Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Από τη Σερβία “ψωνίζουν” όπλα οι Ευρωπαίοι τζιχαντιστές

Από τη Σερβία “ψωνίζουν” όπλα οι Ευρωπαίοι τζιχαντιστές
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Τους τελευταίους δύο μήνες η σερβική Αστυνομία κατάφερε διαλύσει δύο μεγάλα κυκλώματα που έκαναν λαθρεμπόριο όπλων.

Πολλοί συνελήφθησαν που προσπαθούσαν να “σπρώξουν” όπλα στη Γαλλία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το λαθρεμπόριο όπλων συχνά σχετίζεται με την τρομοκρατία, στις ημέρες μας με τους τζιχαντιστές, και η σερβική Αστυνομία λέει ότι εντόπισε μερικούς συνδέσμους μεταξύ των λαθρέμπορων από τη Σερβία και τη Βοσνία με τρομοκρατικές τζιχαντιστικές ομάδες στη δυτική Ευρώπη.

Μετά τον εμφύλιο πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία, που κατακερμάτισε το άλλοτε μεγάλο νοτιοσλαβικό κράτος, σε μια χώρα ερειπωμένη που έθαβε τους νεκρούς της, πολλά όπλα είχαν μείνει πλέον αχρείαστα.

Εξαιτίας και της γεωγραφικής θέσης της, η Σερβία άρχισε να χρησιμοποιείται ως ενδιάμεση χώρα για το λαθρεμπόριο όπλων, πέρα από τα εγχώρια όπλα που βγήκαν επίσης στην αγορά.

Από την αρχή του 2015 και την προσφυγική κρίση που διοχέτευσε η Τουρκία στην Ευρώπη, το λαθρεμπόριο όπλων αυξήθηκε και έγινε ακόμα πιο δύσκολο να εντοπιστεί.

Η σερβική Αστυνομία ισχυρίζεται ότι κάνει ό,τι μπορεί για να το εμποδίσει.

Ο Ντραγκούτιν Ίλιτς, από το τμήμα καταπολέμησης λαθρεμπορίου όπλων και επικίνδυνων υλών, λέει ότι η σερβική Αστυνομία έχει ζητήσει βοήθεια από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την Interpol για να ανταποκριθεί. Οι αστυνομικοί δουλεύουν διπλές βάρδιες, κοιμούνται μέσα στα υπηρεσιακά τους αυτοκίνητα και η ΕΕ αρνείται να παράσχει τη βοήθειά της.

Το λαθρεμπόριο των ελαφρών όπλων γίνεται σε μικρές ποσότητες. Λίγα όπλα τη φορά μεταφέρονται με αυτοκίνητα, φορτηγάκια, ακόμα και με τα υπεραστικά λεωφορεία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της σερβικής Αστυνομίας τα λαθραία όπλα διοχετεύονται στη Γαλλία, τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Βέλγιο, την Ελλάδα, τη Σκανδιναβία, την Ουκρανία και τη Συρία.

Μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις που εξαπέλυσε το Ισλαμικό Κράτος στο Παρίσι στις 13 Νοεμβρίου, έγινε γνωστό ότι τα όπλα που χρησιμοποίησαν οι τζιχαντιστές είχαν κατασκευαστεί στη Γιουγκοσλαβία πριν τη διάλυσή της.

Οι περισσότεροι λαθρέμποροι είναι μουσουλμάνοι και Αλβανοί που έχουν συγγενείς στη δυτική Ευρώπη.

Ο Ίλιτς λέει ότι μετά την αρχή του πολέμου στη Συρία, περισσότεροι από 1.000 μουσουλμάνοι (των δυτ. Βαλκανίων) και Αλβανοί εντάχθηκαν στο Ισλαμικό Κράτος και πολλοί από αυτούς θα επιστρέψουν στην Ευρώπη ανάμεσα στους πρόσφυγες.

Για ορισμένους από αυτούς ο στόχος τους είναι να διασυνδεθούν με τρομοκρατικές ομάδες.

Οι Σέρβοι αστυνομικοί πιστεύουν ότι αρκετοί από τους τζιχαντιστές με καταγωγή από τα δυτ. Βαλκάνια που μάχονται στη Συρία, ενδιαφέρονται μετά την επιστροφή τους να ενταχθούν σε τρομοκρατικές ομάδες που ήδη υπάρχουν στην Ευρώπη και δεν ανησυχούν για πιθανές ποινές στις χώρες τους, επειδή η Δικαιοσύνη και το Δικαστικό Σύστημα είναι βαθιά διεφθαρμένα.

Το λαθρεμπόριο όπλων στη Σερβία έχει ετήσια έσοδα περίπου 37 εκ. ευρώ.

Ένα όπλο στη μαύρη αγορά στη Σερβία κυμαίνεται η τιμή του από 200 έως 400 ευρώ, τα αυτόματα από 400 έως 500 ευρώ. Στη δυτική Ευρώπη τα ίδια όπλα πωλούνται 1.500 ευρώ και 3.000 ευρώ για τα αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Αγωνία για τους σχεδόν 100 ζωντανούς Ισραηλινούς ομήρους που κρατάνε τα τζιχάντια της Χαμάς

Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβαρδίζουν τη βόρεια Γάζα – Για αδιάκοπο σφυροκόπημα μιλούν οι κάτοικοι

Οι Ισραηλινοί πρώτα θα εκκενώσουν τη Ράφα από τους αμάχους και μετά θα εξολοθρεύσουν τους τζιχαντιστές της Χαμάς

Ο ισραηλινός στρατός πολεμά σε τρία μέτωπα τα τζιχάντια και τους «αλλαχκμπαράδες»

Ο Ερντογάν συναντήθηκε με τον ηγέτη της τρομοκρατικής Χαμάς στην Κωνσταντινούπολη

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr