούς συμπολίτες μας υπαρξιακό πρόβλημα».

«Εμείς δεν θα προχωρούσαμε σε διαδικασία ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, εν μέσω της μεγαλύτερης ενεργειακής κρίσης», είπε και πρόσθεσε ότι «επί 4,5 χρόνια δεν αυξήσαμε ούτε ένα ευρώ τον λογαριασμό του ρεύματος, αντίθετα μειώσαμε τον ΦΠΑ της ενέργειας στον κατώτατο συντελεστή το ’19». Ανέφερε ότι είμαστε μεταξύ των τριών πιο ακριβών τιμών ρεύματος στην Ευρώπη.

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές και υπάρξει προοδευτική κυβέρνηση η ΔΕΗ θα ανακτήσει το “Δ” (σ.σ. δημόσια) στη λειτουργία της, ανεξαρτήτως με το τι θα γίνει με τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου θα υπάρξει εντολή να παγώσουν τα τιμολόγια, θα ενεργοποιηθεί η ΡΑΕ και η Επιτροπή Ανταγωνισμού για να γίνουν έλεγχοι.

Πρόσθεσε ότι εδώ που φτάσαμε δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα πέρα απ’ το να υπάρξει και ισχυρή επιδοματική στήριξη, ενώ σχολίασε ότι «θα μπορούσαμε να αποφύγουμε αυτή την εξέλιξη αν είχαν επιλεγεί άλλες πολιτικές».

Ανέκδοτο το «επιτελικό κράτος»

Αναλυτικότερα, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι ο κ. Μητσοτάκης ήρθε «ως ο καλύτερος τεχνοκράτης και απέδειξε ότι έχει πολύ μεγάλη αδυναμία να χειριστεί κρίσεις, το επιτελικό κράτους έχει γίνει ανέκδοτο, στην πανδημία είμαστε οι χειρότεροι».

Τόνισε ότι «εμείς θέλουμε να μπει φρένο σ’ αυτή τη συμφορά, αλλά και στη μεγάλη οικονομική συμφορά που έρχεται», προσθέτοντας ότι η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα.

Απλή αναλογική σημαίνει κυβερνήσεις συνεργασίας και προγραμματικές συμφωνίες πάνω στο τραπέζι

Εξήγησε τη θέση του για πρόωρες εκλογές -για να προστατευθεί η κοινωνική συνοχή- και υποστήριξε ότι «η χώρα βρίσκεται σε κοινωνικό και οικονομικό αδιέξοδο».

Ο κ. Τσίπρας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, όπως είπε, ότι μπορεί να δημιουργηθεί και έντονο αντιπολιτικό κίνημα, να αποστραφούν οι άνθρωποι την πολιτική και να υπάρξει ενδεχομένως στροφή σε μορφώματα της Άκρας Δεξιάς», για να υπογραμμίσει ότι η οργή που παρατηρεί να υπάρχει, πρέπει να εκφραστεί πολιτικά.

Σημείωσε ότι σειρά από ευρωπαϊκές χώρες κυβερνώνται με συστήματα απλής αναλογικής, με κυβερνήσεις συνεργασίες και προγραμματικές συνεργασίες πάνω στο τραπέζι.

Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε, μπορεί να γίνει και στην Ελλάδα αυτό, «ιδίως στις μέρες μας όπου η βασική διαχωριστική γραμμή είναι ανάμεσα σε μια πολιτική που προτάσσει τις αγορές και την αυτορρύθμιση τους και σε μια πολιτική που λέει ότι χρειαζόμαστε ένα ισχυρό ανθρώπινο κοινωνικό κράτος».

Προσέθεσε ότι «αυτή η γραμμή εκφράζεται παραδοσιακά ανάμεσα στη Δεξιά και τις προοδευτικές δυνάμεις» και πως «όλοι όσοι αυτοαποκαλούνται προοδευτικές δυνάμεις και βρίσκονται στην κατεύθυνση ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους, μπορούμε να βρούμε ένα μίνιμουμ πλαίσιο για να διαμορφώσουμε μια πολιτική που θα δώσει ανάσα και προοπτική σε όσους σήμερα δοκιμάζονται». Σχολίασε ότι η ηγεσία κάθε κόμματος θα πρέπει να απαντήσει πώς θα κυβερνηθεί η χώρα και ότι «στην ώρα της κάλπης δεν μπορείς να κρατάς ίσες αποστάσεις».

Πίεση στο ΚΙΝΑΛ από τη ΝΔ

Υποστήριξε δε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί μέσα από πίεση που ασκεί στο ΚΙΝΑΛ να το εξαναγκάσει να στραφεί ενάντια σε ένα κόμμα της αντιπολίτευσης, ενώ προσέθεσε πως το να κρατά ίσες αποστάσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση εξ αντικειμένου βοηθά την κυβέρνηση.

Ανέφερε ότι καθόλου δεν τον ανησυχεί η άνοδος του ΚΙΝΑΛ.

«Για εμάς το μέτωπο μας είναι ο κ. Μητσοτάκης και η πολιτική του, δεν έχουμε άλλον αντίπαλο», είπε, τονίζοντας ότι υπάρχουν διαφορές μεγάλες με το ΚΙΝΑΛ, το ΚΚΕ, το ΜΕΡΑ25, αλλά τον κ. Μητσοτάκη «θεωρούμε αντίπαλο μας».

Για τον κατώτατο μισθό

Ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι από το ’19 έως σήμερα οι μόνες χώρες που δεν έχουν αυξήσει τον κατώτατο μισθό, τον αύξησαν μόλις κατά 2%, είναι η Ελλάδα και η Εσθονία.

Έθεσε το ερώτημα γιατί ο πρωθυπουργός δεν μπορούσε να προβλέψει αύξηση του κατώτατου μισθού παραπάνω από 2% που τον αύξησε, αλλά αντίθετα προανήγγειλε και δεύτερη αύξηση στη συνέχεια.

Υποστήριξε ότι υπάρχει υγιής επιχειρηματικότητα αλλά υπάρχουν και επιχειρηματικά συμφέροντα που δεν θέλουν αύξηση του κατώτατου μισθού.

Σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά διαρκώς με τους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες, «και προς τιμήν τους οι περισσότεροι δεν αρνούνται την αναγκαιότητα να ανέβει ο κατώτατος μισθός γιατί ξέρουν ότι θα κινηθεί η αγορά».

Είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ όταν εξελέγη παρέλαβε άδεια ταμεία και πως όμως «μόλις βγήκαμε από τα μνημόνια επαναφέραμε συλλογικές διαπραγματεύσεις και αυξήσαμε 11% τον κατώτατο μισθό», που στην περίπτωση των νέων υπήρχε η πρόσθετη αύξηση με την κατάργηση του υποκατώτατου, ενώ είχε πει προεκλογικά πως «θα πάμε 7,5% και 7,5% το 2020 και το 2021 αν επανεκλεγούμε».

Για τον ΕΝΦΙΑ

Ερωτηθείς σχετικά με τη μείωση 13% του ΕΝΦΙΑ που ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης, ο κ. Τσίπρας είπε ότι οποιαδήποτε φορολογική ελάφρυνση είναι καλοδεχούμενη αλλά άσκησε κριτική «ότι αυτά είναι πολύ λίγα και θα κατευθυνθούν σε πολύ λίγους και δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα».

«Η κριτική που έκανα ήταν ότι στην ουσία τα 350 εκατ., ευρώ ταυτίζονται με τον συμπληρωματικό φόρο που στην ουσία καταργείται και ο οποίος αφορά περιουσίες πάνω από 250.00 ευρώ.

Αυτά έπρεπε να πάνε στοχευμένα στα πιο χαμηλά νοικοκυριά που έχουν περισσότερη ανάγκη», είπε, υπογραμμίζοντας ότι «η ακρίβεια δεν μαστίζει το ίδιο αυτόν που έχει μηνιαίο εισόδημα χίλια ευρώ με αυτόν που έχει δέκα χιλιάδες ευρώ».

Θύμισε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε θεσμοθετήσει την επιπλέον σύνταξη κάθε άνοιξη «και μας έλεγαν ότι είναι ψίχουλα, 1 δισ. κάθε χρόνο και το πήρε ο κ. Μητσοτάκης αυτό και αντί να το δώσει στους χαμηλοσυνταξιούχους το δίνει στην ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης και θα έχουμε μαύρη τρύπα 1,5 δισ. κάθε χρόνο για την επόμενη δεκαετία».

Σχολίασε ότι μετά από αυτά «λένε ότι δεν έχουν χρήματα για να επιδοτηθούν οι λογαριασμοί».

«5 δισ. έδωσε ο κ. Μητσοτάκης σε απευθείας αναθέσεις και κλειστούς λογαριασμούς», «έτσι θα χειριστούν τα 30 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης;», σχολίασε.

Γήπεδο της δεξιάς οι μηχανισμοί

Ο Αλ. Τσίπρας ρωτήθηκε σχετικά με δηλώσεις του κ. Πολάκη και της κυρίας Χριστοδουλοπούλου. Είπε ότι σε ένα κόμμα που βρίσκεται σε προσυνεδριακή διαδικασία και που είναι πολυσσυλεκτικό, ακούγονται όλες οι απόψεις.

«Υπάρχει μια άποψη σε αρκετούς συντρόφους μου ότι για να μπορέσεις να αντιμετωπίσεις ένα διεφθαρμένο κομματικό κράτος που κάνει “εποποιίες”, είτε το 2007 είτε το 2022, πρέπει να στήσεις κι εσύ αντίστοιχους μηχανισμούς.

Διαφωνώ κάθετα με αυτή την αντίληψη, θεωρώ ότι είναι το γήπεδο της Δεξιάς, το γήπεδο του αντιπάλου, και θεωρώ ότι η Αριστερά και οι προοδευτικές δυνάμεις, ο ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να έχουν μια προοπτική να αλλάξουν τον τόπο αν πάνε στην αντίθετη κατεύθυνση: μεταρρυθμίσεις, αξιοπιστία, διαφάνεια, αξιοκρατία», είπε.

Σχολίασε ότι είχε δημιουργηθεί τεράστια φασαρία για τους “μετακλητούς του ΣΥΡΙΖΑ” και τώρα η κυβέρνηση «έχει φτάσει στους 3.300 μετακλητούς με 79% αυξήσεις μισθών σε κάποιους απ’ αυτούς, έχουμε golden boys που παίρνουν 8.000 ευρώ στον ΕΦΚΑ και ούτε κουβέντα».

Τόνισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα βαθιά δημοκρατικό και θα ακούγονται όλες οι απόψεις κι αυτές που λένε ότι πρέπει να πάμε έτσι κι αυτές που λέμε ότι πρέπει να πάνε αλλιώς», «δεν διαγράφεσαι στον ΣΥΡΙΖΑ για την άποψη σου», ενώ κατηγόρησε τη ΝΔ ότι στοχοποιεί τον Π. Πολάκη.

«Ο Παύλος Πολάκης και όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν τη διαδρομή τους, την ευθυκρισία τους, τη δυνατότητα να διατυπώνουν τις απόψεις τους, δεν συμφωνώ πάντα με αυτά που λένε όλα τα στελέχη, ο ΣΥΡΙΖΑ όμως έχει συλλογικές διαδικασίες, εκφράζει την άποψη του συλλογικά και συγκροτημένα».

«Είναι δυνατόν με όλα όσα συμβαίνουν να μιλάμε για τους “συριζοφρουρούς” όταν έχουμε την “εποποιία” του κομματικού κράτους, όταν ακόμα και ο ΑΣΕΠ παρακάμπτεται, όταν έχουμε λίστα Πέτσα με τόσα εκατομμύρια σε ΜΜΕ;», τόνισε.

«Είμαι ανοικτός στην κριτική αλλά δεν θα παίξουμε στο γήπεδο του αντιπάλου, γιατί εκεί θα χάσουμε, θα παίξουμε στο γήπεδο της αξιοκρατίας, της άρσης των δεσμών του κράτους με το κόμμα, των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων, της διαφάνειας κι ας έχουμε κόστος απ’ αυτό», είπε.

Ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει το πιο δημοκρατικό κόμμα της Αριστεράς στην Ευρώπη

Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι δεν θέλει προεδρικό κόμμα και πως όραμά του είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει το πιο δημοκρατικό κόμμα της Αριστεράς στην Ευρώπη.

Σχετικά με την εκλογή τής συλλογικής ηγεσίας από τα μέλη, είπε ότι είναι καινοτόμα μεταρρύθμιση, σημειώνοντας ότι αυτό είναι διαφορετικό από το να ψηφίζουν οι φίλοι.

«Δεν είναι δημοκρατία να ψηφίζει ψηφοφόρος της ΝΔ πρόεδρο στο ΚΙΝΑΛ», σχολίασε, προσθέτοντας ότι «ακόμα και ο κ. Μητσοτάκης μετά την εκλογή του άλλαξε το καταστατικό στο κόμμα του και θα εφαρμόζει αυτό που κάνουμε εμείς, να ψηφίζουν δηλαδή τα μέλη».

Είπε ότι η μεγαλύτερη καινοτομία, πέρα από την εκλογή της συλλογικής ηγεσίας από τα μέλη, είναι και η ψηφιακή συμμετοχή σε κρίσιμες αποφάσεις, αναφέροντας επί παραδείγματι ότι «στο κρίσιμο ερώτημα αν θα μπούμε σε κάποια κυβέρνηση θα αποφασίσει η βάση, τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ».

Ερωτηθείς αν θα φύγει εάν χάσει στις επόμενες εκλογές, απάντησε ότι «δεν θα τις χάσουμε τις επόμενες εκλογές».

«Τους πρωθυπουργούς τούς επιλέγει ο λαός και τους ηγέτες και την παραμονή τους επίσης την επιλέγει ο λαός. Πριν και μετά τις εκλογές μεσολαβεί μια πολύ κρίσιμη στιγμή, οι εκλογές», τόνισε.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Φαραντούρης: «Η δικαιοσύνη θα αποδοθεί – Η δημοκρατία θα νικήσει»

Κασσελάκης για «μικρό» Καραμανλή: «Δεν έφταιγεν ο ίδιος, τόσος ήτανε» – Όλοι οι βουλευτές της ΝΔ συνυπεύθυνοι

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποχαιρετά τον Μιχάλη Χαραλαμπίδη με αίσθημα ευγνωμοσύνης

Φάμελλος για Φλωρίδη: «Πολιτικός γενίτσαρος, … ακροδεξιός, … χωρίς ηθική»

Κώστας Αχ. Καραμανλής: Πέταξε και πάλι τη μπάλα στην εξέδρα για την τραγωδία στα Τέμπη

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...