Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σοκ από τον τζιχαντιστή που τίναξε στον αέρα τουρίστες στην Αγιά Σοφιά

Σοκ από τον τζιχαντιστή που τίναξε στον αέρα τουρίστες στην Αγιά Σοφιά
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Στο αίμα πνίγηκε ξανά η Κωνσταντινούπολη το πρωί της Τρίτης αφού τουλάχιστον 10 νεκροί και 15 τραυματίες, είναι ο απολογισμός από το τρομοκρατικό χτύπημα στην «καρδιά» της τουρκικής πόλης  και πιο συγκκριμένα στην ιστορική πλατεία Σουλταναχμέτ.

Παρότι οι αρχικές πληροφορίες και η ενημέρωση του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έκαναν λόγο για «Σύρο βομβιστή αυτοκτονίας», σύμφωνα με νεότερα στοιχεία που επικαλείται η τουρκική εφημερίδα Ηurriyet ο δράστης είναι ο 28χρονος Ναμπίλ Φαντλί, με καταγωγή από τη Σαουδική Αραβία.

Έπειτα από τις έρευνες για τις διασυνδέσεις του με τρομοκρατικές οργανώσεις και όπως επισημαίνει το πρωθυπουργικό γραφείο της Τουρκίας, διαπιστώθηκε πως ο βομβιστής ήταν τζιχαντιστής στο Ισλαμικό Κράτος..

Την ίδια στιγμή, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Νουμάν Κουρτουμλούς, δήλωσε πως το όνομα του βομβιστή δε συγκαταλεγόταν στη λίστα με τους υπόπτους για τρομοκρατία. Παράλληλα, εξήγησε πως ο δράστης είχε εισέλθει πρόσφατα στη χώρα από τη Συρία.

Νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε αναφέρει πως ο βομβιστής είναι Σύρος υπήκοος γεννημένος το 1988, ενώ σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης οι Τούρκοι αστυνομικοί κατάφεραν να τον ταυτοποιήσουν «χρησιμοποιώντας τα μέλη» από τη διαμελισμένη σορό του!

Προς το παρόν δεν υπάρχει άμεση ανάληψη ευθύνης από το Ισλαμικό Κράτος ή άλλη τρομοκρατική οργάνωση που είχε στόχο τους τουρίστες.

Δείτε βίντεο:

Το χρονικό της επίθεσης

Η έκρηξη σημειώθηκε λίγα λεπτά τις 10 (τοπική ώρα), στην περιοχή Σουλτάν Αχμέτ, κοντά στο Μπλε Τζαμί και την Αγία Σοφία, ένα σημείο το οποίο επισκέφτονται καθημερινά πολλοί τουρίστες. Αμέσως έγινε αντιληπτό πως επρόκειτο για τρομοκρατική επίθεση, καθώς αυτόπτες μάρτυρες μιλούσαν για έναν άνδρα ζωσμένο με εκρηκτικά, τον οποίο είδαν να ανατινάζεται.

Οι νεκροί είναι όλοι ξένοι πολίτες, από τους οποίους οι 9 είναι Γερμανοί, γεγονός για το οποίο ενημέρωσε ο Αχμέτ Νταβούτογλου την Ανγκελα Μέρκελ. «Η διεθνής τρομοκρατία δείχνει για μία ακόμη φορά το βάναυσο και απάνθρωπο πρόσωπό της», δήλωσε η Καγκελάριος, μετά από την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Τούρκο πρωθυπουργό.

Συγκλονιστικές μαρτυρίες: Είδαμε ανθρώπινα μέλη γύρω μας»

Συγκλονιστικές είναι οι μαρτυρίες για την έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη που κάνουν το γύρω του διαδικτύου.

Ειδικότερα, ο Ερντέμ Κόρογλου, εργαζόμενος σε ένα γραφείο που «βλέπει» στην πλατεία Σουλτάν Αχμέτ δήλωσε στο NTV είπε ότι τα γύρω κτήρια σείστηκαν από την έκρηξη. Είδε πολλούς ανθρώπους πεσμένους στο έδαφος, δεν ήταν σε θέση να πει όμως αν είχαν τραυματιστεί ή αν ήταν νεκροί.

Παράλληλα, μια γυναίκα που δεν θέλησε να αναφέρει το όνομά της, εργαζόμενη σε κατάστημα της περιοχής, είπε στο Reuters είπε ότι η έκρηξη τους ταρακούνησε, «τρέξαμε να φύγουμε», είπε, και «είδαμε ανθρώπινα μέλη γύρω μας».

«Είδα τουλάχιστον δέκα τραυματίες, ένας από τους οποίους υποβοηθείτο από τουρίστες. Είμαι 100% σίγουρος ότι δεν πρόκειται για βόμβα, αλλά για επίθεση αυτοκτονίας», δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας.

«Η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή που σείστηκε το έδαφος», δήλωσε άλλος μάρτυρας, ενώ άλλες μαρτυρίες κάνουν λόγο για μία «γιγάντια μπάλα φωτιάς».

Στο μεταξύ, δύο Τούρκοι αξιωματούχοι, τους οποίους επικαλείται το πρακτορείο Reuters, είχαν δηλώσει νωρίτερα πως είναι εξαιρετικά πιθανό το Ισλαμικό Κράτος να βρίσκεται πίσω από τη φονική επίθεση στην πλατεία Σουλταναχμέτ.

Την ίδια ώρα, εκπρόσωπος του Τούρκου πρωθυπουργού εξέδωσε ανακοίνωση κάνοντας λόγο για «ειδεχθές έγκλημα».

«Μέχρι οι θέσεις του Ισλαμικού Κράτους εξοντωθούν από τα σύνορά μας, η Τουρκία θα συνεχίσει τον αντιτρομοκρατικό αγώνα», δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, προσθέτοντας ότι δεν πρέπει να επιρρίπτονται ευθύνες στους Σύρους υπηκόους που ζουν στην Τουρκία.

Ο Κουρτουμλούς, από την άλλη, τόνισε πως η Τουρκία θα συνεχίσει τη μάχη κατά της τρομοκρατίας και θα διαβεβαιώσει πως υπάρχει ασφάλεια, αλλά κάλεσε και τις υπόλοιπες χώρες να βοηθήσουν στον αγώνα κατά των εξτρεμιστών.

«Επομένως, περιμένουμε από τους φίλους της Τουρκίας και τη διεθνή κοινότητα να υψώσουν τη φωνή τους κατά των τρομοκρατικών επιθέσεων που θέτουν στο στόχαστρο την Τουρκία και να δείξουν την αλληλεγγύη τους», είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

«Οι τρομοκράτες δεν κάνουν διακρίσεις, σκοτώνουν αμάχους, άνδρες, γυναίκες, ηλικιωμένους και νέους. Η τρομοκρατία δεν έχει θρησκεία, γλώσσα. Οι τρομοκράτες είναι εχθροί της ανθρωπότητας και θα θέλαμε να δούμε όλους στο πλευρό μας να μάχονται κατά των επιθέσεων ενάντια στην ανθρωπότητα», πρόσθεσε.

Σχετικά με τους λόγους πίσω από την έκρηξη, ο Κουρτουμλούς άφησε να εννοηθεί πως την ένταση έχει πυροδοτήσει η εμπόλεμη κατάσταση στη Συρία, ενώ πρόσθεσε ότι ο εμφύλιος έχει μπει σε μία νέα φάση με την υποστήριξη τρίτων, με αποτέλεσμα να ενισχύονται πολλές τρομοκρατικές οργανώσεις.

Παράλληλα, συγκλονίζουν οι μαρτυρίες αυτοπτών που βρέθηκαν στο σημείο με τον Ερντέμ Κορόγλου που εργαζόταν σε γραφείο κοντά στην πλατεία Σουλτάναχμέτ, δήλωσε πως είδε πολλούς ανθρώπους να βρίσκονται πεσμένοι στο έδαφος μετά την έκρηξη.

«Ήταν δύσκολο να καταλάβεις ποιος ήταν ζωντανός και ποιος νεκρός. Τα κτίρια σείστηκαν από την ένταση της έκρηξης», δήλωσε ο Κορόγλου.

Η έκρηξη σημειώθηκε κοντά σε στάση του τραμ, όπου περίμεναν αρκετοί πολίτες και τουρίστες, ενώ αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στην εφημερίδα Hurriyet ότι είδε άτομο που φορούσε ζώνη με εκρηκτικά στον τόπο της έκρηξης. Άλλες μαρτυρίες αναφέρουν ότι ο βομβιστής κινήθηκε προς μια ομάδα τουριστών που περίμενε να επισκεφθεί το Μπλε Τζαμί, ενώ αυτόπτης μάρτυρας που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, είπε πως είδε ανθρώπινα μέλη διασκορπισμένα στο σημείο.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με αυτήκοους μάρτυρες, η έκρηξη ήταν τόσο δυνατή που έγινε αισθητή σε πολλές περιοχές της πόλης

Δύο από τους τραυματίες νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, γεγονός που κάνει τις αρχές να φοβούνται ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί, όπως μεταδίδει το CNN Türk. Τρεις τραυματίες, τούρκοι υπήκοοι, έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο Samatya και ο ένας από αυτούς υποβάλλεται σε εγχείρηση.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Dogan τουλάχιστον έξι Γερμανοί, ένας Νορβηγός και ένας Περουβιανός βρίσκονται ανάμεσα στους τραυματίες, ενώ αρχικά γινόταν λόγος πως δύο υπήκοοι από τη Νότιο Κορέα έχασαν τη ζωή τους, πληροφορία που δεν επιβεβαιώθηκε.

Την ίδια στιγμή, ο γερμανικός Τύπος προειδοποιεί ότι ενδέχεται να υπάρξουν και νέα τρομοκρατικά «χτυπήματα» στην Κωνσταντινούπολη σήμερα.

Με αφορμή το τραγικό περιστατικό, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως η επίθεση στην Κωνσταντινούπολη επιβεβαιώνει την ανάγκη οι χώρες να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να πολεμήσουν την τρομοκρατία.

Ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ

«Καταδικάζουμε απερίφραστα την αποτρόπαια τρομοκρατική επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε σήμερα το πρωί στην Κωνσταντινούπολη. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον τουρκικό λαό, θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και ευχές για ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες».

Δεν υπάρχει καμία πληροφορία για Έλληνες μεταξύ των θυμάτων ή των τραυματιών από την πολύνεκρη έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη, αναφέρει σε μήνυμά του στο Twitter το υπουργείο Εξωτερικών.

«Το Γενικό μας Προξενείο βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τοπικές αρχές και επιτόπου στο σημείο της έκρηξης», αναφέρει και καταλήγει: «Απερίφραστη η καταδίκη της πολύνεκρης έκρηξης. Αμέριστη η συμπαράστασή μας στην Τουρκία και στις οικογένειες των θυμάτων».

Μέρκελ: Πρέπει να δράσουμε αποφασιστικά κατά της τρομοκρατίας

Σχετικά με τα θύματα, η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, επιβεβαίωσε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης πως είναι πιθανό γκρουπ Γερμανών τουριστών να είναι ανάμεσα σε όσους επλήγησαν από την έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη.

Αναλυτικότερα, η Μέρκελ εξέφρασε την ανησυχία της ότι μπορεί ανάμεσα στα θύματα να βρίσκονται Γερμανοί πολίτες, προσθέτοντας πως «η διεθνής τρομοκρατία δείχνει το άσχημο πρόσωπό της» και συμπληρώνοντας πως «πρέπει να δράσουμε αποφασιστικά κατά της τρομοκρατίας».

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, μάλιστα, ενημέρωσε την Γερμανίδα καγκελάριο πως τα περισσότερα από τα θύματα είναι Γερμανοί πολίτες και εξέφρασε τη θλίψη του για το τραγικό περιστατικό.

Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Μανουέλ Βαλς, τόνισε πως όλες οι χώρες που έχουν πέσει θύμα τρομοκρατικών επιθέσεων «πρέπει να δείξουν την αλληλεγγύη τους».

Παράλληλα, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, αφού κάλεσε τους Γερμανούς πολίτες να αποφεύγουν να βρίσκονται κοντά σε πολυπληθή τουριστικά σημεία της Κωνσταντινούπολης, έκανε λόγο για ενδεχόμενο να υπάρχουν Γερμανοί ανάμεσα στα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης.

«Πρέπει να υποθέσουμε ότι και Γερμανοί τραυματίστηκαν σε αυτή την τρομοκρατική επίθεση. Επιπλέον, δε μπορούμε να αποκλείσουμε ότι ανάμεσα στους νεκρούς βρίσκονται και Γερμανοί», πρόσθεσε ο Σταϊνμάγερ.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, δήλωσε πως η Τουρκία για μία ακόμα φορά βρέθηκε στο στόχαστρο τρομοκρατών και πρόσθεσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση εκφράζει τη θλίψη της στις οικογένειες των θυμάτων και τους τραυματίες.

Την ίδια ώρα, η Μογκερίνι στην ανακοίνωσή της δήλωσε πως η Τουρκία και η ΕΕ μάχονται μαζί κατά της τρομοκρατίας, μία μάχη που αποτελεί προτεραιότητα.

Καταδικάζει την επίθεση το ΝΑΤΟ

Σε ανακοίνωσή του ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, καταδίκασε την τρομοκρατική επίθεση και εξέφρασε τη θλίψη του στις οικογένειες των θυμάτων.

«Η σκέψη μου πηγαίνει σε όσους τραυματίστηκαν, στον τουρκικό λαό και σε όσες άλλες χώρες έχουν επηρεαστεί. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τέτοιες επιθέσεις. Όλοι οι εταίροι του ΝΑΤΟ παραμένουν ενωμένοι στον αγώνα κατά όλων των μορφών της τρομοκρατίας», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ.

Την επίθεση καταδίκασε με τη σειρά της, η πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Αν Μπρασέρ, η οποία δήλωσε πως η Τουρκία μπορεί να στηριχτεί στη στήριξη της Ευρώπης «στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και του βίου εξτρεμισμού».

Παράλληλα, δήλωσε πως είναι καθήκον όλων των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων να αντισταθούν κατά της ριζοσπαστικοποίησης και του μίσους που τροφοδοτεί τον εξτρεμισμό και την τρομοκρατία.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μητσοτάκης: Στις 13 Μαΐου η συνάντηση με τον Ερντογάν στην Άγκυρα

«Παζάρι» ΗΠΑ-Ισραήλ: «Ναι» σε επιχείρηση στη Ράφα σε αντάλλαγμα με περιορισμένη επίθεση στο Ιράν

Οι Τούρκοι έτοιμοι για «τσαμπουκά» για το θαλάσσιο πάρκο στο Αιγαίο

H Χαμάς εξήρε τον «αδελφό» Ερντογάν – Αυτά τα ξεφτιλίκια να τα βλέπουν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Τζιχαντιστική υστερία Ερντογάν: Η Χαμάς είναι όπως οι Τούρκοι που πέταξαν τους Έλληνες στη θάλασσα

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr