Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τάνκερ «Lana»: Οι παλινωδίες του «πιστού και δεδομένου» Μητσοτάκη εκθέτουν καθημερινά τη χώρα

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τάνκερ «Lana»: Οι παλινωδίες του «πιστού και δεδομένου» Μητσοτάκη εκθέτουν καθημερινά τη χώρα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

«Οι παλινωδίες της κυβέρνησης και η ανατροπή της απόφασης για την κατάσχεση του ιρανικού πετρελαίου από το δεξαμενόπλοιο “Lana” εκθέτουν ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση για τους χειρισμούς της σε μια υπόθεση μείζονος σημασίας, που επιβάρυνε τη διεθνή εικόνα τόσο της χώρας όσο και της ελληνικής ναυτιλίας, ειδικά στη Μέση Ανατολή, ενώ οδήγησε στο να τεθούν σε κίνδυνο ζωές σε ελληνόκτητα πλοία, σε συνέχεια των απαράδεκτων ιρανικών αντιποίνων», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία σε ανακοίνωσή του και συνεχίζει:

«Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι αυτήν τη στιγμή τα δύο πλοία στα οποία έχει γίνει η μετάγγιση του ιρανικού πετρελαίου είναι μπλοκαρισμένα στον Πειραιά, με τον πλοιοκτήτη να μιλάει δημόσια για απόφαση που είναι “100% πολιτική” και για εντολή των επιθεωρητών να βρουν ζητήματα για να αποτρέψουν το απόπλου, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση έχει “αλλάξει γνώμη”, με τους Έλληνες εφοπλιστές να “έχουν βρεθεί στη μέση”.

»Τι θα πει σήμερα ο κ. Οικονόμου, ο οποίος δήλωνε ότι “οι ενέργειες που έγιναν, έγιναν με βάση τις διεθνείς συμβάσεις και υποχρεώσεις της χώρας;”.

«Ή ο κ. Μητσοτάκης που τόνιζε πόσο σημαντική δύναμη είναι η ελληνική ναυτιλία την οποία πρέπει να στηρίζουμε έμπρακτα;

»Οι παλινωδίες της κυβέρνησης του “πιστού και δεδομένου” Μητσοτάκη, εκθέτουν καθημερινά τη χώρα, μετατρέποντάς την σε προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης και διακινδυνεύουν τις διπλωματικές της σχέσεις και την ελληνική ναυτιλία», καταλήγει η αξιωματική αντιπολίτευση.​

Reuters: Άκυρη η κατάσχεση του φορτίου του «Lana»

Μια νέα εξέλιξη έρχεται να προστεθεί στην υπόθεση του ιρανικού τάνκερ (Lana) στο οποίο έγινε κατάσχεση φορτίου ανοιχτά της Καρύστου.

Όπως μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο καλά πληροφορημένες πηγές υπάρχει ανατροπή στην υπόθεση αφού άλλαξε η προηγούμενη απόφαση από το ελληνικό δικαστήριο σύμφωνα με την οποία είχε επιτραπεί η κατάσχεση από τις Ηνωμένες Πολιτείες του φορτίου του ιρανικού πλοίο ενέργεια που δημιούργησε προστριβές μεταξύ Ελλάδας και Ιράν καθώς και κατάληψη δύο ελληνικών δεξαμενόπλοιων (Prudent Warrior και Delta Poseidon) στον Kόλπο.

Η πηγή που μίλησε στο Reuters ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η αγωγή αναίρεσης έγινε δεκτή από το ελληνικό δικαστήριο, απόφαση που είναι δύσκολο πλέον να ανατραπεί στο εφετείο».

Η είδηση επιβεβαιώθηκε και από δύο άλλες πηγές.

Ειδικότερα, οι αντιρρήσεις της ιρανικής πλευράς που είχε καταθέσει ο νομικός εκπρόσωπος της ιδιοκτήτριας εταιρείας του φορτίου Παναγιώτης Χιωτέλης έγιναν δεκτές από το Συμβούλιο Εφετών Χαλκίδας.

Κατά συνέπεια ακύρωσε τις διατάξεις της ανακρίτριας περί κατάσχεσης και μετάγγισης του φορτίου κάτι που σημαίνει ότι το φορτίο του πετρελαίου που είχε κατασχεθεί θα πρέπει να επιστραφεί στο «Lana».

Θυμίζουμε ότι στις 20 Απριλίου, οι ΗΠΑ ζήτησαν τη δέσμευση του φορτίου με βάση διμερή συμφωνία δικαστικής συνδρομής με τη χώρα μας και με το επιχείρημα ότι το πλοίο ανήκε στη ρωσική Promsvyazbank, μία από τις τράπεζες εναντίον των οποίων οι Αμερικανοί έχουν επιβάλει κυρώσεις.

Οι ΗΠΑ επικαλέστηκαν επίσης τον κίνδυνο τα έσοδα από τη διάθεση του συγκεκριμένου φορτίου ιρανικού πετρελαίου να χρηματοδοτήσουν «τρομοκρατικές ενέργειες».

Στις 4 Ιουνίου σε ανάρτησή του στο twitter, την οποία συνόδευσε με ένα βίντεο από το ρεσάλτο των Ιρανών στα ελληνικά πλοία, ο αγιατολάχ Χαμενεΐ επικαλείται τους «γενναίους Ιρανούς που απάντησαν και κατέσχεσαν τα πετρελαιοφόρα του εχθρού», ενώ καταλήγει λέγοντας:

«Ποιος είναι ο κλέφτης; Εσείς, που κλέψατε το πετρέλαιό μας, ή εμείς που το πήραμε πίσω;».

«Έκλεψαν το πετρέλαιο του Ιράν ανοικτά των ακτών της Ελλάδας και μετά γενναίοι Ιρανοί απάντησαν και κατέσχεσαν τα πετρελαιοφόρα του εχθρού.

»Αλλά στην προπαγάνδα των κυρίαρχων ΜΜΕ το Ιράν κατηγορείται για κλοπή.

»Ποιος είναι ο κλέφτης; Εσείς, που κλέψατε το πετρέλαιό μας, ή εμείς που το πήραμε πίσω;», έγραψε ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν.

Άκυρη η κατάσχεση του ιρανικού πετρελαίου στην Κάρυστο – Οι Αρχές οφείλουν να το φορτώσουν πίσω στο τάνκερ

Δικαστική διέξοδος δόθηκε στο ζήτημα της κατάσχεσης του πετρελαίου από τις δεξαμενές του τάνκερ «Lana» (πρώην «Pegas»), που οδήγησε στα αντίποινα από τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν με το ρεσάλτο σε δύο ελληνικά δεξαμενόπλοια στον Περσικό Κόλπο

Συγκεκριμένα την Τετάρτη (08/06/2022), το Συμβούλιο Εφετών Χαλκίδας έκανε δεκτές τις αντιρρήσεις που είχε καταθέσει ο νομικός εκπρόσωπος της ιδιοκτήτριας εταιρείας του δεξαμενόπλοιου που μετέφερε το ιρανικό πετρέλαιο, Παναγιώτης Χιωτέλης.

Οι αντιρρήσεις, σύμφωνα με την «Καθημερινή», αφορούσαν τις διατάξεις της ανακρίτριας Χαλκίδας, βάσει των οποίων είχε γίνει η κατάσχεση και μετάγγιση των 107.000 τόνων ιρανικού πετρελαίου που μετέφερε το Lana.

Οι αντιρρήσεις υποβλήθηκαν την Τρίτη και αρχικά η δίκη είχε προσδιοριστεί για σήμερα Πέμπτη, αλλά η διαδικασία επισπεύσθηκε και το δικαστήριο έγινε χθες στη Χαλκίδα.

Το Συμβούλιο Εφετών έκανε δεκτές τις αντιρρήσεις της ιρανικής πλευράς και ακύρωσε τις διατάξεις της ανακρίτριας περί κατάσχεσης και μετάγγισης του φορτίου.

Αυτό σημαίνει ότι το φορτίο του πετρελαίου, που είχε στο μεταξύ μεταφερθεί στο μισθωμένο από τις ΗΠΑ δεξαμενόπλοιο «Ice Energy», θα πρέπει να επιστραφεί στο «Lana».

Όπως σημειώνει η «Καθημερινή», μετά και τις επαφές Ελλήνων αξιωματούχων με εκπροσώπους της πρεσβείας του Ιράν, θεωρείται πιθανό η δικαστική απόφαση να οδηγήσει σε αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ Αθήνας και Τεχεράνης και συνεπώς στην αποδέσμευση των δύο ελληνικών τάνκερ που παραμένουν ουσιαστικά υπό καθεστώς ομηρίας μετά το ρεσάλτο των Φρουρών της Επανάστασης.

Το «Lana» είχε δεσμευθεί έπειτα από αίτημα δικαστικής συνδρομής που είχαν υποβάλει οι ΗΠΑ, με το αιτιολογικό ότι τα έσοδα από την πώληση του πετρελαίου θα κατέληγαν στη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Δημοσκόπηση: Χαμηλές πτήσεις για τα μεγάλα κόμματα – Πρωτιές για Αυτιά και Μπεκατώρου

Την ίδια ημέρα που το Ιράν επιτέθηκε στο Ισραήλ στο εσωτερικό του προχώρησε σε μαζικές συλλήψεις γυναικών

Στέφανος Κασσελάκης: Αποκάλυψε τι ομάδα είναι (βίντεο)

Κασσελάκης: Δεν μπορεί να μένουν απομονωμένοι οι νησιώτες – Ακτοπλοϊκή διασύνδεση των Κυκλάδων

Πρόεδρος Ισραήλ: Η «αυτοκρατορία του κακού» με επικεφαλής το Ιράν είναι η απειλή

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...