Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι ΗΠΑ πουλούσαν όπλα στη Σαουδική Αραβία λίγο πριν την εκτέλεση Νιμρ αλ Νιμρ

ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Στις 29 Δεκεμβρίου μόλις τέσσερις μέρες πριν από τη μαζική εκτέλεση 47 ανθρώπων στη Σαουδική Αραβία, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την έγκριση πολλών συμβάσεων με το βασίλειο του Κόλπου.

Οι εκτελέσεις προκάλεσαν παγκόσμια κατακραυγή και ένταση με το Ιράν λόγω του ότι μεταξύ των θυμάτων ήταν και ο ιεροκήρυκας Νιμρ αλ Νιμρ, πολέμιος της κρατικής βίας στη Σαουδική Αραβία.

Ο θάνατος του προκάλεσε κύμα διαδηλώσεων στο Ιράκ, στο Ιράν και άλλες χώρες με μεγάλη παρουσία σιιτών.

Η εφημερίδα New York Times καταδίκασε τις εκτελέσεις: “Η συμμαχία των ΗΠΑ με τη Σαουδική Αραβία δεν είναι λόγος για τον οποίο ο Ομπάμα δεν θα πρέπει να καταδικάσει τις εκτελέσεις με ξεκάθαρο τρόπο”.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση ολοκλήρωνε τη σύμβαση 24 εκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και ΗΠΑ για την αγορά βομβών από την Raytheon Company.

Επιπλέον η Σαουδική Αραβία θα πληρώσει περίπου 12 εκατομμύρια δολάρια στην Advanced Electronics και αρκετά περισσότερα στην Boeing για ένα νέο σύστημα λέιζερ αέρος – εδάφους.

Όταν ο Ομπάμα έδινε το πράσινο φως για αυτή τη συνεργασία για πρώτη φορά, αφορούσε την πώληση 18.000 βομβών και 1.500 πυρηνικών κεφαλών προς 1.29 τρισ. δολάρια και η Διεθνής Αμνηστία και άλλες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάλεσαν τον πρόεδρο των ΗΠΑ να την ακυρώσει.

Σύμφωνα με τους ακτιβιστές, οι πωλήσεις όπλων στη Σαουδική Αραβία παραβιάζουν τη Συνθήκη του ΟΗΕ για το εμπόριο Όπλων, που απαγορεύει τέτοιες πωλήσεις όταν γνωρίζει πως θα χρησιμοποιηθούν εναντίον αμάχων.

Την ίδια ώρα η Σαουδική Αραβία είναι ένοχη πολλών δολοφονιών αμάχων στην Υεμένη, όπου βομβαρδίζει ως επικεφαλής του συνασπισμού ενάντια στους Χούτι…

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα

Έψηνε μπιφτέκια στα McDonald’s και έτσι έγινε «κατά λάθος» εκατομμυριούχος

Κατάρρευση γέφυρας στη Βαλτιμόρη: Σταμάτησαν οι έρευνες – Οι έξι αγνοούμενοι θεωρούνται νεκροί

ΗΠΑ: Έξι αγνοούμενοι στη Βαλτιμόρη από κατάρρευση γέφυρας

Συνεχίζονται οι μάχες στη Λωρίδα της Γάζας παρά την απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ για «άμεση κατάπαυση του πυρός»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr