Ισλαμικό ΚράτοςΕθνικές Εκλογές 2023ΤουρκίαΚουρδιστάνΙσραήλΟυκρανίαΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Στο 4,6% η διαφορά ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ – Οι λόγοι της κατάρρευσης Μητσοτάκη

Στο 4,6% η διαφορά ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ – Οι λόγοι της κατάρρευσης Μητσοτάκη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ισχυρό ράπισμα σε Κυριάκο Μητσοτάκη και Νέα Δημοκρατία η δημοσκόπηση που διενήργησε η RealPolls για την εφημερίδα «Δημοκρατία».

Το εντυπωσιακό στοιχείο είναι πως η ψαλίδα ανάμεσα στα δύο κόμματα περιορίζεται στο 4,6% λόγω της πτώσης του κυβερνώντος κόμματος και της ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Σε ένα μήνα η Ν.Δ. υποχωρεί κατά 1,3%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανεβαίνει 0,9%.

Απώλειες έχει και το ΚΙΝΑΛ το οποίο από το 11,1% του Φεβρουαρίου υποχωρεί στο 10,2%.

Αναλογικά η απώλεια του ΚΙΝΑΛ είναι μεγαλύτερη από εκείνη της Ν.Δ.

Για τα υπόλοιπα κόμμα της Βουλής τα ευρήματα δείχνουν το ίδιο ποσοστό (4,6%) για το ΚΚΕ και άνοδο για την Ελληνική Λύση (από 2,5% στο 3,5%) και το ΜεΡΑ25 (από 2% στο 3,2%).

Εντυπωσιακά είναι τα ευρήματα της έρευνας που έκανε για τη «δημοκρατία» η εταιρία RealPolls, και της οποίας το πρώτο μέρος δημοσιεύεται σήμερα.

Σε αυτά αποδεικνύεται με ξεκάθαρο τρόπο η φθορά της κυβέρνησης, που έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της «ψαλίδας» με τον ΣΥΡΙΖΑ παρά το ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν δείχνει να μπορεί να ενσωματώσει όλες τις απώλειες της Ν.Δ.

Ταυτόχρονα, όμως, τα αποτελέσματα αποτελούν «κόλαφο» για το κυρίαρχο αφήγημα που επιβάλλεται και όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς αποτυπώνουν μια εντελώς διαφορετική πραγματικότητα από αυτήν που μέχρι σήμερα παρουσιαζόταν.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, στο κομματικό σύστημα διαμορφώνεται ένας επιπλέον διαχωρισμός, απολύτως συγκρίσιμος με εκείνου της ακρίβειας, αλλά δημιουργώντας σημαντικότερα ρήγματα στο εσωτερικό της Ν.Δ., που ήδη φαίνεται να έχει συσπείρωση μικρότερη του ΣΥΡΙΖΑ.

Η έρευνα, που έγινε τηλεφωνικά, με χρήση δομημένου ερωτηματολογίου, έγινε από τις 30 Μαρτίου έως και τις 2 Απριλίου, σε 2.096 άτομα, δείγμα δηλαδή αρκετά μεγάλο.

Το ψαλίδισμα της διαφοράς μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζεται, με τη διαφορά να πέφτει στο 4,6%, για πρώτη φορά κάτω από το «ψυχολογικό φράγμα» του 5% από το σχεδόν 7% που βρισκόταν τον Φεβρουάριο.

Συγκεκριμένα, η Ν.Δ. πέφτει στο 29% από 30,3% στην αντίστοιχη έρευνα του Φεβρουαρίου, την ίδια στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ αυξάνει σχεδόν κατά μία μονάδα τα ποσοστά του, σε 24,4% από 23,5%.

Το ποσοστό που «τσιμπάει» ο ΣΥΡΙΖΑ «χάνει» το ΚΙΝ.ΑΛ., το οποίο αντιμετωπίζει πιέσεις τόσο από τα δεξιά όσο και από τα αριστερά του, και πέφτει στο 10,2% από το 11,1% που είχε τον Φεβρουάριο.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στο ερώτημα «ποιον θεωρείτε καταλληλότερο για πρωθυπουργό μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα».

Διατηρείται το προβάδισμα Μητσοτάκη, αλλά με τη διαφορά μειωμένη κατά 6% από τον Φεβρουάριο.

Συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει να θεωρείται καταλληλότερος από το 38,7% των ερωτώμενων, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας από το 29,6%, ενώ τον Φεβρουάριο είχαν 42% και 27% αντίστοιχα.

Οι τάσεις αυτές περίπου αντικατοπτρίζουν τις μεταβολές στην εκλογική επιρροή Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ.

Μόλις το 14,4% των πολιτών δηλώνει πολύ ικανοποιημένο από τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο ζήτημα της Ουκρανίας και το 19,9% αρκετά ικανοποιημένο.

Το 16,6% είναι λίγο ικανοποιημένο, ενώ το 46,9% δηλώνει ότι δεν είναι καθόλου ικανοποιημένο.

Σημαντικά είναι τα ευρήματα της έρευνας σχετικά με τον επιμερισμό των ευθυνών για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Αποκλειστική ευθύνη στη Ρωσία καταλογίζει το 28%, ενώ στην Ουκρανία μόλις το 2,1%.

Οι δυτικές δυνάμεις θεωρούνται υπεύθυνες κατά 31,1%, ενώ συνολικά όλους τους παραπάνω θεωρεί συνυπεύθυνους το μεγαλύτερο ποσοστό, της τάξης του 37,1%.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι ακόμη και οι ψηφοφόροι της Ν.Δ. δείχνουν ως μόνη υπεύθυνη τη Ρωσία σε ποσοστό μόλις 55%.

Οι εντονότερες, δε, αντιδυτικές απαντήσεις προέρχονται από τους ψηφοφόρους της Ελληνικής Λύσης.

Οι ερωτώμενοι καταδικάζουν απόλυτα σε ποσοστό 55,7% την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ενώ το 30,9% τη θεωρεί παράνομη αλλά «κατανοητή για τα συμφέροντα της Ρωσίας».

Λιγότερο από 10% θεωρούν ότι ήταν μια δικαιολογημένη επιχείρηση προληπτικού χαρακτήρα.

Εξίσου σημαντικό, όμως, είναι ότι το 66,9% θεωρεί ότι η Τουρκία αναβαθμίζεται έναντι της Ελλάδας με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ διαφωνεί μόλις το 22,3%.

Ούτε και η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη φαίνεται να πείθει ως «διορθωτική κίνηση», καθώς η κοινή γνώμη εμφανίζεται διχασμένη ως προς την αξιολόγησή της.

Η προσέγγιση Ελλάδας και Τουρκίας στη συνάντηση Ερντογάν – Μητσοτάκη στην Κωνσταντινούπολη δεν φαίνεται να έπεισε ως «διορθωτική» κίνηση στο θέμα του πολέμου της Ουκρανίας.

Η κοινή γνώμη εμφανίζεται διχασμένη ως προς την αξιολόγησή της, καθώς το 46% εκφράζει θετικές γνώμες έναντι του 41% που το αντιλαμβάνεται ως αρνητικό.

Στο μείζον ζήτημα της αποστολής πολεμικού υλικού στην Ουκρανία επιβεβαιώνεται η συντριπτική καταδίκη της κυβερνητικής απόφασης.

Συνολικά μόλις το 27% έχει θετικές γνώμες, κυρίως από οπαδούς της Ν.Δ. και δευτερευόντως του ΚΙΝ.ΑΛ.

Χαμηλό είναι και το ποσοστό των θετικών γνωμών για την πρόσκληση στον πρόεδρο της Ουκρανίας Β. Ζελένσκι, ο οποίος μίλησε σήμερα στην ελληνική Βουλή, καθώς το 55% εκφέρει αρνητικές γνώμες έναντι του 38% των θετικών.

Οι πολίτες, πάντως, συνεχίζουν να πιστεύουν σε ποσοστό άνω του 50% (52,6%) ότι η Νέα Δημοκρατία θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τσίπρας: Κρυφή ατζέντα Μητσοτάκη για «διαλογή» ασθενών στα νοσοκομεία και διάλυση του ΕΣΥ

Δημοσκόπηση MRB: Στη Βουλή ΝΙΚΗ και Κωνσταντοπούλου – Τα σενάρια αυτοδυναμίας ή μη

Ανδρουλάκης: Ο Μητσοτάκης λέει στον λαό «ψηφίστε με για να μην σας χαλάσω τις διακοπές τον Αύγουστο»

Κυνισμός και απανθρωπιά από υποψήφιο βουλευτή της ΝΔ: Η απίστευτη δήλωση για τους καρκινοπαθείς

Τσίπρας: Ασθενοφόρα έχουμε, προσωπικό να τα λειτουργήσει δεν υπάρχει

Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Τούρκοι ψαράδες σκοτώνουν τα δελφίνια στο Αιγαίο και τα ξεκοιλιάζουν για να βυθιστούν
Δύο ακόμα θανατωμένα ζωνοδέλφινα (Stenella coeruleoalba), εντοπίστηκαν την Τρίτη 30/5 το απόγευμα στο ανοιχτό πέλαγος...