Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το Ιράν σχεδιάζει τη νέα Περσική Αυτοκρατορία

Το Ιράν σχεδιάζει τη νέα Περσική Αυτοκρατορία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η κατάληψη της Μοσούλης, στο βόρειο Ιράκ, από το Ισλαμικό Κράτος τον Ιούνιο του 2014 σήμανε την αρχή της κατάρρευσης του Ιράκ ως κρατικής οντότητας.

Η χώρα μοιράστηκε στα τρία. Στον κουρδικό βορρά, στο δυτικό σουνιτικό μέρος υπό το Ισλαμικό Κράτος και στον σιιτικό νότο με τη Βαγδάτη πρωτεύουσα.

iraq_map

Η κυβέρνηση της Βαγδάτης οφείλει σε μεγάλο βαθμό ότι μπορεί και στέκεται, αντιμετωπίζοντας το Ισλαμικό Κράτος, στις σιιτικές πολιτοφυλακές που τη στηρίζουν παρά στον τακτικό ιρακινό στρατό.

Πριν το 2003 δεν υπήρχαν σιιτικές πολιτοφυλακές στο Ιράκ. Μετά την αμερικανική εισβολή και την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν ήρθαν στην επιφάνεια. Προηγουμένως οι πυρήνες τους είχαν καταφύγει στο Ιράν από όπου εργάζονταν με την υποστήριξη της Τεχεράνης για την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν.

Όταν το 2011 αποχώρησαν οι αμερικανικές δυνάμεις από το Ιράκ, οι σιιτικές πολιτοφυλακές άρχισαν να παίζουν σημαντικό ρόλο στα πολιτικά πράγματα της Μεσοποταμίας.

Υπακούοντας στους σχεδιασμούς του Ιράν, που επιθυμεί την αναβίωση της Περσικής Αυτοκρατορίας ξεκινώντας από ενσωμάτωση του νότιου σιιτικού Ιράκ, οι πολιτοφυλακές άρχισαν να διεισδύουν στα σώματα ασφαλείας, στον στρατό και την αστυνομία και μάλιστα δίχως να γίνουν αντιληπτοί από τους Αμερικανούς.

Ωστόσο, όσο οι σιίτες πολιτοφύλακες έπαιρναν όλο και περισσότερο το κράτος στα χέρια τους, αυτό άρχισε να προκαλεί έντονη δυσαρέσκεια στους σουνίτες Ιρακινούς, εκ των οποίων προερχόταν και ο Σαντάμ Χουσεΐν.

Το Ισλαμικό Κράτος κατάφερε να στρατολογήσει πολλούς σουνίτες του Ιράκ πατώντας σε αυτό ακριβώς πάνω, ότι δηλαδή οι σιίτες έπαιρναν το κράτος και το ίδιο το Ιράκ στα χέρια τους και τώρα ήταν η τελευταία ευκαιρία των σουνιτών να αντιδράσουν και να πάρουν πίσω την απολεσθείσα θέση τους ως η κυρίαρχη κοινότητα στη χώρα, αν και μειονότητα.

Όταν το Ισλαμικό Κράτος κατέλαβε πολλές πόλεις του δυτικού Ιράκ, άρχισαν να κυκλοφορούν φήμες μεταξύ του λαού ότι επόμενος στόχος των τζιχαντιστών ήταν η πρωτεύουσα Βαγδάτη.

Τότε ήταν που η ιρακινή κυβέρνηση κάλεσε σε παλλαϊκή κινητοποίηση για να σταματήσουν το Ισλαμικό Κράτος.

Αυτή ήταν και η χρυσή ευκαιρία του Ιράν, το οποίο στήριξε τις ήδη υπάρχουσες σιιτικές πολιτοφυλακές να “καπελώσουν” τη παλλαϊκή κινητοποίηση.

Στη συνέχεια, όταν ποια οι σιιτικές πολιτοφυλακές πέρασαν στην αντεπίθεση, το Ιράν έστειλε και στρατηγούς του για να διοικήσουν αυτές τις δυνάμεις Ιρακινών σιιτών εθελοντών.

Είναι βέβαιο ότι το Ιράν επιθυμεί να προσαρτήσει όλο το σιιτικό Ιράκ, αν και αραβόφωνο, στα εδάφη του χάρη στο κοινό θρησκευτικό δόγμα. Αυτό θα το καταφέρει με τη δύναμη των σιιτικών πολιτοφυλακών. Και θα σημάνει την αρχή της αναβίωσης της Περσικής Αυτοκρατορίας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Το Ισλαμικό Κράτος σκότωσε 28 Σύρους στρατιώτες

Ισραηλινός αξιωματούχος με παράδειγμα από την Παλαιά Διαθήκη εξήγησε το πλήγμα του Ισραήλ στο Ιράν

Μπλίνκεν για επίθεση στο Ιράν: Οι ΗΠΑ δεν συμμετείχαν σε καμία επιθετική επιχείρηση

Τι ακολουθεί μετά το ισραηλινό χτύπημα-απάντηση στο Ιράν

Το Ισραήλ απάντησε στο Ιράν «οφθαλμόν αντί οφθαλμού»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr