Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Τουρκία απείλησε με πόλεμο – Το ΥΠΕΞ απάντησε: Θα υπερασπιστούμε τα νόμιμα συμφέροντα και δικαιώματά μας

Η Τουρκία απείλησε με πόλεμο – Το ΥΠΕΞ απάντησε: Θα υπερασπιστούμε τα νόμιμα συμφέροντα και δικαιώματά μας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

«Η Τουρκία έχει κάθε δικαίωμα να υπερασπίζεται με κάθε νόμιμο μέσο τα συμφέροντα της, υπό την βασική αίρεση ότι αποδέχεται τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του αναφορικά με τα όσα ανακοίνωσε το τουρκικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας.

«Δεν έχει, όμως, κανένα δικαίωμα να παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο και να απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο (casus belli)», συνεχίζει το ελληνικό ΥΠΕΞ.

«Η Ελλάδα δεν προβάλει καμία διεκδίκηση έναντι της Τουρκίας.

»Τάσσεται υπέρ του διαλόγου στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.

»Θα υπερασπιστεί, όμως, τα νόμιμα συμφέροντα και δικαιώματα της εφόσον παραστεί η ανάγκη», καταλήγει η ελληνική διπλωματία.

Τουρκία: Θα χρησιμοποιήσουμε κάθε είδους νόμιμες μεθόδους για να προστατέψουμε τα συμφέροντά μας

Επισημοποίηση του αναθεωρητισμού μέσα από την συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου της Τουρκίας, που ολοκληρώθηκε νωρίτερα καθώς σύμφωνα με πληροφορίες στην ανακοίνωση που θα εκδοθεί, γίνεται λόγος για αποστρατικοποίηση των νησιών, καλούν διεθνείς δυνάμεις να μην βοηθούν την Ελλάδα σε εξοπλισμούς ενώ στο στόχαστρο μπαίνουν και οι ΗΠΑ σε σχέση με την άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι «η Τουρκία δεν θα διστάσει να εφαρμόσει κάθε είδους νόμιμη μέθοδο, που έχει στη διάθεσή της για την προστασία των συμφερόντων της έναντι της Ελλάδας».

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ Αριάνα Φερεντίνου συζητήθηκαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας «οι πρόσφατα αυξημένες προκλητικές ενέργειες της Ελλάδας» και στην ανακοίνωση αναφέρεται πως«“οι κύκλοι που ενθαρρύνουν την Ελλάδα να εξοπλίσει τα νησιά με μη στρατιωτικό καθεστώς καλούνται να επιστρέψουν στην κοινή λογική».

Επίσης όπως αναφέρουν «η Ελλάδα έκανε προκλητικά βήματα και πρέπει να τα σταματήσει».

Νέα ολομέτωπη επίθεση κατά της χώρας μας εξαπέλυσε νωρίτερα σήμερα ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο.

Η Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο του Τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας σε μια μακρά συνεδρίαση, μέσα σε ένα εξαιρετικά επιθετικό κλίμα που καλλιεργείται στην Άγκυρα.

Γαλλικές διπλωματικές πηγές ανέφεραν, ότι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των εννιά κρατών της νότιας Ευρώπης, που θα συναντηθούν στην Ισπανία, θα εκφράσουν τη στήριξή τους στην Ελλάδα, έναντι των τουρκικών απειλών.

Σε μία ακόμη κίνηση κλιμάκωσης της έντασης, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας στην Τουρκία συνεδρίασε υπό τον Ταγίπ Ερντογάν, έχοντας στο επίκεντρο την Ελλάδα. Τον τόνο είχε δώσει νωρίτερα ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.

«Η Ελλάδα, που είναι το πιο εμφανές παράδειγμα κακής γειτονίας, δυστυχώς συνεχίζει την επεκτατική και επιθετική της πολιτική με τις προκλητικές ενέργειες και ρητορική της» δήλωσε ο Χουλουσί Ακάρ.

Κοινό μήνυμα στην Άγκυρα αναμένεται να στείλουν, σύμφωνα με γαλλικές διπλωματικές πηγές, την Παρασκευή οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των εννέα χωρών της Ευρωμεσογειακής συνόδου, οι οποίοι θα συναντηθούν στο Αλικάντε της Ισπανίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ενημερώσει για την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας τους ομολόγους του, μεταξύ αυτών ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, αλλά και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντέρ Λάιεν

Κατά του αναθεωρητισμού τάχθηκε η πρόεδρος της Δημοκρατίας από το βήμα του Athens Democracy Forum

«Οι δικαιοπολιτικές κατακτήσεις του 2ου μισού του 20ου αιώνα υφίστανται την αυξανόμενη πίεση του σύγχρονου αναθεωρητισμού.

»Ο ψυχροπολεμικός διχασμός επιστρέφει με όρους θερμής σύγκρουσης» δήλωσε η κα Σακελλαροπούλου.

Είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα διαμηνύει η Αθήνα, που βάζει στο μικροσκόπιο και τις ενδεχόμενες επόμενες κινήσεις της Άγκυρας.

«Οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι για τα πάντα.

»Η Ελλάδα δεν θα παρασυρθεί σε αυτό.

»Έχουμε την αυτοπεποίθηση μιας ισχυρής χώρας που έχει το δίκιο με το μέρος της, τους συμμάχους της στο πλευρό της και την ικανότητα μέσα από μια συνειδητή πολιτική επιλογή ενίσχυσης της αποτρεπτικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων» υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

«Η κλιμάκωση έστω και λεκτική οφείλει να μας ανησυχεί και είμαστε σε εγρήγορση.

»Είμαστε προετοιμασμένοι για όλα τα ενδεχόμενα, από το πιο μικρό ως το πιο σοβαρό επεισόδιο» σημείωσε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.

Οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να είναι ενωμένες επισημαίνει ο τομεάρχης εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ.

«Οι πολιτικές δυνάμεις της Ελλάδας πρέπει να είναι ενωμένες, χωρίς αστερίσκους και fake news.

»Η Κυβέρνηση πρέπει να φροντίσει να εισπράττει κόστος η Τουρκία για την επιθετική της συμπεριφορά, δεν αρκούν ούτε οι κινήσεις επικοινωνίας, ούτε οι χλιαρές θετικές δηλώσεις των εταίρων μας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Για στάση Πόντιου Πιλάτου κατηγόρησε το ΝΑΤΟ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, μιλώντας σε συνεδρίαση των ευρωπαίων Σοσιαλιστών, παρουσία του Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Κάθε μέρα έχουμε μια σκληρή δήλωση πολεμικού χαρακτήρα εις βάρος της Ελλάδας.

»Μας προκαλεί εντύπωση που δεν βλέπετε τον ελέφαντα στο δωμάτιο!

»Πολλές φορές οι δηλώσεις σας ηχούν στα αυτιά του ελληνικού λαού ως δηλώσεις Πόντιου Πιλάτου» τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης.

«Με ποιον τρόπο θα απαντήσουμε στην επιθετικότητα; με ανταλλάγματα όπως λένε; ή με τις εθνικιστικές κορώνες που ακούσαμε εδώ ότι για όλα φταίει ο τουρκικός λαός- εθνικιστικές παρωπίδες Βελόπουλου;» σημείωσε ο Νίκος Καραθανασόπουλος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ.

«Τα πτητικά μέσα που φέρνουν φωτογραφικές μηχανές που φωτογραφίζει τον αέριο χώρο σου, πρέπει να τα καταρρίψουμε.

»Καταρρίψτε τα drowns τώρα» ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του προέδρου της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκου Βελόπουλου.

«Είναι δεδομένο ότι σε μια τέτοια περίοδο που νιώθει ανασφάλεια θα δημιουργεί εντάσεις με τη χώρα μας.

»Εμείς πρέπει να είμαστε ενωμένοι» υπογράμμισε ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης.

Εν τω μεταξύ, για μια ακόμη ημέρα η τουρκική πολεμική αεροπορία συνεχίζει να προκαλεί με υπέρπτηση που έγινε το μεσημέρι πάνω από τη νησίδα Κίναρο. Συνολικά καταγράφηκαν 54 παραβιάσεις.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μητσοτάκης: Στις 13 Μαΐου η συνάντηση μου με τον Ερντογάν στην Άγκυρα

Οι Τούρκοι έτοιμοι για «τσαμπουκά» για το θαλάσσιο πάρκο στο Αιγαίο

H Χαμάς εξήρε τον «αδελφό» Ερντογάν – Αυτά τα ξεφτιλίκια να τα βλέπουν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Τζιχαντιστική υστερία Ερντογάν: Η Χαμάς είναι όπως οι Τούρκοι που πέταξαν τους Έλληνες στη θάλασσα

Οι Τούρκοι «σάλταραν» με τη δημιουργία αντι-drone ομπρέλας πάνω από το Αιγαίο – «Οι Μπαρμπαρόσα της Γαλάζιας Πατρίδας»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...