Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αλ Κάιντα και Ισλαμικό Κράτος συζητάνε συμμαχία – Στόχος η Ρώμη!

Αλ Κάιντα και Ισλαμικό Κράτος συζητάνε συμμαχία – Στόχος η Ρώμη!
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ανησυχία προκαλεί η είδηση, σύμφωνα με πληροφορίες μεγάλης ιδιωτικής εταιρείας ασφαλείας, ότι η Αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος βρίσκονται σε συζητήσεις ώστε να ενώσουν τις δυνάμεις τους στη βόρεια Αφρική για να διεξάγουν από κοινού τον ιερό πόλεμο (τζιχάντ).

Την αποκάλυψη έκανε ο CEO της μεγάλης ιδιωτικής ισπανικής εταιρείας πληροφοριών και ασφάλειας, AICS, στο Sputnik την Παρασκευή.

Την Τετάρτη η Αλ Κάιντα ανάρτησε ένα νέο βίντεο με το οποίο απειλεί να επιτεθεί στη Νάπολη, στη Ρώμη και στην Μαδρίτη.

Το βίντεο της Αλ Κάιντα, όπως εκτιμά η AICS, προσπαθεί να μιμηθεί τα βίντεο της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Η Αλ Κάιντα θεωρεί ότι υιοθετώντας τους τρόπους προπαγάνδας του Ισλαμικού Κράτους θα μπορέσει να ανακτήσει μέρος της χαμένης της φήμης.

Οι σχέσεις μεταξύ Αλ Κάιντα και Ισλαμικού Κράτους είναι ανταγωνιστικές και εχθρικές.

Το Ισλαμικό Κράτος, υπενθυμίζουμε, ήταν το παρακλάδι της Αλ Κάιντα στο Ιράκ.

Μετά την εμπλοκή του στον πόλεμο στη Συρία (2013) και αφού η οργάνωση διαπίστωσε ότι μπορούσε να σταθεί και μόνη της, δίχως να είναι θυγατρική της Αλ Κάιντα, διασπάστηκε το 2014 και αυτονομήθηκε διεκδικώντας την ηγεσία του παγκόσμιου τζιχαντισμού.

Ο Salvador Burguet, CEO της AICS, επισήμανε στο Sputnik ότι στη βόρεια Αφρική υπάρχουν γέφυρες επικοινωνίας μεταξύ των δύο οργανώσεων και ότι συζητάνε με θέμα μια πιθανή μεταξύ τους συμμαχία.

Συγκεκριμένα, τους τελευταίους δύο μήνες έχουν γίνει αρκετές συναντήσεις μεταξύ εκπροσώπων της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στην Αφρική, του παρακλαδιού του στην Αλγερία και αντιπροσωπείας της Αλ Κάιντα από το ισλαμικό Μάγκρεμπ (βόρεια Αφρική εκτός Αιγύπτου), με θέμα πώς οι δύο οργανώσεις θα μπορούσαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους.

Αυτός είναι ο μόνος δρόμος για να δυναμώσουν και να μπορέσουν να εξαπολύσουν μια επίθεση από τον νότο στον βορρά, επειδή από τα κράτη της Σαχάρας και προς τον νότο η Μπόκο Χαράμ [που έχει ορκιστεί πίστη στο Ισλαμικό Κράτος] είναι πολύ δυνατή, εξήγησε ο CEO της AICS προσθέτοντας ότι το Ισλαμικό Κράτος θέλει να επεκτείνει τη δράση του και δυτικά της Λιβύης, αλλά για να το κάνει αυτό χρειάζεται τη συνεργασία της Αλ Κάιντα και για αυτό τον λόγο προσπαθούν να ενωθούν ώστε να σχηματίσουν ένα κοινό μέτωπο.

Η ηγεσία της Αλ Κάιντα επισήμως έχει διακόψει κάθε σχέση με το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο αποκήρυξε ως σχισματικό και αιρετικό.

Ωστόσο, στις αρχές Νοεμβρίου του 2015, ο ηγέτης της Αλ Κάιντα, Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, απεύθυνε έκκληση ενότητας προς όλους τους τζιχαντιστές, η οποία θεωρήθηκε πρόταση συνεργασίας προς το Ισλαμικό Κράτος:

“Αδελφοί μου μουτζαχεντίν, όπου και να βρίσκεστε σε όποια οργάνωση κι ανήκετε… Αντιμετωπίζουμε μια επίθεση από την Αμερική, την Ευρώπη και τη Ρωσία… Λοιπόν, είναι στο χέρι μας να σταθούμε ενωμένοι απέναντί τους, από το ανατολικό Τουρκεστάν έως το Μαρόκο”, είχε πει τότε.

Η πίεση που δέχονται οι τζιχαντιστές στη Μέση Ανατολή όχι μόνο από τους δυτικούς συμμάχους αλλά και από τη Ρωσία έχει ενισχύσει τη φημολογία ότι το Ισλαμικό Κράτος ίσως να σκέφτεται να μετακομίσει στη Λιβύη και να εξαπλώσει τον ιερό πόλεμο στην Αφρική. Σε τέτοιους σχεδιασμούς θα μπορούσε να τα βρει με την Αλ Κάιντα.

Ποιο είναι το Ισλαμικό Κράτος

Το Ισλαμικό Κράτος είναι η πρώην Αλ Κάιντα του Ιράκ.

Ως τζιχαντιστική οργάνωση, με το όνομα Οργανισμός για τον Μονοθεϊσμό και την Τζιχάντ (Jama’at al-Tawhid wal-Jihad) ιδρύθηκε το 1999.

Τον Οκτώβριο του 2004 έγινε το παρακλάδι της Αλ Κάιντα στο Ιράκ (με πλήρες όνομα Tanzim Qaidat al-Jihad fi Bilad al-Rafidayn).

Στις 13 Οκτωβρίου του 2006, ως Αλ Κάιντα, διακήρυξε την ίδρυση ενός ισλαμικού κράτους στο δυτικό Ιράκ.

Στις 8 Απριλίου 2013 εισήλθε στον πόλεμο της Συρίας και στις 3 Φεβρουαρίου του 2014 διασπάστηκε από την Αλ Κάιντα γινόμενο ανεξάρτητη διεθνής τρομοκρατική οργάνωση, φιλοδοξώντας να πάρει τη θέση της Αλ Κάιντα ως ηγέτιδας δύναμης μεταξύ των τζιχαντιστών.

Στις 29 Ιουνίου του 2014, και ενώ είχε εισβάλει πίσω στο Ιράκ καταλαμβάνοντας το μεγαλύτερο μέρος της δυτικής Μεσοποταμίας, που κατοικείται από σουνίτες μουσουλμάνους και παραδοσιακά ήταν ο χώρος δράσης της οργάνωσης, ανακήρυξε την ίδρυση χαλιφάτου.

Το Ισλαμικό Κράτος ελέγχει εδάφη εκτός από τη Συρία και το Ιράκ, στη Λιβύη, στην Αίγυπτο (Σινά), στην Αλγερία, στη Σαουδική Αραβία, στην Υεμένη, στο Αφγανιστάν, στο Πακιστάν, στην Ινδία, στη Νιγηρία και πλέον προσπαθεί να εδραιωθεί στον ρωσικό βόρειο Καύκασο και στις Φιλιππίνες.

Πυρήνες της οργάνωσης υπάρχουν και στην Ινδονησία.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο Ερντογάν είπε τον Νετανιάχου «σφαγέα» και «Χίτλερ» και επιτέθηκε στις ΗΠΑ

Αγωνία για τους σχεδόν 100 ζωντανούς Ισραηλινούς ομήρους που κρατάνε τα τζιχάντια της Χαμάς

Κοινή έκκληση από 18 χώρες στη Χαμάς για την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων

Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβαρδίζουν τη βόρεια Γάζα – Για αδιάκοπο σφυροκόπημα μιλούν οι κάτοικοι

Οι Ισραηλινοί πρώτα θα εκκενώσουν τη Ράφα από τους αμάχους και μετά θα εξολοθρεύσουν τους τζιχαντιστές της Χαμάς

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr