Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ραμάντι: Τρέχουν πανικόβλητοι οι τζιχαντιστές από την επέλαση των ιρακινών

ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Οι ιρακινές δυνάμεις εισήλθαν χθες στο κέντρο της πόλης Ραμάντι, η οποία από τον Μάιο έχει περάσει στα χέρια των τζιχαντιστών.

«Εισήλθαμε στο κέντρο της Ραμάντι έχοντας ανοίξει διάφορα μέτωπα και αρχίσαμε να εκκαθαρίζουμε τις κατοικημένες συνοικίες» δήλωσε ο εκπρόσωπος των ιρακινών αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών, Σαμπάχ αλ-Νομάνε.

Οι αντιπρόσωποι των ιρακινών δυνάμεων είναι αισιόδοξοι ότι η πόλη «θα έχει εξυγιανθεί» πλήρως μέχρι το Σαββατοκύριακο. Η αμερικανική πλευρά είναι πιο προσεκτική στις δηλώσεις της και λέει ότι στην περιοχή μαίνεται μια σκληρή μάχη.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, στην πόλη υπάρχουν ακόμα 350 μαχητές του ΙΚ ενώ όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση επικαλούμενη στρατιωτική ανακοίνωση, οκτώ υψηλόβαθμα διοικητικά στελέχη του ΙΚ σκοτώθηκαν από αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποίησε η ιρακινή πολεμική αεροπορία.

Η πόλη Ραμάντι βρίσκεται περίπου εκατό χλμ. δυτικά της Βαγδάτης και είναι πρωτεύουσα της επαρχίας Ανμπαρ.

Ο υπουργός Άμυνας Χάλεντ αλ-Ομπάιντι δήλωσε αισιόδοξος ότι οι ιρακινές δυνάμεις, μαζί με την αεροπορική συνδρομή του διεθνούς συνασπισμού, θα ανακτήσουν τον πλήρη έλεγχο της πόλης, πριν από το τέλος του έτους.

Η αργή πρόοδος των κυβερνητικών δυνάμεων στην εκδίωξη των τζιχαντιστών από το Ραμάντι οφείλεται στο γεγονός ότι η ιρακινή κυβέρνηση θέλει να στηριχθεί αποκλειστικά στα δικά της στρατεύματα και όχι να χρησιμοποιήσει και σιιτικές πολιτοφυλακές προκειμένου να αποφύγει παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη σουνιτική αυτή πόλη, όπως αυτές που είχαν συμβεί κατά την ανακατάληψη της Τικρίτ τον Απρίλιο.

Το Ισλαμικό Κράτος ελέγχει την Μοσούλη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ, και τη Φαλούτζα, η οποία βρίσκεται μεταξύ του Ραμάντι και της Βαγδάτης, όπως και μεγάλες περιοχές της Συρίας.

“Αεροπλάνα F-16 σκότωσαν δεκάδες τρομοκράτες, συμπεριλαμβανομένων 8 υψηλόβαθμων διοικητών του ΙΚ σε επιδρομές στην Χαουίτζα και την Άνμπαρ”, προστίθεται στην ανακοίνωση, στην οποία δεν υπάρχουν περαιτέρω διευκρινίσεις.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Γάζα: Ένοπλοι έκλεψαν από τράπεζες εκατομμύρια ευρώ σε ισραηλινά σέκελ

Χανίγιε: Η Χαμάς εξετάζει την πρόταση εκεχειρίας με «θετικό πνεύμα»

200 οικογένειες μελών του Ισλαμικού Κράτους επέστρεψαν από τη Συρία στο Ιράκ

Μπλίνκεν σε Χαμάς: «Όχι άλλες δικαιολογίες» – Αποδεχθείτε την πρόταση για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Μπλίνκεν: Η Χαμάς εξετάζει μια εξαιρετικά γενναιόδωρη πρόταση για εκεχειρία στη Γάζα

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr