Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ιρανοί διαδηλωτές επιτέθηκαν στο Προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στη Μασχάντ

Ιρανοί διαδηλωτές επιτέθηκαν στο Προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στη Μασχάντ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Έξαλλοι Ιρανοί διαδηλωτές επιτέθηκαν στο Προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στη Μασχάντ, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράν, το βράδυ του Σαββάτου.

Οι διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί έξω από το σαουδαραβικό Προξενείο για να διαμαρτυρηθούν για την εκτέλεση του σεΐχη Νιμρ Αλ Νιμρ, επιφανή πολιτικού και θρησκευτικού ηγέτη της σιιτικής μειονότητας στη Σαουδική Αραβία.

Ορισμένοι από τους χιλιάδες διαδηλωτές σκαρφάλωσαν σε φράχτη που είχε στηθεί μπροστά από το Προξενείο, πέταξαν καπνογόνα και βόμβες μολότοφ προς το κτίριο και έκαψαν σημαίες της Σαουδικής Αραβίας.

Το Ιράν είχε προειδοποιήσει τη Σαουδική Αραβία να μην εκτελέσει τον Νιμρ Αλ Νιμρ γιατί “θα πλήρωνε υψηλό τίμημα”.

iran2

Μετά την εκτέλεση Ιρανοί αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων και ο πρώην Πρόεδρος της χώρας, μίλησαν για “εξάλειψη” και “ανατροπή” της βασιλικής οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας.

Ο πρώην πρόεδρος του Ιράν, Μοχάμεντ Χατάμι (Mohammad Khatami), δήλωσε ότι «η βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας θα εξαλειφθεί από τις σελίδες της ιστορίας», για την εκτέλεση του Νιμρ Αλ Νιμρ.

Κορυφαίος Ιρανός βουλευτής δήλωσε ότι η εκτέλεση του Νιμρ Αλ Νιμρ «βάζει φωτιά σε όλη την περιοχή», ενώ ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Βουλής του Ιράν δήλωσε ότι «το Ιράν δεν μπορεί να παραμείνει σιωπηλό στο έγκλημα της Σαουδικής Αραβίας».

iran3

Το Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2016 το πρωί η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι εκτέλεσε 47 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και τον σιίτη θρησκευτικό και πολιτικό ηγέτη Νιμρ Αλ Νιμρ, κατηγορούμενους για πράξεις τρομοκρατίας και συνωμοσία κατά του καθεστώτος.

Οι περισσότεροι από τους εκτελεσθέντες, σύμφωνα με τις Αρχές του βασιλείου, είχαν εμπλακεί σε τρομοκρατικές επιθέσεις της Αλ Κάιντα μεταξύ των ετών 2003 και 2006.

Ο Νιμρ Αλ Νιμρ και άλλοι 6 καταδικάστηκαν ως ένοχοι υποκίνησης αντικυβερνητικών διαδηλώσεων μεταξύ του 2011 και του 2013, στις οποίες 20 άνθρωποι έχασαν τις ζωές τους.

Δεν πρέπει να θεωρηθεί τυχαίο ότι οι εκτελέσεις έγιναν αμέσως μετά το ταξίδι του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Σαουδική Αραβία όπου επισημοποίησε τη συμμαχία της Τουρκίας με το θεοκρατικό βασίλειο.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Την ίδια ημέρα που το Ιράν επιτέθηκε στο Ισραήλ στο εσωτερικό του προχώρησε σε μαζικές συλλήψεις γυναικών

Πρόεδρος Ισραήλ: Η «αυτοκρατορία του κακού» με επικεφαλής το Ιράν είναι η απειλή

Ισραηλινός αξιωματούχος με παράδειγμα από την Παλαιά Διαθήκη εξήγησε το πλήγμα του Ισραήλ στο Ιράν

Μπλίνκεν για επίθεση στο Ιράν: Οι ΗΠΑ δεν συμμετείχαν σε καμία επιθετική επιχείρηση

Τι ακολουθεί μετά το ισραηλινό χτύπημα-απάντηση στο Ιράν

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr