Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οδομαχίες στο Ντιγιάρμπακιρ μεταξύ Κούρδων πατριωτών και Τούρκων

Οδομαχίες στο Ντιγιάρμπακιρ μεταξύ Κούρδων πατριωτών και Τούρκων
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Για μια ακόμη φορά τουρκική Αστυνομία και δυνάμεις ασφαλείας χτύπησαν σκληρά τους Κούρδους.

Πολλές χιλιάδες Κούρδοι διαδηλωτές που κατέβηκαν την Τρίτη στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στην απαγόρευση κυκλοφορίας που έχει κηρύξει το τουρκικό κράτος στην πρωτεύουσα του τουρκοκρατούμενου Κουρδιστάν, Ντιγιάρμπακιρ (ή Άμιδα), την κυριότερη πόλη της νοτιοανατολικής Τουρκίας, διαλύθηκαν βίαια από την Αστυνομία.

Οι διαδηλωτές, ανάμεσά τους και βουλευτές της αντιπολίτευσης, προσπάθησαν να φθάσουν στη συνοικία Σουρ, θέατρο σφοδρών μαχών ανάμεσα σε δυνάμεις των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας και Κούρδων αριστερών πατριωτών ανταρτών του PKK, όπου έχει επιβληθεί αυστηρή απαγόρευση κυκλοφορίας, αλλά εμποδίστηκαν να προχωρήσουν από μπλόκο της Αστυνομίας.

Όταν μια ομάδα νεαρών Κούρδων πέταξε πέτρες εναντίον τους, οι δυνάμεις επιβολής της τάξης έκαναν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και εκτοξευτήρων νερού υπό πίεση για να διαλύσουν το πλήθος.

Οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας διεξάγουν εδώ και μία εβδομάδα τη μεγαλύτερη επιχείρηση των τελευταίων ετών με στόχο την εξάλειψη πυρήνων νεαρών υποστηρικτών του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK) σε πολλές πόλεις της νοτιοανατολικής Τουρκίας, όπου οι μειονοτικοί Κούρδοι αποτελούν την πλειονότητα του πληθυσμού.

Στη Σουρ, οι μάχες τη Δευτέρα που ακολούθησαν τον αποκλεισμό της συνοικίας στοίχισαν τη ζωή σε άλλα οκτώ πρόσωπα τα οποία ανήκαν στις τάξεις των Κούρδων, σύμφωνα με το τουρκικό γενικό επιτελείο.

Με τα νέα θύματα, ο απολογισμός της επιχείρησης σε αυτή τη συνοικία ανήλθε σε 15 νεκρούς. Τη Δευτέρα σκοτώθηκε και ένας Τούρκος στρατιώτης και τέσσερις άλλοι τραυματίστηκαν.

Στην Τσιζρέ, στη γειτονική επαρχία Σιρνάκ, 103 Κούρδοι αντάρτες σκοτώθηκαν μέσα σε μία εβδομάδα, σύμφωνα με τους Τούρκους, αλλά είναι αδύνατον να επιβεβαιωθεί με ανεξάρτητο τρόπο ο απολογισμός αυτός.

Η εκεχειρία που διαρκούσε πάνω από δυο χρόνια κατέρρευσε το καλοκαίρι και ξανάρχισαν οι αιματηρές μάχες ανάμεσα στις τουρκικές δυνάμεις και το PKK, εξέλιξη που σηματοδότησε τον τερματισμό της ειρηνευτικής διαδικασίας που είχε αρχίσει το 2012 και είχε στόχο να τερματιστεί η σύρραξη η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 40.000 ανθρώπους από το 1984, στη συντριπτική τους πλειονότητα Κούρδοι.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε το PKK ότι «δηλητηρίασε την ειρήνη στη χώρα μας με τις ενέργειές της» και διεμήνυσε πως «η τρομοκρατική οργάνωση θα θαφτεί στα χαρακώματα που έσκαψε».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τουρκία: Ποινές «εξόντωσης» σε Ντεμιρτάς και Κούρδους πολιτικούς για την εξέγερση του 2014

«Πράκτορες επιρροής» θα χαρακτηρίζονται στην Τουρκία οι δημοσιογράφοι «ξένων συμφερόντων»

Προκαλεί ο «υπουργός Εξωτερικών» του ψευδοκράτους: Η Κύπρος είναι τουρκικό νησί

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση δημιουργεί τις συνθήκες για την υπονόμευση των εθνικών συμφερόντων της χώρας

Τουρκία: Φουντώνουν οι φήμες για σχέδιο συνομωσίας ή πραξικοπήματος κατά της κυβέρνησης Ερντογάν

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr