Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Στρατός της Συρίας και Χεζμπολάχ νικάνε τους τζιχαντιστές στη Ζαμπάντανι (βίντεο)

Στρατός της Συρίας και Χεζμπολάχ νικάνε τους τζιχαντιστές στη Ζαμπάντανι (βίντεο)
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο στρατός της Συρίας με τη σύμμαχό του τη σιιτική λιβανέζικη οργάνωση Χεζμπολάχ, κατάφερε νέες νίκες κατά των τζιχαντιστών, προχωρώντας βαθύτερα μέσα στην πόλη Ζαμπάντανι, δύο εβδομάδες μετά την έναρξη της επιχείρησης για την ανακατάληψή της από τους τζιχαντιστές.

zabadani_syria2

Ο έλεγχος της πόλης, η οποία βρίσκεται περίπου 45 χλμ. βορειοδυτικά της πρωτεύουσας Δαμασκού, θεωρείται κρίσιμος για την εδραίωση του ελέγχου της κυβέρνησης στις περιοχές που συνδέουν τη Συρία με τον Λίβανο.

zabadani_syria Πανοραμική εικόνα της πόλης Ζαμπάντανι, από πλάνα της Αλ Κάιντα, με τις συνοικίες να “φλέγονται” από τις σφοδρές μάχες.

Η πόλη Ζαμπάντανι, άλλοτε δημοφιλές θέρετρο, βρίσκεται στον κυριότερο αυτοκινητόδρομο που συνδέει τη Βηρυτό με τη Δαμασκό.

Μαχητές της Χεζμπολάχ και μονάδες του συριακού στρατού, με τη βοήθεια διαφόρων ενισχύσεων συριακής πολιτοφυλακής και εθελοντών, προέλασαν κι έφθασαν κοντά στο κέντρο της Ζαμπάντανι βοηθούμενοι από πυρά βαρέος πυροβολικού και με την υποστήριξη της αεροπορίας, η οποία σφυροκόπησε θέσεις των τζιχαντιστών.

Εικόνες σε βίντεο που δημοσιοποίησε ο συριακός στρατός δείχνουν μονάδες του στην καρδιά της νοτιοανατολικής συνοικίας Σουλτάνι, όπου επικεντρώνονται οι οδομαχίες. Δείτε το βίντεο όπως παρουσιάστηκε στη συριακή τηλεόραση:

Τζιχαντιστές ανέφεραν ότι περίπου 500 οικογένειες βρίσκονται ακόμη μέσα στη Ζαμπάντανι και έχουν μεταφερθεί σε καταφύγια, αλλά η υπόλοιπη πόλη έχει εγκαταλειφθεί από τους περισσότερους κατοίκους της.

Εάν οι δυνάμεις που πρόσκεινται στην κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ καταλάβουν την πόλη θα πρόκειται για μια νίκη στρατηγικής σημασίας για τη Δαμασκό.

Ο στρατός μάχεται σε πολλαπλά μέτωπα εναντίον διαφόρων οργανώσεων ισλαμιστών και τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

isis_zabadani Τζιχαντιστές από το Ισλαμικό Κράτος που μάχονται στη Ζαμπάντανι σε… αναμνηστική φωτογραφία από τα χαλάσματα που είναι ταμπουρωμένοι.

Σε περίπτωση νίκης των δυνάμεων που μάχονται υπέρ του Άσαντ θα εξασφαλιστεί επιπλέον ένας διάδρομος ώστε η Χεζμπολάχ να μεταφέρει άνδρες, όπλα και πυρομαχικά.

Ο ρόλος της οργάνωσης στη Συρία αυξάνεται διαρκώς μετά το ξέσπασμα της σύρραξης το 2011.

Τζιχαντιστές είπαν ότι έχασαν έδαφος σε τμήματα της πόλης τις τελευταίες ημέρες αλλά έχουν αποκρούσει τις προσπάθειες του στρατού να προχωρήσει κι άλλο στο προπύργιό τους.

zabadani_syria5 Φωτογραφίες από το εσωτερικό της πόλης που έχει μετατραπεί σε πεδίο μάχης μεταξύ τζιχαντιστών και κυβερνητικών.

“Εξασφάλισαν πλέον αυτό που θέλουν… αν προελάσουν περισσότερο αυτό θα είναι πολύ δαπανηρό για αυτούς σε επίπεδο ανθρώπινων απωλειών”, είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς τηλεφωνικά ο Αμπού Άμπντου, στέλεχος της τζιχαντιστικής οργάνωσης Άχραρ Αλ Σαμ.

Περίπου 1.500 ως 2.000 ένοπλοι τζιχαντιστικών οργανώσεων, συμπεριλαμβανομένων της Άχραρ Αλ Σαμ και του Μετώπου Αλ Νούσρα, του βραχίονα της Αλ Κάιντα στη Συρία, μάχονται στην πόλη.

Ο στρατός απέκοψε μια οδό ανεφοδιασμού των τζιχαντιστών, από την πόλη Μαντάγια στη Ζαμπάντανι, πριν από δύο ημέρες, στο πλαίσιο κινήσεων για να σφίξει ακόμη περισσότερο τον κλοιό γύρω από την πόλη.

zabadani_syria3 Στρατιώτες της Συρίας σε μάχες σπίτι με σπίτι.

Οι σουνίτες τζιχαντιστές στη Ζαμπάντανι ζήτησαν από τους συμμαχητές τους στη Γούτα, στα προάστια της Δαμασκού, να κλιμακώσουν τις ενέργειές τους για να αρθεί μέρος της πίεσης που αντιμετωπίζουν.

Ο στρατός και η Χεζμπολάχ είχαν καταλάβει τα όρη δυτικά της Ζαμπάντανι που επιβλέπουν την πόλη τον περασμένο Μάρτιο, αλλά οι τζιχαντιστές, που ελέγχουν τις κορυφές των λόφων που βρίσκονται ανατολικά της πόλης χρησιμοποίησαν εκτοξευτήρες ρουκετών για να πλήξουν τις θέσεις τους.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Πρώην σύζυγος οπλαρχηγού του ISIS κατηγορείται για βιασμούς σκλάβας Γιαζίντι

Ο Ερντογάν είπε τον Νετανιάχου «σφαγέα» και «Χίτλερ» και επιτέθηκε στις ΗΠΑ

Αγωνία για τους σχεδόν 100 ζωντανούς Ισραηλινούς ομήρους που κρατάνε τα τζιχάντια της Χαμάς

Κοινή έκκληση από 18 χώρες στη Χαμάς για την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων

Ισραήλ: Έπληξε 40 στόχους της Χεζμπολάχ στο Λίβανο με αεροσκάφη και πυροβολικό

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr