ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Σε μια κρίσιμη περίοδο για τη Συρία, με την αστάθεια και τις πολιτικές εξελίξεις να βρίσκονται στο επίκεντρο, δύο σημαντικές συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα μεταξύ Ελλήνων πολιτικών αρχηγών και του συμπροέδρου του Συριακού Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης (PYD), Gharib Hassou. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Φάμελλος, και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, συζήτησαν με τον κ. Hassou τις προοπτικές για μια δημοκρατική, ειρηνική και συμπεριληπτική Συρία, υπογραμμίζοντας τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και τη στήριξη στα δίκαια αιτήματα των Κούρδων.
Ανδρουλάκης: Στήριξη στα δίκαια αιτήματα των Κούρδων της Συρίας
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, υποδέχθηκε τον συμπρόεδρο του Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης Συρίας (PYD), Gharib Hassou, και μέλη του κόμματος στο γραφείο του στη Βουλή.

Σύμφωνα με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η συζήτηση επικεντρώθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Συρία και η ευρύτερη Μέση Ανατολή, ιδιαίτερα μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ και τις πρόσφατες εξελίξεις στη Δαμασκό.
Ο κ. Ανδρουλάκης υπογράμμισε τους ισχυρούς δεσμούς φιλίας μεταξύ των λαών και τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Δεσμευτήκαμε να προωθήσουμε τα δίκαια αιτήματα των Κούρδων της Συρίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με στόχο τη δημιουργία ενός δημοκρατικού και συμπεριληπτικού συστήματος διακυβέρνησης», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Συνάντηση Φάμελλου με τον συμπρόεδρο του PYD: Η Συρία σε κρίσιμη καμπή
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Φάμελλος, συναντήθηκε την Παρασκευή 23 Μαΐου με τον συμπρόεδρο του Συριακού Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης (PYD), Gharib Hassou, σε μια συνάντηση που επικεντρώθηκε στις εξελίξεις στη Συρία και τις προοπτικές για το μέλλον της.

«Η Συρία βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Οι πληροφορίες καταδεικνύουν έντονη αστάθεια και ανασφάλεια για τους πολίτες της.
»Είναι επιτακτική η ανάγκη για μια νέα πορεία, με επίκεντρο τη δημοκρατία, την ειρήνη και την κοινωνική δικαιοσύνη», υπογράμμισε ο κ. Φάμελλος.
Πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει επανειλημμένα τονίσει την ανάγκη για μια Συρία που θα βασίζεται σε δημοκρατικές αρχές, θα αγκαλιάζει την πολυπολιτισμικότητα και θα λειτουργεί με ομοσπονδιακό μοντέλο, όπου όλοι οι λαοί της θα απολαμβάνουν ίσα δικαιώματα και θα συμμετέχουν ισότιμα στη λήψη αποφάσεων.
Ο κ. Φάμελλος εξέφρασε τη στήριξή του στο δικαίωμα των Κούρδων της Συρίας για αυτοδιάθεση και πολιτική εκπροσώπηση, καλώντας την ελληνική κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλίες για την προώθηση αυτών των αξιών στην περιοχή.
«Η Ελλάδα, με την πλούσια ιστορία της στους αγώνες για ελευθερία και δικαιοσύνη, έχει χρέος να υποστηρίξει τις προσπάθειες για μια ειρηνική και δημοκρατική Συρία.
»Έχουμε προτείνει συγκεκριμένες δράσεις που πρέπει να αναλάβει η κυβέρνηση, καθώς οι εξελίξεις στη Συρία μας αφορούν άμεσα και δεν μπορούμε να παραμένουμε αποστασιοποιημένοι», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Σχέση Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF)
Το Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) και οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) συνδέονται στενά στο πλαίσιο του Συριακού Εμφυλίου Πολέμου, με το PYD να αποτελεί την πολιτική δύναμη και τις SDF τον στρατιωτικό βραχίονα που προωθεί τις κουρδικές φιλοδοξίες για αυτονομία και δημοκρατία στη Συρία.

Πολιτική και Στρατιωτική Σύνδεση: Το PYD, ιδρυμένο το 2003, είναι κουρδικό πολιτικό κόμμα που προωθεί τη δημοκρατική συνομοσπονδία στη βόρεια Συρία (Ροζάβα).
Οι SDF, που ιδρύθηκαν το 2015, είναι πολυεθνική στρατιωτική συμμαχία με πυρήνα τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG/YPJ), τη στρατιωτική πτέρυγα του PYD.

Ιδεολογία και Διοίκηση: Το PYD παρέχει το ιδεολογικό πλαίσιο (δημοκρατικός συνομοσπονδισμός) και διοικεί τις περιοχές που ελέγχουν οι SDF μέσω της Αυτόνομης Διοίκησης της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας (AANES).

Στρατηγική Συνεργασία: Οι SDF, με την υποστήριξη του PYD, έχουν καταπολεμήσει το ISIS με τη βοήθεια των ΗΠΑ, ενισχύοντας τη θέση του PYD διεθνώς. Ωστόσο, η σχέση τους προκαλεί εντάσεις με την Τουρκία λόγω της σύνδεσης με το PKK.
Πρόσφατες Εξελίξεις: Το 2025, οι SDF συμφώνησαν με τη νέα συριακή κυβέρνηση για ενσωμάτωση των θεσμών τους στο συριακό κράτος, με το PYD να συνεχίζει να εκπροσωπεί τα κουρδικά συμφέροντα.
Η σχέση PYD-SDF είναι αλληλένδετη, με το PYD να καθοδηγεί πολιτικά και τις SDF να εξασφαλίζουν στρατιωτική παρουσία.



































































































