ΙράνΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΤεχνητή ΝοημοσύνηΙσλαμικό ΚράτοςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αλ. Τσίπρας: Εθνικές προτεραιότητες στις επενδύσεις! Φάρμακα, βιοτεχνολογία, ποιοτικά τρόφιμα, αμυντική βιομηχανία, δίκτυα – Όποιος παραβιάζει τους κανόνες ΤΕΛΟΣ

Αλ. Τσίπρας: Εθνικές προτεραιότητες στις επενδύσεις! Φάρμακα, βιοτεχνολογία, ποιοτικά τρόφιμα, αμυντική βιομηχανία, δίκτυα – Όποιος παραβιάζει τους κανόνες ΤΕΛΟΣ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Στην εκδήλωση της Ελληνικής Αριστερής Συμπαράταξης (ΕΛ.Α.Σ.) στο Porto Palace στη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος του κόμματος και πρώην πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, παρουσίασε τους βασικούς άξονες του οικονομικού προγράμματος του σχηματισμού, εστιάζοντας σε μια νέα βιομηχανική πολιτική.

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι η νέα βιομηχανική πολιτική δεν βασίζεται σε ευνοϊκές μεταχειρίσεις επιχειρηματιών, αλλά στην ανάδειξη των παραγωγικών δυνατοτήτων που έχει ανάγκη η χώρα, δομημένη πάνω σε τρεις θεμελιώδεις αρχές:

Εθνικές Προτεραιότητες: Καθορισμός των τομέων στους οποίους η Ελλάδα οφείλει να έχει παραγωγική επάρκεια σε ορίζοντα δεκαετίας, όπως τα φάρμακα, η βιοτεχνολογία, τα ποιοτικά τρόφιμα, ο ενεργειακός εξοπλισμός, τα συστήματα αποθήκευσης, η ναυτιλιακή τεχνολογία, τα κρίσιμα υλικά, τα αμυντικά προϊόντα και τα σύγχρονα δίκτυα μεταφορών.

Σε αυτούς τους τομείς προτείνεται να διοχετευθούν η χρηματοδότηση, η έρευνα, οι υποδομές και η εκπαίδευση, με ετήσιο δημόσιο απολογισμό και συγκεκριμένο προϋπολογισμό.

Μακροπρόθεσμες Δημόσιες Επενδύσεις: Στοχευμένη ενίσχυση νέων τεχνολογιών και μεγάλων υποδομών με υψηλή προστιθέμενη αξία, με την πρόβλεψη ότι τα οφέλη από τις επιτυχημένες δημόσια χρηματοδοτούμενες επενδύσεις θα επιστρέφουν εν μέρει στην κοινωνία.

Αυστηρή Αξιολόγηση και Ρήτρες: Πλήρης διαφάνεια στα ποσά και τους δικαιούχους, με απαρέγκλιτη προϋπόθεση τη δημιουργία σταθερών θέσεων εργασίας, την εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων, τη μεταφορά τεχνολογίας και την ενίσχυση των εξαγωγών. Σε περίπτωση παραβίασης των όρων, προβλέπεται η επιστροφή των κονδυλίων και ο αποκλεισμός από μελλοντικές χρηματοδοτήσεις.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΕΛ.Α.Σ. έθεσε τρεις κεντρικούς στόχους για την οικονομία: την αύξηση των επενδύσεων στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, τη ενδυνάμωση της μεταποίησης και την αύξηση των δαπανών για την έρευνα κοντά στο 2% του ΑΕΠ.

Τι είπε ο Αλέξης Τσίπρας:

«Τι σημαίνει, όμως, νέα βιομηχανική πολιτική; Σημαίνει ότι δεν επιλέγουμε φίλους επιχειρηματίες. Επιλέγουμε τις παραγωγικές δυνατότητες που χρειάζεται η χώρα.

»Και στηρίζεται σε τρεις αρχές: Καταρχήν, εθνικές προτεραιότητες.

»Τι πρέπει να μπορεί να παράγει η Ελλάδα σε δέκα χρόνια από σήμερα;

»Φάρμακα και βιοτεχνολογία. Ποιοτικά τρόφιμα. Ενεργειακό εξοπλισμό και συστήματα αποθήκευσης.

»Ναυτιλιακή τεχνολογία. Κρίσιμα υλικά.

»Αμυντικά προϊόντα και σύγχρονα δίκτυα μεταφορών.

»Εκεί κατευθύνουμε τη χρηματοδότηση, την έρευνα, τις υποδομές και την εκπαίδευση.

»Με συγκεκριμένο προϋπολογισμό και δημόσιο απολογισμό κάθε χρόνο.

»Δεύτερον, το κράτος επενδύει μακροπρόθεσμα και με τόλμη στην προστιθέμενη αξία.

»Στηρίζει νέες τεχνολογίες, μεγάλες υποδομές και επενδύσεις που αποδίδουν σε βάθος χρόνου.

»Και όταν μια επένδυση που χρηματοδότησε ο πολίτης πετυχαίνει, ένα μέρος του οφέλους επιστρέφει στην κοινωνία.

»Τρίτον, ούτε ένα ευρώ δημόσιου χρήματος χωρίς όρους.

»Κάθε επιχείρηση που χρηματοδοτείται οφείλει να δημιουργεί αξία και σταθερές θέσεις εργασίας στην Ελλάδα.

»Να εφαρμόζει τις συλλογικές συμβάσεις.

»Να μεταφέρει τεχνολογία και να ενισχύει τις εξαγωγές. Όλα τα ποσά και οι δικαιούχοι θα είναι φανερά και δημόσια.

»Όποιος παραβιάζει τους όρους, επιστρέφει τα χρήματα και αποκλείεται από νέα χρηματοδότηση.

»Και βάζουμε τρεις καθαρούς στόχους: Επενδύσεις στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ισχυρότερη μεταποίηση, έρευνα κοντά στο 2% του ΑΕΠ».

Δείτε τι είπε ο Αλέξης Τσίπρας:

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Αλ. Τσίπρας: Φθηνή ενέργεια για όλους – Τέλος στη λεηλασία του ελληνικού λαού – Ολοκλήρωση της διασύνδεσης των νησιών

Αλ. Τσίπρας: «Οι Έλληνες δουλεύουμε περισσότερες ώρες από σχεδόν όλους τους Ευρωπαίους»

Αλ. Τσίπρας: Η διαφθορά του «Επιτελικού Κράτους» διώχνει την Ελλάδα από την ΕΕ – «Διαφθορά ή εντιμότητα;»

Ο Αλ. Τσίπρας τελειώνει τη νεοφιλελεύθερη κερδοσκοπία στην εκπαίδευση: «Φοιτητική υποτροφία 500 ευρώ τον μήνα» – «Καταργούμε τις Πανελλαδικές»

Έκθεση του ΟΗΕ αναφέρει ότι η Συρία κατασκεύαζε πυρηνικό αντιδραστήρα επί καθεστώτος Μπασάρ αλ Άσαντ

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Υδρίτες Μεθανίου: Στην ελληνική ΑΟΖ τα μεγαλύτερα αποθέματα στην Ευρώπη
​Οι υδρίτες μεθανίου, γνωστοί και ως μεθανυδρίτες ή κλειθρίτες, είναι στερεές κρυσταλλικές δομές που σχηματίζονται...