Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αλ. Τσίπρας: Εξαιτίας του χρηματιστηρίου ενέργειας έχουν εκτιναχθεί οι τιμές στα ύψη

Αλ. Τσίπρας: Εξαιτίας του χρηματιστηρίου ενέργειας έχουν εκτιναχθεί οι τιμές στα ύψη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Για το πρόβλημα της ακρίβειας, ο Αλέξης Τσίπρας, στη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 και στον Νίκο Χατζηνικολάου, καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι «μεγιστοποιεί» την ενεργειακή κρίση, αν και «δεν την προκάλεσε», γιατί παρ’ όλο που έχει «πρωτοφανείς διευκολύνσεις», όπως το ρυθμισμένο χρέος, τα χαμηλά επιτόκια και η ρήτρα διαφυγής, επιλέγει να μην πάρει «γενναία» μέτρα στήριξης, όπως είναι η μείωση των φόρων.

«Είναι ζήτημα δημοσιονομικών προτεραιοτήτων», είπε χαρακτηριστικά, ενώ απαντώντας στο ερώτημα γιατί δεν πήρε μέτρα μείωσης φόρων κατά τη διακυβέρνηση του, υποστήριξε πως ήταν διαφορετικά τότε που η χώρα βρισκόταν «με την πλάτη στον τοίχο» και ότι με την έξοδο από τα μνημόνια πήρε μέτρα όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού, η μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια, η πρόσθετη σύνταξη.

«Τούτη την ώρα αν δεν υπάρξει ως προτεραιότητα η υποστήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων πολύ φοβάμαι πως θα βρούμε μπροστά σε μια κλιμάκωση κοινωνικής κρίσης», δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας και τόνισε ότι ανεξάρτητα με τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία και τις σχέσεις με τη Ρωσία είναι αναγκαίο να ληφθούν «τολμηρές αποφάσεις» καθώς η κατάσταση για τους πολίτες είναι «ήδη οριακή».

Συνεχίζοντας, έκανε λόγο για «τρομακτικές ευθύνες» της κυβέρνησης για το «ενεργειακό μείγμα» και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην «βίαιη απολιγνιτοποίηση» και στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και του ΔΕΔΔΗΕ.

Όπως σχολίασε, η απόφαση της κυβέρνηση να προχωρήσει στο κλείσιμο των μονάδων το 2023 αντί για το 2030, όπως προέβλεπε το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να «ακούστηκε ευχάριστη», ωστόσο εγκυμονεί κινδύνους σε ό,τι αφορά την ενεργειακή επάρκεια της χώρας αλλά και σχετικά με φαινόμενα ενεργειακής φτώχειας του πληθυσμού.

Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε να παραταθεί η λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων για μεγαλύτερο διάστημα και να γίνουν μεγαλύτερες επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και όχι στο φυσικό αέριο, που αποτελεί επίσης εισαγόμενο και ορυκτό καύσιμο.

«Αυτό για το οποίο κατηγορούμε τον κ. Μητσοτάκη είναι ότι με τις επιλογές του στην ήδη υψηλή τιμή του φυσικού αερίου βάζουμε καπέλο ώστε να είμαστε η μοναδική χώρα στην ΕΕ που τελικά διαμορφώνεται η τιμή τόσο ψηλά.

»Και αυτό τη στιγμή που είμαστε από τις χώρες με τους χαμηλότερους μισθούς», πρόσθεσε.

Έθεσε ζήτημα «δυσλειτουργίας» της αγοράς ενέργειας λόγω της ύπαρξης «καρτέλ», στηλιτεύοντας το Χρηματιστήριο Ενέργειας και φέρνοντας ως παράδειγμα το αίτημα του Γάλλου προέδρου να ανασταλεί προσωρινά.

Όπως επισήμανε, εξαιτίας του χρηματιστηρίου ενέργειας, έχουν εκτιναχθεί οι τιμές στα ύψη και ταυτόχρονα υπάρχουν τεράστια περιθώρια κέρδους για τους πάροχους, παρά την κρίση.

Υπερασπίστηκε, επίσης, την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης όσον αφορά τη ΔΕΗ και αρνήθηκε ότι ήταν «χρεοκοπημένη» επιχείρηση αφού κατάφερε να μειώσει το δανεισμό, να κρατήσει χαμηλά την τιμή του ρεύματος και να αυξήσει τις επενδύσεις σε ΑΠΕ.

«Αν το θέμα που μας ενδιαφέρει είναι να είναι ψηλά η μετοχή στο χρηματιστήριο, ώστε να κερδίζουν οι ιδιώτες επενδυτές αλλά θα οδηγήσει σε κοινωνική κρίση», προειδοποίησε, μιλώντας για «νεοφιλελεύθερη εμμονή» του κ. Μητσοτάκη.

Κληθείς να σχολιάσει το νέο μέτρο για το πλαφόν στα κέρδη, ανέφερε πως «οποιαδήποτε ρύθμιση καλώς έρχεται», ωστόσο, δήλωσε επιφυλακτικός ως προς την αποτελεσματικότητά του.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Αναποτελεσματικές οι κυρώσεις σε Ρωσία και Ιράν

Πότε μπαίνει το επίδομα θέρμανσης και η έκπτωση στους λογαριασμούς ρεύματος

Κασσελάκης για Τέμπη: «Ο ελληνικός λαός δεν θα πάει για μία ακόμη φορά στις κάλπες χωρίς να γνωρίζει την αλήθεια»

Ηλεκτρικό ρεύμα: Που θα κυμανθούν τα τιμολόγια τον Μάιο

Κασσελάκης: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη συμφώνησε αμαχητί σε ένα νέο πρόγραμμα λιτότητας με την ΕΕ

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...