Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Στην ΕΥΠ «κάποιοι» καταστρέφουν τα στοιχεία των παρακολουθήσεων – Αποκάλυψη ΕΦΣΥΝ

Στην ΕΥΠ «κάποιοι» καταστρέφουν τα στοιχεία των παρακολουθήσεων – Αποκάλυψη ΕΦΣΥΝ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Yπάρχει πανικός στο «σύστημα Μητσοτάκη» μετά την ανακοίνωση ελέγχων από την Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), όπως αναγράφεται χαρακτηριστικά στο πρωτοσέλιδο θέμα της ΕΦΣΥΝ.

Μάλιστα, ζητήθηκε από τους υπαλλήλους να παραδώσουν τα ειδικού τύπου υπηρεσιακά USB ασφαλείας (τα λεγόμενα iron keys) των παρακολουθήσεων, με σκοπό την καταστροφή τους.

Η εφημερίδα κάνει λόγο για πρωταγωνιστές-υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΥΠ που εντάσσονται στο στενό πρωθυπουργικό περιβάλλον και θέτει το ερώτημα αν ο διάδοχος του «παραιτηθέντα» Κοντολέοντα στην διεύθυνση της Υπηρεσίας Θεμιστοκλής Δεμίρης γνωρίζει τι ακριβώς επιχειρείται να γίνει.

Παράλληλα, θέτει το ζήτημα της εξέτασης των υπαλλήλων που εμπλέκονται στις υποκλοπές από την ΑΔΑΕ και την αναζήτηση στοιχείων και από τους ιδιώτες παρόχους, τις εταιρείες τηλεφωνίας.

Το ρεπορτάζ του Δ. Τερζή παραθέτει πληροφορίες για την «επιχείρηση εκκαθάρισης» που ενεργοποίησε η γνωστοποίηση της έρευνας από την ΑΔΑΕ.

Τον συντονισμό της επιχείρησης έχει αναλάβει υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΥΠ που προσδιορίζεται ως Α.Λ., στο οποίο επί ΝΔ έχει υπαχθεί το αρμόδιο τμήμα για τις επισυνδέσεις.

Η εντολή για καταστροφή πολλών αρχείων, κρίσιμων για την υπόθεση του σκανδάλου των υποκλοπών, δόθηκε από άλλο υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΥΠ, τον Δ.Μ., ο οποίος περιγράφεται ως «στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού εδώ και πολύ καιρό».

Ακόμη δύο υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΥΠ είναι αυτά που ζήτησαν από τους υπαλλήλους να παραδώσουν τα ειδικού τύπου υπηρεσιακά USB ασφαλείας (περιέχουν ειδικό hardware κωδικοποίησης για αυξημένη προστασία).

Υπογραμμίζεται η αναφορά στην ανησυχία πολλών υπαλλήλων, που αρνούνται να συμμετάσχουν στην καταστροφή αρχείων ανησυχώντας για το υπηρεσιακό τους μέλλον.

Στο ρεπορτάζ γίνεται επίσης εκτενής αναφορά σε διάφορα «περίεργα» φαινόμενα σε άλλα τμήματα και τομείς των μυστικών υπηρεσιών, από διορισμούς στρατιωτικών μέχρι παράδοξες επιλογές κτιριακών εγκαταστάσεων.

Είχε προηγηθεί η απόφαση η ΑΔΑΕ να προχωρήσει στη διεξαγωγή ελέγχων στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ), τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας της Ελληνικής Αστυνομίας (ΔΑΕΕΒ) και τη Διεύθυνση Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών της Ελληνικής Αστυνομίας (ΔΙΔΑΠ), κάτι και που η ίδια η Ανεξάρτητη Αρχή ανέφερε σε σχετικό δελτίο Τύπου που εξέδωσε.

Οι έλεγχοι ξεκινούν το αμέσως επόμενο διάστημα, ενώ η απόφαση για τη διεξαγωγή τους ελήφθη ομόφωνα από την Ολομέλεια της ΑΔΑΕ.

Αναλυτικά, στο σχετικό δελτίο Τύπου το οποίο η ΑΔΑΕ εξέδωσε αναφέρει τα εξής:

«Η Ολομέλεια της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) αποφάσισε ομόφωνα σήμερα, 29 Αυγούστου 2022, τη διεξαγωγή ελέγχων στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, στις ακόλουθες υπηρεσίες: Εθνική Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ), Διεύθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας της Ελληνικής Αστυνομίας (ΔΑΕΕΒ) και Διεύθυνση Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών της Ελληνικής Αστυνομίας (ΔΙΔΑΠ)».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Έκθεση-κόλαφος για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα – Οι δικαιολογίες της κυβέρνησης και το «καρφί» Κασσελάκη

Δολοφονία Λυγγερίδη: Εγκληματική οργάνωση με 158 μέλη πίσω από την επίθεση στον αστυνομικό – 60 συλλήψεις

Ενδοοικογενειακή βία στην Πάτρα, στο Αίγιο και στο Μεσολόγγι

Μυστήριο με τον θάνατο βρέφους ενός έτους στην Κω – Το παιδί έφερε τραύματα, προσήχθησαν οι γονείς

Συνελήφθη γνωστός μπασκετμπολίστας για ενδοοικογενειακή βία

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...