Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ιράκ: Θα μεσολαβήσουμε μεταξύ Ιράν και Σαουδικής Αραβίας

Ιράκ: Θα μεσολαβήσουμε μεταξύ Ιράν και Σαουδικής Αραβίας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Το Ιράκ θα μεσολαβήσει μεταξύ του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας σε μια προσπάθεια να τερματιστεί η διπλωματική κρίση μεταξύ των δύο χωρών, δήλωσε σήμερα ο Ιρακινός υπουργός Εξωτερικών Ιμπραχίμ Αλ Τζααφάρι.

Ο ίδιος έκανε τις δηλώσεις αυτές σε κοινή συνέντευξη Τύπου την οποία παραχώρησε με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Τζαβάντ Ζαρίφ από την Τεχεράνη, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, και η οποία μεταδόθηκε απευθείας από την ιρανική κρατική τηλεόραση.

Τα σχόλια αυτά του Τζααφάρι μεταδόθηκαν μεταφρασμένα από το αγγλόφωνο ιρανικό τηλεοπτικό δίκτυο Press TV, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Ο Ζαρίφ σημείωσε από την πλευρά του ότι η Σαουδική Αραβία πυροδοτεί τις εντάσεις στην περιοχή, την ώρα που η Τεχεράνη προσπαθεί να τις αμβλύνει.

“Η δημιουργία έντασης δεν είναι ένδειξη ισχύος, αλλά αδυναμίας”, σημείωσε. Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε επίσης ότι το Ριάντ θα πρέπει να σταματήσει να εναντιώνεται στο Ιράν όπως κάνει “εδώ και δυόμιση χρόνια”.

“Εδώ και δυόμιση χρόνια η Σαουδική Αραβία εναντιώνεται στις προσπάθειες τις ιρανικής διπλωματίας”, σημείωσε ο Ζαρίφ.

Η Σαουδική Αραβία “εναντιώθηκε στην πυρηνική συμφωνία” που συνήφθη τον Ιούλιο μεταξύ του Ιράν και των μεγάλων δυνάμεων, ακολουθώντας σε αυτό το “σιωνιστικό καθεστώς” του Ισραήλ, πρόσθεσε.

Το Ιράν αντιθέτως “εξακολουθεί να επιζητεί την ειρήνη και την κατανόηση με τους γείτονές του”, χωρίς “να επιζητεί να δημιουργήσει εντάσεις”, υπογράμμισε επίσης ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών.

Οι καταστροφές που προκάλεσαν οι οργισμένοι διαδηλωτές το Σάββατο το βράδυ στην πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Τεχεράνη και στο σαουδαραβικό προξενείο στην Μασχάντ, στο βορειοανατολικό Ιράν, δεν γίνονται “κατά κανέναν τρόπο αποδεκτές”, πρόσθεσε επίσης ο Ζαρίφ, υπενθυμίζοντας ότι αυτή ήταν η θέση “όλων των Ιρανών αξιωματούχων”.

Η Σαουδική Αραβία διέκοψε τις διπλωματικές της σχέσεις με το Ιράν την Κυριακή αφού Ιρανοί διαδηλωτές επιτέθηκαν σε αποστολές της εκεί, οργισμένοι από την απόφαση του σουνιτικού βασιλείου να εκτελέσει το Σάββατο 47 ανθρώπους μεταξύ των οποίων ένας επιφανής σιίτης ιεροκήρυκας.

Η εκτέλεση του σεΐχη Νιμρ αλ-Νιμρ έχει προκαλέσει μεγάλη αύξηση της έντασης μεταξύ σιιτικών και σουνιτικών χωρών.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Πιθανή αναζωπύρωση του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) στην Άνμπαρ του Δυτ. Ιράκ

Μεγάλο πρόβλημα στο Ιράκ με την εμπορία ανθρωπίνων οργάνων

Οι Κούρδοι αντάρτες του PKK ανακοίνωσαν ότι κατέρριψαν 15 τουρκικά ντρόουνς

Η Τουρκία θεωρεί το σοσιαλπατριωτικό κουρδικό PUK «απειλή» για την εθνική της ασφάλεια

Οι Ιρακινοί εξάρθρωσαν μεγάλο δίκτυο λαθρεμπορίας πετρελαίου

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr