ΙράνΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΤεχνητή ΝοημοσύνηΙσλαμικό ΚράτοςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Με τη «βούλα» Μητσοτάκη παραμένει η ακρίβεια το καλοκαίρι

Με τη «βούλα» Μητσοτάκη παραμένει η ακρίβεια το καλοκαίρι
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Τέλος το πλαφόν στα σούπερ μάρκετ με προσωπική υπογραφή Κυριάκου Μητσοτάκη. Φθηνές υποσχέσεις για μειώσεις από Σεπτέμβριο, χωρίς καμία απολύτως δέσμευση.

Με την προσωπική σφραγίδα και «βούλα» του Κυριάκου Μητσοτάκη, οι Έλληνες καταναλωτές καταδικάζονται σε ένα ακόμα καλοκαίρι ακραίας ακρίβειας.

Η ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 29/06 στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό κατέληξε στην επίσημη ανακοίνωση για την οριστική κατάργηση του πλαφόν στο μεικτό περιθώριο κέρδους από την 1η Ιουλίου, την ίδια ώρα που βαφτίστηκε «συμφωνία» ένα δίμηνο «πάγωμα» των τιμών στα σούπερ μάρκετ.

Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη νομιμοποιεί τις ήδη απλησίαστες τιμές, ξεκαθαρίζοντας στους πολίτες ότι μέσα στο καλοκαίρι δεν πρόκειται να δουν καμία μείωση στα βασικά αγαθά, παρά μόνο μια απλή διατήρηση των σημερινών, ήδη διογκωμένων τιμών.

Το ρίσκο της πλήρους ασυδοσίας

Το χειρότερο, ωστόσο, είναι ότι ο Πρωθυπουργός αφήνει τους καταναλωτές εντελώς απροστάτευτους απέναντι στην αισχροκέρδεια.

Με την απόφαση να καταργηθεί οριστικά το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους, η αγορά απελευθερώνεται πλήρως.

Χωρίς καμία θεσμική δέσμευση και χωρίς καμία εγγύηση, ο κίνδυνος για νέο κύμα ανατιμήσεων και αυξήσεων μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού είναι πλέον παραπάνω από υπαρκτός.

Ενώ τα νοικοκυριά γονατίζουν από το δυσβάσταχτο κόστος ζωής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέγει να αποσύρει ακόμα και τα υποτυπώδη αναχώματα, παραδίδοντας την αγορά στις διαθέσεις των μεγάλων αλυσίδων και των βιομηχάνων.

Ποιοι υπέγραψαν το «πάγωμα» της κοροϊδίας

Η σύνθεση της συνάντησης στο Μαξίμου είναι ενδεικτική για το πώς μεθοδεύτηκε η παράδοση της αγοράς στους ισχυρούς.

Στη σύσκεψη της Δευτέρας, στο πλευρό του Κυριάκου Μητσοτάκη, συμμετείχαν ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος, καθώς και η διοικήτρια της Ανεξάρτητης Αρχής Ελέγχου της Αγοράς και Προστασίας του Καταναλωτή, Δέσποινα Τσαγγάρη.

Απέναντί τους βρέθηκε σύσσωμη η ηγεσία της εγχώριας αγοράς και της βιομηχανίας τροφίμων: ο πρόεδρος του ΣΕΒ Σπύρος Θεοδωρόπουλος, ο πρόεδρος του ΣΕΒΤ Ιωάννης Γιώτης, ο πρόεδρος της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας Γιάννης Μασούτης, καθώς και ο Γενικός Διευθυντής της Ένωσης, Απόστολος Πεταλάς.

Από κοινού, κυβέρνηση και επιχειρηματικοί όμιλοι «συμφώνησαν» να αφήσουν απείραχτο το καθεστώς της ακρίβειας για τους επόμενους δύο μήνες.

Επικοινωνιακά τεχνάσματα και αόριστες υποσχέσεις

Για να χρυσώσει το χάπι, το επικοινωνιακό επιτελείο του Μαξίμου κάνει λόγο για διατήρηση κάποιων υποτιθέμενων μειώσεων σε 2.000 κωδικούς προϊόντων.

Ωστόσο, τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και το υπουργείο Ανάπτυξης αποφεύγουν συστηματικά να δώσουν συγκεκριμένα στοιχεία για το ποια είναι αυτά τα προϊόντα και ποιο είναι το πραγματικό όφελος για την τσέπη του πολίτη, την ώρα που οι τιμές στα ράφια συνεχίζουν να καίνε.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, έσπευσε να χαρακτηρίσει το πλαφόν «αγρίως παρεμβατικό», ευθυγραμμιζόμενος πλήρως με τις επιθυμίες των βιομηχάνων και των ιδιοκτητών σούπερ μάρκετ.

Η κυβέρνηση καταργεί το μέτρο χωρίς να έχει κανένα απολύτως σχέδιο για την επόμενη ημέρα, μεταθέτοντας τις όποιες νεφελώδεις υποσχέσεις για έναν «νέο κύκλο μειώσεων» στις καλένδες του Σεπτεμβρίου.

Μετάθεση ευθυνών για το φθινόπωρο

Σύμφωνα με το κυβερνητικό αφήγημα, μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, η κυβέρνηση θα καθίσει ξανά στο τραπέζι με τη βιομηχανία και τα σούπερ μάρκετ για να «προετοιμάσουν» τις μειώσεις. Πρόκειται για μια απόλυτη μετάθεση ευθυνών, καθώς:

-Δεν υπάρχει κανένας συγκεκριμένος στόχος.

-Δεν υπάρχει κανένα σαφές χρονοδιάγραμμα εφαρμογής.

-Δεν υπάρχει καμία εικόνα για το εύρος των παρεμβάσεων.

Ακόμα και η επένδυση στην αποκλιμάκωση των διεθνών τιμών του πετρελαίου χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για να κερδίσει η κυβέρνηση πολιτικό χρόνο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζητά για άλλη μια φορά από τους πολίτες να κάνουν υπομονή, την ώρα που η λήξη του πλαφόν από την 1η Ιουλίου αφήνει ορθάνοιχτη την πόρτα για νέα κερδοσκοπικά παιχνίδια στην πλάτη της ελληνικής κοινωνίας.

Η ακρίβεια του καλοκαιριού έχει, πλέον, ονοματεπώνυμο.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Βόμβα μεγατόνων στη ΝΔ: Ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού ζητά πίσω τον Σαμαρά και κατάργηση του γάμου ομοφύλων

Μητσοτάκης: Κυριακάτικη ανάρτηση-αυτοαποθέωση και έλλειψη αυτοκριτικής για την επταετία του

Ν. Δένδιας: Αλλάζουν όλα στον τομέα της Άμυνας, για μια πατρίδα ισχυρή και ασφαλή, για μια χώρα ανθεκτική

Έντρομος ο 86χρονος Ανδρέας Δρυμιώτης για τον «κίνδυνο» να πάει φυλακή ο Μητσοτάκης με 25%

Η Άννα της ΕΛ.Α.Σ. διέλυσε τα κυβερνητικά παραμύθια με το PosoKanei κι απάντησε στην «τρομοκρατία» του «εκσυγχρονιστή» Στουρνάρα (βίντεο)

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Υδρίτες Μεθανίου: Στην ελληνική ΑΟΖ τα μεγαλύτερα αποθέματα στην Ευρώπη
​Οι υδρίτες μεθανίου, γνωστοί και ως μεθανυδρίτες ή κλειθρίτες, είναι στερεές κρυσταλλικές δομές που σχηματίζονται...