Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τεχνολογία 5G εν πτήσει – Επικοινωνίες στα αεροπλάνα και Wi-Fi στους δρόμους, με αποφάσεις της Κομισιόν

Τεχνολογία 5G εν πτήσει – Επικοινωνίες στα αεροπλάνα και Wi-Fi στους δρόμους, με αποφάσεις της Κομισιόν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Οι αεροπορικές εταιρείες θα μπορούν πλέον να παρέχουν την τελευταία τεχνολογία πέμπτης γενιάς (5G) στα αεροσκάφη τους, παράλληλα με τις κινητές τεχνολογίες προηγούμενων γενεών, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επικαιροποίησε την εκτελεστική απόφαση της σχετικά με το ραδιοφάσμα για τις κινητές επικοινωνίες επί αεροσκαφών, ορίζοντας συγκεκριμένες συχνότητες για την τεχνολογία 5G εν πτήσει.

Έτσι, οι επιβάτες των πτήσεων στην ΕΕ θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα χαρακτηριστικά και τις δυνατότητες των κινητών τους τηλεφώνων, ακριβώς όπως στα επίγεια δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 5G.

Η τεχνολογία 5G θα καταστήσει δυνατές καινοτόμες υπηρεσίες για τους καταναλωτές και ευκαιρίες ανάπτυξης για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.

Από το 2008, μια εκτελεστική απόφαση της Επιτροπής έχει δεσμεύσει ορισμένες συχνότητες για τις κινητές επικοινωνίες στα αεροσκάφη, επιτρέποντας στις αεροπορικές εταιρείες να παρέχουν υπηρεσίες ανταλλαγής μηνυμάτων, τηλεφωνικών κλήσεων και δεδομένων στους επιβάτες των πτήσεων στην ΕΕ.

Η επικαιροποίηση της εκτελεστικής απόφασης της Επιτροπής σχετικά με τις κινητές επικοινωνίες επί των αεροσκαφών ανοίγει τον δρόμο για την ευρεία ανάπτυξη υπηρεσιών 5G.

Η υπηρεσία παρέχεται εντός της καμπίνας αεροσκαφών που διαθέτουν ειδικό εξοπλισμό δικτύου (τη λεγόμενη «πικοκυψελίδα»), ο οποίος συνδέει τους χρήστες και δρομολογεί τις κλήσεις, τα γραπτά μηνύματα και τα δεδομένα, συνήθως μέσω δορυφορικού δικτύου, μεταξύ του αεροσκάφους και του επίγειου κινητού δικτύου.

Ακόμη, η Επιτροπή τροποποίησε μια εκτελεστική απόφαση σχετικά με τις ζώνες συχνοτήτων 5 GHz, η οποία καθιστά διαθέσιμες ζώνες συχνοτήτων για Wi-Fi στις οδικές μεταφορές, π.χ. στα αυτοκίνητα και τα λεωφορεία.

Η τροποποιητική απόφαση ανοίγει τον δρόμο για καινοτομίες στην αυτοκινητοβιομηχανία και, ενδεχομένως, για εφαρμογές μετασύμπαντος (metaverse).

Σύμφωνα με την τροποποίηση της εκτελεστικής απόφασης, τα κράτη μέλη θα καταστήσουν διαθέσιμες τις ζώνες συχνοτήτων 5 GHz για χρήση σε οδικά οχήματα το συντομότερο δυνατόν και το αργότερο έως την 30ή Ιουνίου 2023.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μακρόν: «Ίσως χρειαστεί στρατός στην Ουκρανία» – «Μεσαίου μεγέθους δύναμη η Ρωσία»

FOCUS: Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η Ελλάδα για «ανεπαρκή» μέτρα για τις φυσικές καταστροφές

Οι γυναίκες στην ΕΕ ζουν 5,4 χρόνια περισσότερο από τους άνδρες – Τι ισχύει για την Ελλάδα

Φον ντερ Λάιεν: Στο Κάιρο στις 17 Μαρτίου μαζί με Μητσοτάκη, Μελόνι και Ντε Κροο

NASA και Boeing κατασκευάζουν «πράσινο» επιβατηγό αεροσκάφος

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr