Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Αλ Κάιντα πρότεινε συμμαχία στο Ισλαμικό Κράτος

Η Αλ Κάιντα πρότεινε συμμαχία στο Ισλαμικό Κράτος
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο αρχηγός της Αλ Κάιντα, Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, σε νέο βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο την Κυριακή απευθύνει κάλεσμα για τη σύσταση μιας ισλαμιστικής συμμαχίας ενάντια στη Ρωσία και τη Δύση.

Ο Ζαουάχρι αναφέρει ότι η οργάνωσή του είναι έτοιμη να συνεργαστεί και με το Ισλαμικό Κράτος ενάντια στους κοινούς εχθρούς.

“Οι Αμερικανοί, οι Ρώσοι, οι Ιρανοί, οι Αλαουίτες και η Χεζμπολάχ συντονίζουν τον πόλεμο εναντίον μας. Είμαστε αλήθεια ικανοί να σταματήσουμε τον πόλεμο μεταξύ μας και να στραφούμε με όλες μας τις δυνάμεις εναντίον τους;” είπε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της Αλ Κάιντα.

“Αδελφοί μου μουτζαχεντίν, όπου και να βρίσκεστε σε όποια οργάνωση κι ανήκετε… Αντιμετωπίζουμε μια επίθεση από την Αμερική, την Ευρώπη και τη Ρωσία… Λοιπόν, είναι στο χέρι μας να σταθούμε ενωμένοι απέναντί τους, από το ανατολικό Τουρκεστάν έως το Μαρόκο”.

Το κάλεσμα του Ζαουάχρι πρόκειται για μία σημαντική στρατηγική μετατόπιση της Αλ Κάιντα, που στο παρελθόν έχει δώσει αιματηρές μάχες ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος στη Συρία.

Τον Ιούνιο του 2015, το παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία, το Μέτωπο Αλ Νούσρα, είχε συνάψει μια συμμαχία με το Ισλαμικό Κράτος, η οποία ωστόσο δεν προχώρησε. Ο λόγος ήταν ότι ενώ τα είχαν βρει και συμφωνήσει, ή έτσι τουλάχιστον διακήρυτταν, λίγο μετά τζιχαντιστές από το Ισλαμικό Κράτος αποκεφάλισαν αιχμαλώτους που συνδέονταν με την Αλ Κάιντα.

Το Ισλαμικό Κράτος κατάφερε μέσω των social media να περάσει την εικόνα ότι αποτελεί τη μεγαλύτερη, ισχυρότερη, πιο επιθετική και ιδεολογικά καθαρή τζιχαντιστική οργάνωση.

Η Αλ Κάιντα από την άλλη, για να εξισορροπήσει τη “μόδα” του Ισλαμικού Κράτους, πλασάρει ένα νέο προφίλ, αυτό της πιο “μετριοπαθούς εναλλακτικής” απέναντι στους παρανοϊκούς του Ισλαμικού Κράτους.

Μια συμμαχία μεταξύ Αλ Κάιντα και Ισλαμικού Κράτους δεν είναι τόσο εύκολη όσο ακούγεται.

Το ίδιο το Ισλαμικό Κράτος ήταν το παρακλάδι της Αλ Κάιντα στο Ιράκ, από την οποία διασπάστηκε όταν ενεπλάκη στον πόλεμο στη Συρία και “ένιωσε” ισχυρό να το κάνει.

Το Ισλαμικό Κράτος διεκδικεί την ηγεσία του παγκόσμιου τζιχαντιστικού κινήματος, τόσο πνευματικά όσο και στρατιωτικά.

Μια συμμαχία με την Αλ Κάιντα θα έχει ως προϋπόθεση να ξεκαθαρίσουν ποια ηγετική ομάδα θα έχει τον πρώτο λόγο.

Το Ισλαμικό Κράτος έχει αποδείξει ότι δεν κάνει εκπτώσεις, η Αλ Κάιντα από την άλλη εάν δεχθεί να τεθεί υπό το Ισλαμικό Κράτος θα είναι σαν να παραδέχεται την υποταγή της στον Αλ Μπαγκντάντι, ο οποίος άπαξ και αυτοανακηρύχθηκε “χαλίφης” δεν πρόκειται να παραιτηθεί του θρόνου του.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

H Χαμάς εξήρε τον «αδελφό» Ερντογάν – Αυτά τα ξεφτιλίκια να τα βλέπουν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Τζιχαντιστική υστερία Ερντογάν: Η Χαμάς είναι όπως οι Τούρκοι που πέταξαν τους Έλληνες στη θάλασσα

Οι Τούρκοι έχτισαν ακόμα έναν οικισμό ισλαμιστών εποίκων στη Β/Δ Συρία

Χαμάς για την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ: Φυσικό δικαίωμα των χωρών να αμυνθούν

Οι Ιρανοί μετακινούν ντρόουν κι επιθετικούς πυραύλους

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr