Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Μπέρμποκ αποκαλεί την Τουρκία «απαραίτητο εταίρο» και απλά της ζητάει «διάλογο» με την Ελλάδα

Η Μπέρμποκ αποκαλεί την Τουρκία «απαραίτητο εταίρο» και απλά της ζητάει «διάλογο» με την Ελλάδα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ένα μεγαλοπρεπες άδειασμα στην Ελλάδα επιφύλαξε η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, επισκεπτόμενη την Ελλάδα.

Όπως αναφέρει η DW η Μπέρμποκ συστήνει στην Τουρκία να λύσει τα προβλήματα της με την Ελλάδα με διάλογο, τηρώντας πολιτική ίσων αποστάσεων, ενώ την χαρακτηρίζει και «απαραίτητο εταίρο».

«Επισκέπτομαι στην Ελλάδα έναν από τους σημαντικότερους εταίρους της Γερμανίας στην Ευρώπη, στη στήριξη της Ουκρανίας, στην κοινή ευρωπαϊκή αντίσταση απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα αλλά και στον αγώνα κατά της κλιματικής κρίσης και της αποφασιστικής επέκτασης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας».

Με αυτά τα λόγια η Γερμανίδα υπ. Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ ξεκινά την επίσκεψή της σήμερα 28 και αύριο 29 Ιουλίου στην Αθήνα, για να μεταβεί στη συνέχεια, 29 και 30 Ιουλίου, σε Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα ανίστοιχα, γράφει η DW.

Ενόψει των συναντήσεων με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον ομόλογό της Νίκο Δένδια αλλά κυρίως ενόψει της συνάντησης με τον Τούρκο υπ. Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με θέμα μεταξύ άλλων την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο, η Αναλένα Μπέρμποκ ήδη από την πρώτη, γραπτή δήλωσή για το ταξίδι σε Ελλάδα και Τουρκία αναφέρει:

«Το μήνυμά μας στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα είναι ένα: τα προβλήματα πρέπει να επιλύονται με βάση τον διάλογο και όχι με κλιμάκωση της έντασης».

«Η Ελλάδα αξίζει την αλληλεγγύη μας»

Ως προς το υπόλοιπο πρόγραμμα της Αναλένα Μπέρμποκ στην Ελλάδα, ξεχωρίζουν οι πρώτες επισκέψεις της σε ιστορικά μνημεία της ναζιστικής κατοχής στην Αθήνα, το αρχηγείο της Γκεστάπο, την λεγόμενη Κομμαντατούρ και το μνημείο του Ολοκαυτώματος.

«Πολλοί Γερμανοί γνωρίζουν πολύ καλά την Ελλάδα ως προορισμό διακοπών» σημειώνει χαρακτηριστικά «αλλά πολύ λίγοι γνωρίζουν το μέγεθος της ενοχής που συσώρευσε η Γερμανία στην Ελλάδα με της θηριωδίες της κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής στο Β’ Παγκοσμίο Πόλεμο.

»Η διατήρηση της μνήμης ζωντανής είναι σημαντική για μένα διότι είναι η προϋπόθεση για ένα καλό, κοινό μέλλον».

Τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία, η Αναλένα Μπέρμποκ θα επισκεφθεί προσφυγικά κέντρα, στο Σχιστό Αττικής αλλά κι ένα κέντρο φιλοξενίας προσφύγων από τη Συρία και το Ιράκ έξω από την Άγκυρα.

Για την Ελλάδα ειδικότερα αναφέρει ότι θέλει να ακούσει επί τόπου προτάσεις και σκέψεις «για το πώς μπορούν να γίνουν ασφαλή τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης και για τους ανθρώπους που αναζητούν καταφύγιο επειδή κινδυνεύει η ζωή τους.

»Το έργο που προσφέρει η Ελλάδα είναι τεράστιο και αξίζει την αλληλεγγύη μας».

«Θεμελιώδεις διαφορές» με την Τουρκία

Όσο για την Τουρκία, την αποκαλεί «απαραίτητο εταίρο» με ιδιαίτερα στενές σχέσεις διαχρονικά με τη Γερμανία.

Στα θέματα που περιλαμβάνει η ατζέντα της Μπέρμποκ για την Τουρκία βρίσκονται, όπως αναφέρει η ίδια, ο συντονισμός εντός του ΝΑΤΟ και οι διαμεσολαβητικές προσπάθειες της Τουρκίας για την υπέρβαση της επισιτιστικής κρίσης.

Αλλά όχι μόνο: «Στην Τουρκία θα θέσω επίσης και τα ζητήματα, στα οποία έχουμε ορισμένες θεμελιώδεις διαφορές: τις στρατιωτικές επεμβάσεις στη Βόρεια Συρία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την εφαρμογή των υποχρεώσεων ως μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης.

»Και ως προς αυτά, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι δρόμοι μας συγκλίνουν και πάλι», αναφέρει η Αναλένα Μπέρμποκ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα

Νίκος Δένδιας: Πολιτικά εσφαλμένη και θεσμικά επικίνδυνη η πρόταση δυσπιστίας

Φάμελλος για Φλωρίδη: «Πολιτικός γενίτσαρος, … ακροδεξιός, … χωρίς ηθική»

Επίσκεψη Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου είχε σειρά συναντήσεων

Κώστας Αχ. Καραμανλής: Πέταξε και πάλι τη μπάλα στην εξέδρα για την τραγωδία στα Τέμπη

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...