Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι Τούρκοι φοβούνται τον Τσίπρα – Πρωτοφανής προβοκάτσια από τη Daily Sabah

Οι Τούρκοι φοβούνται τον Τσίπρα – Πρωτοφανής προβοκάτσια από τη Daily Sabah
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Φοβούνται τον Αλέξη Τσίπρα οι Τούρκοι. Η επιστροφή του στη διακυβέρνηση της χώρας τους πανικοβάλει. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο που το βαθύ τουρκικό κράτος εξαπολύει προβοκατόρικη επίθεση «αγάπης» στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, νομίζοντας ότι έτσι παρέχει ισχυρές υπηρεσίες στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Μην ξεχνάμε ότι πριν λίγες ημέρες ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι αποστρατιωτικοποιεί τα νησιά.

Οι Τούρκοι δεν θέλουν με τίποτα να σταματήσει η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών μας που ξεκίνησε στα μουλωχτά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο εκνευρισμός στην Άγκυρα είναι μεγάλος. Η κατηγορία Τσίπρα ότι ο Μητσοτάκης αποστρατιωτικοποιεί τα νησιά φαίνεται να χαλάει τον σχεδιασμό της τεχνητής έντασης που θα καταλήξει σε συγκυριαρχία στον Αιγαίο, όπως είχαν εισηγηθεί δημοσίως πριν τρία χρόνια ο Κώστας Σημίτης και η Ντόρα Μπακογιάννη. Το Αιγαίο όμως ήταν, είναι και θα παραμείνει ελληνικό.

Η δημοκρατική παράταξη, δηλαδή η πατριωτική σοσιαλιστική αριστερά, η πολιτική παράδοση του Αδαμάντιου Κοραή, του Ελευθερίου Βενιζέλου και του Ανδρέα Παπανδρέου, εγγυάται την ελληνική κυριαρχία.

Η καθεστωτικά ελεγχόμενη Daily Sabah της Τουρκίας, σε άρθρο του BURHANETTIN DURAN, μέλους του πανίσχυρου Συμβουλίου Ασφαλείας της Τουρκίας, φτάνει στο σημείο να υποστηρίζει ότι «η αντίδραση του Ερντογάν και η προειδοποίηση Τσίπρα συμπίπτουν».

Στην «ανάλυσή» προβοκάτσια με αυτόν τον τίτλο ο αρθρογράφος σημειώνει:

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει να προειδοποιεί την Ελλάδα.

Μετά την προσευχή της Παρασκευής της περασμένης εβδομάδας, ο Τούρκος ηγέτης ανακοίνωσε ότι η επικείμενη συνάντηση του Στρατηγικού Συμβουλίου Υψηλού Επιπέδου Τουρκίας-Ελλάδας ακυρώθηκε:

«Από εδώ και στο εξής, η Ελλάδα θα πρέπει να φροντίζει μόνη της».

Ο Ερντογάν είχε προηγουμένως αντιδράσει κατά της έκκλησης του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών να εμποδίσει την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία, δηλώνοντας ότι ο Μητσοτάκης είναι «νεκρός για μένα».

Η σωστή αντίδραση του προέδρου στόχευσε τον Έλληνα πρωθυπουργό επειδή αθέτησε μια υπόσχεση που είχε δώσει κατά την επίσκεψή του τον Μάρτιο του 2022 στην Κωνσταντινούπολη – ότι οι δύο κυβερνήσεις δεν θα επιτρέψουν σε τρίτους να ανακατευτούν στις διμερείς σχέσεις τους.

Κατά συνέπεια, ο Τούρκος πρόεδρος προειδοποίησε την Ελλάδα να «αποφύγει τα όνειρα που θα κατέληγαν με λύπη, όπως έκαναν πριν από έναν αιώνα».

Ο Ερντογάν προέτρεψε την Αθήνα να σταματήσει τη στρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, τα οποία αποστρατικοποιήθηκαν βάσει διεθνών συμφωνιών:

«Δεν αστειεύομαι. Είμαι απόλυτα σοβαρός. Η Τουρκία όχι μόνο αρνείται να χάσει τα δικαιώματά της στο Αιγαίο, αλλά και δεσμεύεται να ασκήσει τα δικαιώματά της βάσει του διεθνούς δικαίου, όπως χρειάζεται, σχετικά με τη στρατιωτικοποίηση των νησιών».

Ο Μητσοτάκης, με τη σειρά του, επιδιώκει μια αντιτουρκική ατζέντα απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ επιμένει ότι δεν επιθυμεί κλιμάκωση των διμερών σχέσεων.

Επιπλέον, οι Έλληνες πολιτικοί παρουσιάζουν την Τουρκία ως «επεκτατική» και «επιθετική» όλο και πιο συχνά μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Εκτός από τη στρατιωτικοποίηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, η Ελλάδα, η οποία ενισχύθηκε από στρατιωτικές συνεργασίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γαλλία, άρχισε να μιλά για επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 μίλια (19 χιλιόμετρα).

Ο Ερντογάν διαπίστωσε ξεκάθαρα ότι η τρέχουσα τάση δεν ήταν βιώσιμη, προτρέποντας την Ελλάδα να «συγκεντρωθεί» και «να φροντίσει για τον εαυτό της». Ξεκαθάρισε λοιπόν ότι η Ελλάδα, όχι η Τουρκία, σαμποτάρει τη διαδικασία εξομάλυνσης που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2021.

Ο πρώην Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ηγείται του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ΣΥΡΙΖΑ, στην Ελλάδα, επανέλαβε τις προειδοποιήσεις του Ερντογάν, κατηγορώντας τον Μητσοτάκη ότι μετέτρεψε τη χώρα «από το κέντρο σταθερότητας και εμπιστοσύνης σε ένα δύσκολο τμήμα της Ανατολικής Μεσογείου σε προπορευόμενο φυλάκιο της Ανατολικής Μεσογείου για τη Δύση».

Ο ίδιος διευκρίνισε ως εξής: «Στην πραγματικότητα, είναι ένα απροστάτευτο φυλάκιο προώθησης γιατί (και ελπίζω να μην φτάσει ποτέ σε αυτό) εάν έπρεπε ποτέ να υπερασπιστούμε την κυριαρχία μας -ας μην κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας- θα είμαστε ολομόναχοι».

Ήταν μια λογική προειδοποίηση που θύμιζε στο κατεστημένο της ελληνικής πολιτικής την μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη κατάσταση.

Η Αθήνα τοποτεθεί τον εαυτό της σε μια γωνία κάνοντας δύο πράγματα ταυτόχρονα: Κατηγορεί την Άγκυρα για επιθετικότητα, κάτι που αντανακλά έναν υπερβολικό φόβο για την Τουρκία.

Ωστόσο, υιοθετεί επίσης μια εχθρική στάση απέναντι στην Άγκυρα στρατιωτικοποιώντας τα νησιά, διεκδικώντας 10 μίλια εναέριου χώρου και μιλώντας για 12 ναυτικά μίλια χωρικών υδάτων – όπως ακριβώς οι μαξιμαλιστικές απαιτήσεις της έναντι των εδαφικών δικαιοδοσιών στην Ανατολική Μεσόγειο και σχετικά με την Κύπρο.

Αυτή είναι μια παγίδα που έστησε η Ελλάδα στον εαυτό της.

Μπορεί ο Μητσοτάκης να σκέφτεται ότι απολαμβάνει την υποστήριξη των ΗΠΑ και της ΕΕ, αλλά ο Τσίπρας έχει δίκιο: η Αθήνα υπονόμευσε τις σχέσεις της με τη Ρωσία και την Κίνα για χάρη των σχέσεών της με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μετατράπηκε σε ένα «προχωρημένο φυλάκιο της Δύσης» στο όνομα της λήψης προφυλάξεων κατά της Τουρκίας.

Δεν μπορώ να πω αν η σημερινή κατάσταση εξυπηρετεί τα ελληνικά συμφέροντα.

Ωστόσο, δεν φαίνεται σοφό να μετατραπεί το Αιγαίο και η Ανατολική Μεσόγειος σε ένα στάδιο για τον ανταγωνισμό των πληρεξουσίων των μεγάλων δυνάμεων – αντί για μια περιοχή «ενέργειας και τουρισμού» που βασίζεται στη συνεργασία μεταξύ δύο γειτόνων.

Έχοντας ομαλοποιήσει τις σχέσεις της με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ (με τις σχέσεις με την Αίγυπτο αναμένεται να εξομαλυνθούν σύντομα), η Τουρκία υπονόμευσε την ελληνική προσπάθεια σχηματισμού μπλοκ στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ταυτόχρονα, δεν υπάρχει κυβέρνηση που η Άγκυρα δεν είναι διατεθειμένη να ανταγωνιστεί για να υπερασπιστεί τα εθνικά της συμφέροντα στο Αιγαίο.

Η Ελλάδα δεν μπορεί να αντικρούσει τα επιχειρήματα της Τουρκίας σχετικά με τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου αλλάζοντας τη νομοθεσία.

Όπως ανέφερε ο Yücel Acer, καθηγητής διεθνούς δικαίου, στην πιο πρόσφατη μελέτη του Ιδρύματος Πολιτικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών (SETA), οι συμφωνίες, μέσω των οποίων μεταφέρθηκαν αυτά τα νησιά στην Ελλάδα, περιελάμβαναν απαίτηση αποστρατικοποίησης.

Καταρχάς, το άρθρο 60 της Σύμβασης της Βιέννης για το Δίκαιο των Συνθηκών (1969) –στην οποία είναι συμβαλλόμενα μέρη και οι δύο χώρες– ορίζει ότι η ουσιώδης παραβίαση διμερούς ή πολυμερούς συνθήκης δίνει το δικαίωμα στο θιγόμενο μέρος να επικαλεστεί την παράβαση αυτή για να αναστείλει τη λειτουργία της συνθήκης του. εν μέρει ή εν όλω ή να το τερματίσει.

Και πάλι, το άρθρο 13 της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάνης, που σχετίζεται με την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, συνδέει την αποστρατικοποίηση με τη «διατήρηση της ειρήνης». Με άλλα λόγια, η αποστρατικοποίηση είναι σημαντική προϋπόθεση για τη μεταφορά των σχετικών νησιών στην Ελλάδα.

Επιπλέον, δεδομένου ότι οι Συνθήκες Ειρήνης των Παρισίων (1947), στις οποίες η Τουρκία δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος, δημιούργησαν ένα «αντικειμενικό καθεστώς», η Τουρκία συμμορφώνεται με τις υποχρεώσεις της βάσει αυτής της συνθήκης και σέβεται το καθεστώς των σχετικών νησιών.

Ως εκ τούτου, η Τουρκία πρέπει να θεωρείται ικανή να επικαλεστεί τα δικαιώματά της που έχουν τις ρίζες της στις συνθήκες.

Εν ολίγοις, η Αθήνα πρέπει να αποκαταστήσει το αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς των νησιών χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση – εκτός εάν θέλει να τεθεί υπό αμφισβήτηση η κυριαρχία της στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Στο άρθρο είναι προφανής η διαστρέβλωση που γίνεται στα λεγόμενα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα καθώς για καθαρά προπαγανδιστικούς λόγους επιχειρείται να φανεί ότι η αναθεωρητική πολιτική του ισλαμιστή προέδρου Ερντογάν είναι απολύτως δικαιολογημένη και σε αυτό δεν είναι παράλογος αφού «τα ίδια λένε» ακόμη και κορυφαίοι Έλληνες πολιτικοί

Πηγή dailysabah.com

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μητσοτάκης: «Τρέμει» την προκαταρκτική και λέει όχι – Δικαιολογίες για τα Τέμπη

Φάμελλος: Προκαταρκτική για τον Καραμανλή που θα τον παραπέμψει στη Δικαιοσύνη

Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα

Αντιπαράθεση του Φαραντούρη με τον Πορτοσάλτε στον «αέρα» του ΣΚΑΪ

Φαραντούρης: «Η δικαιοσύνη θα αποδοθεί – Η δημοκρατία θα νικήσει»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...