Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

ΗΠΑ και Ρωσία προσπαθούν να βρουν τρόπο να συνεργαστούν στη Συρία

ΗΠΑ και Ρωσία προσπαθούν να βρουν τρόπο να συνεργαστούν στη Συρία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η κυβέρνηση της Ρωσίας έχει προτείνει τη διεξαγωγή συζητήσεων μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ και Ρωσίας για την Συρία και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής εξετάζουν τα επόμενα βήματα, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι.

Ο Κέρι τόνισε πως συζητά με τον Λευκό Οίκο και το Πεντάγωνο την πρόταση, έπειτα από τις πρόσφατες συνομιλίες του με τον Ρώσο ομόλογο του Σεργκέι Λαβρόφ.

«Οι Ρώσοι πρότειναν να συζητήσουμε σε στρατιωτικό επίπεδο (…) τι πρέπει να γίνει για την εκτόνωση της σύγκρουσης λαμβάνοντας υπόψη κινδύνους που πιθανόν ελλοχεύουν και να έχουμε μια συνολική και σαφή κατανόηση για ό,τι προκύψει στο μέλλον και το ποιες είναι οι προθέσεις», δήλωσε ο Κέρι στους δημοσιογράφους.

Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου ο Κέρι δήλωσε πως μια πολιτική λύση στην εξελισσόμενη σύγκρουση στη Συρία με τη βοήθεια της Ρωσίας είναι ακόμη εφικτή.

«Ο πρόεδρος (των ΗΠΑ) Μπαράκ Ομπάμα ήταν ξεκάθαρος πως δεν υπάρχει στρατιωτική λύση για την συνολική σύγκρουση στην Συρία, αλλά μόνο πολιτική λύση. Πιστεύω ότι η ευκαιρία υπάρχει ακόμη για να επιτύχουμε αυτό τον στόχο με τη βοήθεια της Ρωσίας που πρέπει να είναι πρόθυμη να συνεισφέρει με έναν σημαντικό τρόπο», σημείωσε ο Κέρι.

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ τόνισε ότι όμως η «συνεχής βοήθεια της Μόσχας προς τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ Αλ Άσαντ υπάρχει κίνδυνος να οδηγήσει σε κλιμάκωση των συγκρούσεων» και υπονομεύει τον κοινό στόχο καταπολέμησης του εξτρεμισμού.

Εξάλλου ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι Μουν δήλωσε πως η στρατιωτική βοήθεια της Ρωσίας προς την συριακή κυβέρνηση απλώς θα επιδεινώσει τον εμφύλιο πόλεμο που μαίνεται στη χώρα για περισσότερα από τέσσερα χρόνια.

Ερωτηθείς για τη στρατιωτική βοήθεια της Ρωσίας ο Μπαν δήλωσε: «Δεν υπάρχει στρατιωτική λύση, είμαι ανήσυχος για τα μέρη που προμηθεύουν όπλα. Αυτού του είδους η εξέλιξη απλώς θα επιδεινώσει την κατάσταση».

Παράλληλα ο στρατηγός Λόιντ Όστιν, επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης (USCENTCOM), είπε σε ακρόαση στο Κογκρέσο πως μόλις τέσσερις ή πέντε Σύροι αντάρτες που είχαν εκπαιδευτεί από τις ΗΠΑ εξακολουθούν να μάχονται στην Συρία και πρόσθεσε πως οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις επανεξετάζουν το πρόγραμμα εκπαίδευσης.

Ο Όστιν ανέφερε πως αναμένει ο αριθμός των εκπαιδευμένων Σύρων ανταρτών από τις ΗΠΑ να αυξηθεί εν καιρώ. Αλλά παραδέχτηκε πως το πρόγραμμα έχει καθυστερήσει βάσει του χρονοδιαγράμματος και οι πρωταρχικοί στόχοι της στρατιωτικής εκπαίδευσης δεν θα εκπληρωθούν.

Παράλληλα, η υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Κριστίν Γουόρμουθ δήλωσε στην Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας πως μόλις 100 έως 120 Σύροι μαχητές βρίσκονται στο πρόγραμμα εκπαίδευσης.

Πρόσθεσε πως η Ουάσιγκτον θα χρειαστεί ενδεχομένως να λάβει μέτρα για να αποφύγει την στρατιωτική παρέμβαση στις προσπάθειες των ΗΠΑ ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος εάν η Ρωσία λειτουργεί το αεροδρόμιο μέσα στην Συρία.

Ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν δήλωσε πως η Μόσχα διαφωνεί με τους ισχυρισμούς του Κέρι ότι η βοήθεια της Ρωσίας στην Συρία θα επηρεάσει αρνητικά την κατάσταση στην χώρα.

«Διαφωνούμε με αυτή την λογική», δήλωσε ο Τσούρκιν στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik, προσθέτοντας πως αναμένει τον Λαβρόφ να εξηγήσει για ακόμη μια φορά την στάση της Ρωσίας σε αυτό το θέμα στην επικείμενη συνάντηση του με τον Κέρι.

Παράλληλα, ο αναπληρωτής αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Νικολάι Μπογνκτανόφσκι διέψευσε ότι η Ρωσία σχεδιάζει να δημιουργήσει μια αεροπορική βάση στην Συρία

«Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει τέτοιο σχέδιο. Αλλά οτιδήποτε μπορεί να συμβεί», δήλωσε, σύμφωνα με το Sputnik.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Πολωνία: Συνελήφθη ύποπτος για σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι σε συνεργασία με Ρώσους κατασκόπους

«Παζάρι» ΗΠΑ-Ισραήλ: «Ναι» σε επιχείρηση στη Ράφα σε αντάλλαγμα με περιορισμένη επίθεση στο Ιράν

Γερμανία: Ρώσοι κατάσκοποι σχεδίαζαν δολιοφθορές σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις και σιδηροδρόμους

Θεοκράτες «κότες» του Ιράν: Ο υπ. Εξωτερικών διαβεβαιώνει ότι δεν επιδιώκει την εξάπλωση της έντασης με το Ισραήλ

H Χαμάς εξήρε τον «αδελφό» Ερντογάν – Αυτά τα ξεφτιλίκια να τα βλέπουν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr