Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πρώτα θα απελευθερωθεί η Ράκα από το Ισλαμικό Κράτος και μετά η Μοσούλη

Πρώτα θα απελευθερωθεί η Ράκα από το Ισλαμικό Κράτος και μετά η Μοσούλη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι Κούρδοι σχεδιάζουν να απελευθερώσουν πρώτα την πόλη Ράκα στην κεντρική Συρία, που θεωρείται η ντε φάκτο πρωτεύουσα της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και μετά τη Μοσούλη στο βόρειο Ιράκ.

Οι Αμερικανοί φαίνεται να αποφάσισαν να δράσουν πιο αποφασιστικά στη Μέση Ανατολή μετά τη ρωσική επέμβαση στο πλευρό των κυβερνητικών δυνάμεων της Συρίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του BasNews, στην επιχείριση για την απελευθέρωση της Ράκα θα πάρουν μέρος εκτός από τους Κούρδους της Συρίας και τους Άραβες συμμάχους τους, και δυνάμεις Κούρδων Πεσμεργκά, οι οποίοι προετοιμάζονται σε εδάφη του ιρακινού Κουρδιστάν για τη μεγάλη επίθεση.

Ο Ιμπραήμ Κούρντο, εκπρόσωπος της διοίκησης της Κομπάνι, δήλωσε ότι οι Κούρδοι της Συρίας είναι έτοιμοι να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε πολεμική επιχείριση που θα αποσκοπεί στην απελευθέρωση της Ράκα και της Τζαραμπλούς.

Ο ίδιος δεν παρέλειψε να κατηγορήσει την τουρκική κυβέρνηση ότι υποστηρίζει τους τζιχαντιστές ενάντια στις σοσιαλιστικές κουρδικές δυνάμεις στη Συρία και τόνισε ότι εάν η Τουρκία τολμήσει να εισβάλει στη Συρία για να δημιουργήσει “ζώνη ασφαλείας”, δεν θα τα καταφέρει στα σχέδιά της.

Στον χάρτη το βελάκι δείχνει που βρίσκεται η Ράκα της Συρίας. Η πόλη είναι χτισμένη στο κέντρο της χώρας, στη βόρεια όχθη του ποταμού Ευφράτη.

Η Ράκα της Συρίας είναι μια αρχαία πόλη. Οι Βαβυλώνιοι την ονόμαζαν Τουτούλ. Οι Έλληνες την ονόμασαν Νικηφόριον προς τιμήν του Μακεδόνα βασιλιά της Συρίας, Σέλευκου Α΄ Νικάτωρα.

Ο Σέλευκος Β΄ Καλλίνικος (ή Πώγων, όπως ήταν το παρατσούκλι του), την μετονόμασε σε Λεοντόπολι, αλλά τελικά επικράτησε το όνομα Καλλίνικος για την πόλη.

Από τον 6ο αιώνα η Ράκα, ως Καλλίνικος, ήταν το επίκεντρο του συριακού μοναστικού μονοφυσιτικού χριστιανισμού, ενώ τον 10ο αιώνα ήταν η έδρα του Πατριάρχη των Σύρων Μονοφυσιτών.

Το 640 η πόλη κατακτήθηκε από τους Άραβες, που την πήραν από τους ανατολικορωμαίους (Βυζαντινούς) και τότε ονομάστηκε Αλ Ράκα.

raqqa Πανοραμική εικόνα της Ράκα λίγο πριν το ξέσπασμα του πολέμου στη Συρία.

Η πόλη, που ήταν ειρηνική και δεν είχε συμμετάσχει στις φασαρίες της συριακής “επανάστασης”, καταλήφθηκε από την Αλ Κάιντα (Μέτωπο Αλ Νούσρα) και τους συμμάχους της “μετριοπαθείς” του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA) στις αρχές του Μαρτίου του 2013.

Τον Αύγουστο του 2013 η Ράκα πέρασε στον έλεγχο της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, που την κατέστησε πρωτεύουσά του.

Οι τζιχαντιστές από το Ισλαμικό Κράτος στη Ράκα εκτέλεσαν πολλούς ανθρώπους που ανήκαν στη θρησκεία των Αλαουϊτών, κατέστρεψαν τα σιιτικά τζαμιά και τις χριστιανικές εκκλησίες και μετέτρεψαν την Αρμένικη Καθολική Εκκλησία των Μαρτύρων σε αρχηγείο των τζιχαντιστών.

Ο χριστιανικός πληθυσμός της Ράκα, περίπου το 10% των 220.000 κατοίκων της, εκδιώχθηκε από την πόλη.

Η Μοσούλη, στο βόρειο Ιράκ, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας και καταλήφθηκε από το Ισλαμικό Κράτος, δίχως να πέσει ούτε μια τουφεκιά, τον Ιούνιο του 2014.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

200 οικογένειες μελών του Ισλαμικού Κράτους επέστρεψαν από τη Συρία στο Ιράκ

Μπλίνκεν σε Χαμάς: «Όχι άλλες δικαιολογίες» – Αποδεχθείτε την πρόταση για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Μπλίνκεν: Η Χαμάς εξετάζει μια εξαιρετικά γενναιόδωρη πρόταση για εκεχειρία στη Γάζα

Πρώην σύζυγος οπλαρχηγού του ISIS κατηγορείται για βιασμούς σκλάβας Γιαζίντι

Ο Ερντογάν είπε τον Νετανιάχου «σφαγέα» και «Χίτλερ» και επιτέθηκε στις ΗΠΑ

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr