Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η σορός του Αριέλ Σαρόν σε λαϊκό προσκύνημα

Η σορός του Αριέλ Σαρόν σε λαϊκό προσκύνημα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αριέλ Σαρόν, Γιασέρ Αραφάτ, Ισραήλ, Κνέσετ,

Βυθισμένοι στο πένθος είναι το Ισραήλ και ο λαός του για το θάνατο του πρώην πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν, ο οποίος κατέληξε χθες μετά από οκτώ χρόνια σε κώμα. Τηλεοράσεις, ραδιόφωνα και εφημερίδες κάνουν εκτενείς αναφορές στη ζωή και το έργο του με μαρτυρίες πολιτικών, φίλων αλλά και στρατιωτικών.

Η σορός του Σαρόν βρίσκεται από το πρωί στην Κνέσετ (ισραηλινή βουλή), όπου έχει εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα. Οι Ισραηλινοί προσέρχονται ανά χιλιάδες για να πουν το τελευταίο αντίο. Μάλιστα, οι αρχές έχουν προβλέψει τη μετάβασή τους με ειδικά λεωφορεία για να αποφευχθεί το μποτιλιάρισμα και να μη διαταραχθεί η ιερότητα της στιγμής.

Αύριο, η επίσημη νεκρώσιμη τελετή θα γίνει επίσης στην Κνέσετ. Ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανγιάχου, ο πρόεδρος Σιμόν Πέρες και μέλη της οικογένειας του Σαρόν θα λάβουν το λόγο για να εκφωνήσουν τον επικήδειο. Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα εκπροσωπήσει τις ΗΠΑ. Παρών θα είναι επίσης ο πρώην πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας Τόνυ Μπλερ και εκπρόσωποι πολλών άλλων χωρών.

Στη συνέχεια, η σορός θα μεταφερθεί με στρατιωτικές τιμές στο ράντσο του στο νότιο Ισραήλ, όπου και θα γίνει η ταφή.

Καμία άλλη προσωπικότητα του Ισραήλ δεν είναι τόσο αμφιλεγόμενη όσο αυτή του Σαρόν. Κυρίως για τους Παλαιστίνιους ενσαρκώνει τον φανατικό Ισραηλινό, τον κατακτητή. Το 2001, με την επιδεικτική του παρουσία στο τέμενος Αλ Άκσα, που είναι ο πιο ιερός τόπος για τους Μουσουλμάνους, πυροδότησε τη δεύτερη Ιντιφάντα. Τα όσα είχε πει τότε, ήχησαν σκωπτικά στα αυτιά των Παλαιστινίων. «Ήρθα εδώ με ένα μήνυμα ειρήνης. Πιστεύω ότι μπορούμε να ζήσουμε μαζί με τους Παλαιστίνιους».

Την ίδια ώρα καλούσε στην οικοδόμηση κι άλλων εβραϊκών οικισμών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. «Πάρτε υπό την κατοχή σας όσους περισσότερους λόφους της Δυτικής Όχθης μπορείτε, γιατί αυτό που τώρα έχουμε, μας ανήκει, αυτό που δεν έχουμε θα αναγκαστούμε να το επιστρέψουμε στους Παλαιστίνιους».

Ο Σιμόν Σάιν, παλαιός πρέσβης του Ισραήλ στη Γερμανία, που είχε ζήσει το Σαρόν από πολύ κοντά, πιστεύει ότι πήρε πολλές ατυχείς και λανθασμένες αποφάσεις και άφησε βαριά κληρονομιά στη χώρα. «Η εποικιστική πολιτική του Σαρόν ήταν το μεγαλύτερο αδύνατο σημείο του και το μεγαλύτερο εμπόδιο στο δρόμο για μια ειρηνευτική συμφωνία με τους Παλαιστίνιους», είπε στην Huffington Post.

Ο Αριέλ Σαρόν υποστήριξε με επιμονή και σκληρότητα τα συμφέροντα της χώρας του, ήταν αυτός που ξεκίνησε την οικοδόμηση του λεγόμενου Τοίχους της Ντροπής γύρω από τη Δυτική Όχθη και στη συνέχεια αυτός που απέκλεισε τον Γιασέρ Αραφάτ στο αρχηγείο του, στη Μουκάτα της Ραμάλα, το οποίο και βομβάρδισε. Ο λόγος τώρα ανήκει στον ιστορικό του μέλλοντος.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Γερμανία: Παλαιστινιακό κράτος ναι, αλλά χωρίς Χαμάς

Το Ισραήλ δεν θα εγκρίνει πλέον τις αυτοκινητοπομπές της UNRWA με τρόφιμα προς το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας

Μακρόν σε Νετανιάχου: Η «εξαναγκαστική μεταφορά του πληθυσμού [των Γαζαίων] συνιστά έγκλημα πολέμου»

Η Χαμάς ανακοίνωσε ότι πέθανε Ισραηλινός όμηρος λόγω έλλειψης φαρμάκων και τροφής

Ο Ερντογάν απείλησε να στείλει στον Αλλάχ τον Νετανιάχου: «Ο Κύριός μας να τον κάνει να υποφέρει»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr